- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Nat of droog wiet knippen, dit zijn de verschillen
De een draait er zijn hand niet voor om terwijl de ander zich er puffend en tierend doorheen werkt. Hoe dan ook, als je wiet kweekt zal de oogst uiteindelijk ook een keer geknipt moeten worden. Dat kun je voor of na het drogen doen, ofwel nat of droog. We leggen beide methodes uit en zetten voors en tegens op een rij.
Nat knippen vs. droog knippen, ofwel vóór of na het drogen? Het kan allebei en je kunt eigenlijk ook niet echt zeggen dat een van de twee methodes beter is. Wel heeft het een kleine invloed op de kwaliteit en het uiterlijk van je wiet …én misschien op je humeur want wiet knippen kan een tijdrovend klusje zijn waar niet iedereen op zit te wachten.
Wiet nat knippen
Het is een schatting maar we hebben zomaar het idee dat de meeste mensen, hun wiet liever voor het drogen knippen dan erna. Wanneer de wiet nog vers en nat is, steken de bladeren namelijk nog recht uit de toppen, wat het makkelijker maakt om ze er netjes af te knippen. Nat knippen levert ook een mooier uiterlijk of bag appeal op, omdat de vlak tegen de top afgeknipte suikerblaadjes indrogen, krimpen en dan niet meer zichtbaar zijn.
Om een wietplant nat te knippen, begin je met het plukken van alle grote bladeren waaraan je een duidelijke steel ziet, de zogeheten schutbladeren. Hier ben je vrij snel mee klaar als het goed is. Vervolgens is het meestal het makkelijkst om per tak te werk te gaan. Knip dus een tak los, pak er een dienblad bij om de suikerblaadjes op te vangen en gebruik een scherpe puntige schaar.
Werk van onder naar boven en knip de blaadjes zo dicht mogelijk bij de top af. Als het kan knip ze dan bij het steeltje los. Gebruik zoveel mogelijk het puntje van je schaar tot alle grote suikerblaadjes eraf zijn. Uiteindelijk steken er alleen nog een paar halve blaadjes uit de top, welke je het beste in maaiende bewegingen kunt wegknippen. Wanneer je de tak/top kaal genoeg vindt, hang je hem ondersteboven te drogen.
Wil je echt grondig nat knippen, dan knip je ook alle grote toppen in subtopjes. Iedere top bestaat namelijk uit meerdere subtoppen waartussen ook nog blaadjes groeien. Wanneer je de subtopjes losknipt kun je deze ook meteen weghalen. Hierna zul je de wiet wel in een droogrek moeten laten drogen, aangezien ze nu niet meer aan de tak vastzitten.
Bij het knippen zal je schaar steeds meer hars verzamelen en daardoor moeilijker knippen. Als je schaar teveel plakt om nog lekker te knippen, pak dan even een aardappelschilmesje om de hars er tussendoor af te snijden/schrapen. Gooi de hars niet weg want dit is eersteklas schaartjes-hasj, je kunt het meteen roken. Met een doekje met wat alcohol kun je de schaar daarna helemaal schoonvegen en verder knippen.
- Nat knippen zorgt voor een mooier uiterlijk (betere bag appeal)
- Nat knippen kan makkelijker zijn omdat bladeren nog stevig zijn
- Nat geknipte wiet droogt iets sneller
Wiet droog knippen
Je kunt je cannabis ook eerst laten drogen en pas daarna knippen. Op deze manier kun je lekker snel oogsten en later op je gemak één voor één de toppen knippen. Omdat de suikerblaadjes tijdens het drogen nog aan de toppen vastzitten, droogt je wiet ook iets langzamer. Dit komt de smaak ten goede, en is de reden dat droog knippen onder cannabisliefhebbers ook veel fans heeft.
Om droog te knippen haal je bij de oogst wel eerst alle schutbladeren weg, net als bij het nat knippen. Dan hang je de planten ondersteboven te drogen. Na het drogen knip je alle topjes los en verwijder je één voor de suikerblaadjes. Omdat deze nu gedroogd zijn, zijn ze broos waardoor je ze vaak kunt afbreken boven een dienblad. Dit zorgt er ook voor dat de toppen er iets minder mooi uitzien. Er blijven vaak nog kleine stukjes blad zitten.
Omdat je wiet droog en wel aan een lijntje hangt, kun je het op je gemak knippen en er je tijd voor nemen wanneer je droog knipt. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je bijvoorbeeld buitenwiet hebt en die snel moet oogsten vanwege voorspelde regen en kou.
- Ongeknipte wiet droogt langzamer, wat de smaak ten goede komt
- Droog knippen kun je op je gemak doen
- Broze suikerblaadjes breken vaak gemakkelijk af