- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet inpakken niet gedoogd in Assen
‘Eigenlijk te krom voor woorden. De coffeeshop wordt gedoogd maar degene die de spullen inpakt, niet. Wat verwacht justitie dan, dat drugs in zakjes aan de plant groeien?’ Aldus een reactie via Facebook op het nieuws dat een 46-jarige vrouw tot een taakstraf en een boete van 5000 euro werd veroordeeld voor het inpakken van wiet voor coffeeshop Happy Corner. En zo is het maar net.
Coffeeshops die gepakt worden met een grotere handelsvoorraad dan de gedoogde 500 gram, worden de laatste jaren steeds vaker door de rechter ontzien. Coffeeshops worden immers door de staat gedoogd, wiet mag er verkocht worden en dus is het hebben van een handelsvoorraad een noodzaak. Rechters geven hiermee eigenlijk aan dat het gedoogbeleid failliet is, en dat de staat haar zaken beter moet regelen.
Geldt dat dan ook niet voor de mensen die voor de coffeeshop werken? Zoals de 46-jarige vrouw uit Assen, die onlangs door de politierechter werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft voorwaardelijk voor het inpakken van wiet?
Inbraak
In de woning van de vrouw werd in maart 2,7 kilo wiet gevonden, nadat een buurman aangifte had gedaan van mishandeling. De buurman had twee inbrekers bij het huis van de vrouw, op heterdaad betrapt en was daarbij waarschijnlijk met een pistool op het hoofd geslagen. Vermoedelijk waren de inbrekers op zoek naar de wiet van de coffeeshop.
Omdat de agenten de wiet in het huis van de vrouw roken, zijn zij later teruggekomen met een huiszoekingsbevel. Ze vonden er de 2700 gram wiet, gripzakjes en weegschaaltjes van de vrouw, die daarop verklaarde dat zij voor coffeeshop Happy Corner werkte en de wiet verdeelde over kleine zakjes. Ze pakte ongeveer een kilo per week in, om haar schulden af te betalen.
Ambtenaar
Maar de schulden van de 46-jarige zullen door dit voorval waarschijnlijk weer groeien, aangezien zij hierdoor haar huis werd uitgezet en haar uitkering ook werd stopgezet. De officier van justitie eiste 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf. De politierechter toonde zich milder en kwam tot een werkstraf van 100 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.
Toch wordt de vrouw door de huisuitzetting en de opzegging van haar uitkering nu dubbel gestraft. Ook moet zij 5.000 euro van haar verdiende geld terugbetalen. De officier van justitie wilde eigenlijk 11.000 euro terugvorderen maar vanwege de persoonlijke omstandigheden verlaagde de politierechter dat tot 5.000 euro.
Dus: huis kwijt, uitkering kwijt, 50 uur voor niets werken en 5000 euro aan inkomsten terugbetalen. Is dat niet een beetje veel straf voor een ambtenaar? Uiteindelijk werd haar baan immers door de overheid gecreëerd en verdient diezelfde overheid er middels belastinggeld zelfs aan.