- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken voor buds én bladeren
De lezersvraag die Muna deze week behandelt komt van Marieke. Om haar vaders pijnklachten te verminderen kweekt ze twee wietplanten. Van de toppen maakt ze een tinctuur, maar Marieke wil eigenlijk ook de bladeren gebruiken om te juicen. Kan ze de wietbladeren zomaar oogsten zonder dat haar oogst daaronder lijdt?
Hoi Muna
Omdat mijn vader veel pijn heeft, ben ik me gaan verdiepen in wiet als pijnbestrijder. Ik heb nu m’n eerste 2 planten in bloei staan en verwerk straks de buds voor hem in een tinctuur. Tijdens het vergaren van informatie over cannabis, kwam ik ook artikelen tegen over de gezondheidsvoordelen van het eten van het blad. Hoe zorg ik er voor dat ik regelmatig blad kan oogsten, zonder dat de opbrengst van de buds heel laag wordt? Ik heb ruim genoeg plek voor 2 potten van 30 liter en een hoogte tot 1.50 meter. En als ik per plant 10-15 gram buds kan oogsten, ben ik al dik tevreden. Hartelijke groet, Marieke
Hallo Marieke, allereerst wil ik even zeggen dat ik het erg nobel van je vindt dat je wiet kweekt voor je vader. Dat siert je, je bent wat ze in Amerika een caregiver noemen; iemand die wiet kweekt voor een ander die dat zelf niet kan of wil, maar wel medicinaal cannabis nodig heeft, top!
Cannabis bladeren juicen
Je schrijft dat je de bladeren van de wietplanten zou willen eten, maar ik denk dat je eigenlijk bedoelt dat je er sap van wil maken, juicen dus. Het probleem daarmee is dat de wietplanten de bladeren eigenlijk ook zelf hard nodig hebben. De grote schutbladeren van een wietplant werken min of meer als zonnepanelen en zetten lichtenergie door fotosynthese onder meer om in suikers, die de plant nodig heeft om van te groeien. Een paar van die bladeren kan je wietplant wel missen, maar wanneer je er dagelijks een stuk of 10 bladeren vanaf trekt blijft er niet veel meer over voor de plant zelf.
Kristen Peskuski
In 2014 bracht RollingStoned het verhaal van Kristen Peskuski. Deze Amerikaanse leed onder meer aan de reumatische aandoening lupus, een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem overactief wordt en het gezonde weefsel aanvalt. Ontstekingen zwellingen en schade aan gewrichten, huid, de nieren, het bloed, het hart en de longen is het gevolg. Ook was haar verteld dat ze nooit kinderen zou kunnen krijgen. Hieronder de video over Kristens opmerkelijke succesverhaal.
Maar door dagelijks sap te maken van de bladeren van wietplanten, kon ze meer dan 40 verschillende medicijnen zo de prullenbak in mieteren, en is ze inmiddels ook moeder geworden. Kristen verwerkte overigens niet alleen de bladeren, maar ook toppen in haar sapjes. Door wiet rauw tot je te nemen, verwerkt in sap, kun je namelijk veel grotere hoeveelheden consumeren zonder er echt stoned van te worden. De THCa in de wiet, wordt dan namelijk niet omgezet in het psychoactieve THC.
11 bladeren én een paar toppen per dag
Nou heeft Kristen het voordeel dat ze in een Amerikaanse staat woont waar medicinale cannabis legaal is, én dat haar vriend als ik me niet vergis, een eigen kwekerij runt. Ze had met andere woorden, een veld organisch groeiende wietplanten (ook niet onbelangrijk wanneer je de bladeren gaat eten) tot haar beschikking en kon zodoende gemakkelijk elke dag genoeg verse wietbladeren en hier en daar een topje plukken om in haar sapjes te verwerken.
Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer jij iedere dag 11 mooie bladeren en een topje van je twee planten afplukt, dat er dan niet veel meer van je planten overblijft. Je zou kunnen overwegen om de bladeren na de oogst te gebruiken, maar dan nog heb je daar maar voor een paar weken genoeg aan om te juicen. Ook moet je dan goed opletten dat je volledig organisch kweekt. Ik zou het je eigenlijk afraden om voor toppen én bladeren tegelijk te kweken, maar ik heb twee alternatieven voor je.
Buitenwiet
Het is nu nog winter, maar over een dikke twee maanden kun je buiten weer wietplanten in de tuin kweken. Er worden er vijf gedoogd en het maakt daarbij niet uit hoe groot de planten zijn. Helaas kunnen ze wel afgepakt worden als je de pech hebt dat er een overijverige wijkagent rond loopt, maar voor een straf of boete hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Wanneer je over een tuin beschikt kun je deze vijf planten direct in de grond (dus niet in een pot) laten groeien. Zo kunnen ze enorm groot worden en kun je er veel meer bladeren van plukken. Bewaar de bladeren na het seizoen in de vriezer zodat je ook na de zomer nog wat te juicen hebt. Naast de bladeren kun je van een grote buiten wietplant ook een hoop wiet oogsten voor de tinctuur, dus kies een soort die een beetje geschikt is voor het Nederlandse klimaat.
Sana kant en klaar hennepsap
Als je nu meteen wil beginnen met het drinken van het sap van wietbladeren, kun je ook overwegen om het kant en klaar te kopen. Ik heb het over Sana Hemp Juice. Dat zijn koudgeperste wietsapjes die je kant en klaar kunt bestellen. De zakjes komen bevroren in droogijs bij je aan. Je gebruikt een zakje per dag en dat kost je 3,30 euro. Eén doos Sana Hemp Juice bevat 30 zakjes voor een hele maand en kost 119 euro. Het is dus best prijzig, maar je kunt het overwegen. Eventueel kweek je in de zomer je eigen buitenwiet voor de bladeren, en vul je dat in de winter aan met de kant en klare zakjes van Sana. Op die manier is het een stuk betaalbaarder.
Sterke met je vader en succes met je planten Marieke, xxx Muna