(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een goede waterhuishouding is erg belangrijk voor een gezond wietplantleven. Teveel water bij de wortels lijdt tot verstikking en schimmelproblemen en een wietplant laten uitdrogen is nooit een goed idee. Dus hoe bewater je een wietplant dan wel? En op steenwol?

aardewater

Bij aarde is het grootste probleem dat deze al snel te nat is.

Wanneer het buiten lange tijd achter elkaar niet regent, verdorren planten en droogt alles uit. Ook je buitenwietplantjes, die normaal gesproken toch graag in de zon toeven. Zie hier het grote voordeel van de binnenteelt, waar je het klimaat helemaal zelf naar je hand kunt zetten, en je planten volledig in de watten kunt leggen. Zo kun je ook je eigen waterhuishouding regelen, wat buiten een stuk lastiger is. Maar water geven is nog niet zo makkelijk als het klinkt: zo gauw je teveel of te weinig water geeft, zal dit direct merkbaar zijn aan de plant, en later ook aan de opbrengst!

Aarde

Er zijn verschillende mediums zoals aarde, steenwol, kleikorrels, kokos et cetera, met hun eigen specifieke eigenschappen. Ieder medium vergt zijn eigen behandeling. Bij aarde is bijvoorbeeld het grootste probleem dat deze gewoonweg al snel te nat is. Probeer de planten om die reden niet te veel water in één keer te geven: ze moeten eigenlijk maar voor twee dagen water hebben, langer niet. De bewatering op het medium aarde is binnen het makkelijkst als je in potten kweekt, je kunt deze immers gewoon even optillen om te checken hoe zwaar (vochtig) ze zijn. Om uit te vinden hoe zwaar je potten precies moeten zijn, kun je een aantal labelen en hier wat testjes mee doen. Laat een pot uitdrogen totdat de plant gaat hangen, til dan de pot op en je hebt een eerste referentiepunt. Geef de plant vervolgens water en bekijk nu (tillen) hoe lang je plant erover doet om dit op te drinken. Geef water als de pot weer bijna net zo licht is als toen je hem liet uitdrogen. Geef hierna zoveel water dat er voor twee dagen water in de pot zit. Wie moeite met het bewateren van aarde heeft, kan overwegen om een tensiometer aan te schaffen. Deze meet het vochtgehalte in het medium zodat je nooit hoeft te gokken.

steenwol

Teveel aan water loopt aan de onderkant gewoon uit de steenwolmat.

Steenwol

Bij het medium steenwol is een iets andere aanpak vereist. De steenwol bepaalt nu hoe nat het medium is. Wat teveel is, loopt er gewoon uit. Je zult ook wel uitloop moeten hebben, anders zullen de waarden van pH en EC teveel gaan veranderen. Een (automatische) watergift van ongeveer 12 liter per vierkante meter, per dag, verdeeld over 7 beurten is de maatstaf voor planten die al enige weken in de bloei staan. Stekjes en kleine plantjes gebruiken vanzelfsprekend minder water. Uiteraard gaan deze vuistregels voor bewatering alleen maar op als je volledige klimaat (licht, lucht et cetera) in orde is. Als dit in jouw tuin afwijkt van de norm, door bijvoorbeeld omstandigheden, dan zal een andere watergift moeten worden toegepast, al naar gelang de omstandigheden.

Openingsfoto: KHRAMOV, Shutterstock.com
(advertentie)