- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken = de kunst van een goede timing
Een goede timing is niet alleen van groot belang voor zangers, sporters en cabaretiers maar ook zeker voor hobbykwekers en thuistelers. Een goede timing begint namelijk al voordat je ook maar één zaadje in de grond hebt gestopt met een goede planning, en blijft van groot belang tot weken na de oogst.
Timing is van groot belang bij een succesvolle cannabiskweek. Wanneer je alles op het juiste moment doet, zorgt dat niet alleen voor een maximale opbrengst maar het draagt ook in grote mate bij aan de kwaliteit van je oogst. Een kant en klaar schema van zaad tot oogst bestaat helaas niet, er zijn immers vele factoren die een kweek kunnen vertragen of versnellen.
Maak een planning
Hoewel er zogezegd geen kant en klare schema’s bestaan, doe je er wel goed aan om een grove planning van iedere kweekronde te maken. Zo kom je er bijvoorbeeld op voorhand achter of je wel genoeg tijd hebt om een kweekronde tot een goed einde te brengen, of dat er wellicht een vakantie tussenkomt en je de hulp van een vriend of vriendin moet inschakelen om je planten te verzorgen.
Om een goede planning te kunnen maken moet je natuurlijk wel een beetje weten hoeveel tijd het ontkiemen en de verschillende fases van de levens van je planten in beslag nemen. Meerdere factoren, zoals de wietsoort en de omstandigheden zijn hierop van invloed.
Ontkiemen
Wie gewortelde stekken koopt kan het ontkiemen overslaan en direct met de groeifase beginnen. De meeste hobbykwekers gebruiken echter zaden om hun binnentuin mee van planten te voorzien dus enige kennis van de tijd dat ontkiemen in beslag neemt is van belang. Vanaf het moment dat je een zaadje voor het eerst met water in aanraking brengt, duurt het gemiddeld één volle week tot je een zaailing hebt met twee kleine ronde lobblaadjes en de twee eerste gekartelde blaadjes zoals op de foto hieronder.
Maar we kunnen die eerste week van het ontkiemen nog verder opdelen. 48 tot 62 uur nadat je de zaden nat hebt gemaakt, kun je de eerste wortel verwachten. Stop het worteltje in de grond zodat het zaadje zelf nog net te zien is en ongeveer een dag later komt het plantje naar boven. Nog een dag later zou het zijn zaadhulsje afgeschud moeten hebben en binnen zeven dagen na het eerste contact met water heb je dit:
- Het eerste worteltje verschijnt na 48 tot 62 uur
- Zaadjes komen na ongeveer 4 dagen boven de grond
- Na ongeveer zeven dagen heb je een zaailing met twee lobblaadjes en twee kleine gekartelde wietblaadjes.
De groeifase
Direct na het uitkomen van wietzaden, begint de groeifase. Hoe lang die duurt is afhankelijk van het uiteindelijke gewenste formaat en de groeisnelheid van je wietplant. Hoe meer licht de plant krijgt, hoe sneller die groeit. Ook de specifieke wietsoort is van invloed op de groeisnelheid en het uiteindelijke formaat. Sativa’s (en sativa dominante hybrides) gaan sneller de hoogte in en strekken in de eerste bloeiweken ook meer dan indica’s (en indica dominante hybrides). Kweeksystemen en mediums beïnvloeden de groeisnelheid ook. Wanneer de groeifase uiteindelijk stopt, bepaal je zelf door het lichtschema op 12/12 te zetten. Hieronder de ontwikkeling van de groeifase van een wietplant per week in beeld.
Omschakelen naar 12/12
Wanneer je je wietplanten wil laten bloeien, verander je daarvoor het dagelijkse lichtschema van 18 uur licht en 6 uur donker voor de groeifase, naar 12 uur licht en 12 uur donker voor de bloeifase. Ongeveer twee weken later begint de bloeifase van vrouwelijke wietplanten met het verschijnen van de eerste bloeiharen.
Op de fotoreeks hierboven zie je dat de planten al na vier weken groeien, op een 12/12 lichtregime worden gezet. Wil je dat je wietplanten groter worden, dan kun je simpelweg een paar weken langer wachten met de omschakeling naar 12/12. Zoals je ook op de fotoreeks kunt zien, groeien de planten extra snel in de eerste twee weken na de omschakeling.
De planten op de foto’s zijn Night Queens, een typische indica. Indica’s worden in de eerste twee weken na de verandering van 18/6 naar 12/12, ongeveer dubbel zo groot. Sativa’s en sativa dominante wietplanten worden in dezelfde periode ongeveer drie keer zo groot. Hou daar rekening mee wanneer je de omschakeling naar 12/12 timed.
Wanneer moet je oogsten?
Hoe lang de bloeifase daarna duurt is vooral afhankelijk van de wietsoort en het licht dat je gebruikt. Wietplanten lijken er onder led kweeklampen namelijk een tot twee weken langer over te doen dan wietplanten die onder een warme HPS kweeklamp staan.
De wietsoort is helemaal van grote invloed op de lengte van de bloeifase. de meeste moderne soorten bloeien tussen de 7 en 9 weken, dit wordt aangegeven op de verpakking de zaden en op de websites van zadenbedrijven. Over het algemeen bloeien sativa dominante soorten langer dan indica dominante wietsoorten. Sommige pure sativa’s kunnen wel 15 weken bloeien!
Of je wietplanten klaar zijn om te oogsten kun je zien aan de toppen en de planten. Oogstrijpe toppen hebben ongeveer 80 tot 90 procent bruine, ingedroogde bloeiharen en zien er dik en opgezwollen uit. Ze zijn bedekt met een laagje witte, glinsterende trichomen die plakken aan je vingers bij het aanraken. De bladeren zullen voor een deel vergeeld zijn, zoals ook de bladeren van bomen in de herfst vergelen.
Met een kleine microscoop kun je het oogstmoment nog nauwkeuriger timen. Kijk hiervoor naar de kleine harsdruppeltjes (trichomen) op de toppen. Wanneer de meeste hiervan wit zijn en niet transparant, en een klein deel bruin, is je wietplant rijp voor de oogst. Als er nog veel transparante trichomen te zien zijn, is je wietplant nog niet rijp genoeg om te oogsten.
Drogen en curen
Wanneer je wietplanten oogstrijp zijn, kun je ze knippen en te drogen hangen op een donkere, koele plaats. Ook hier komt een goede timing van pas. Je wil je wiet namelijk niet te lang laten drogen zodat het gortdroog wordt, en ook niet te nat opbergen zodat het gaat schimmelen.
Afhankelijk van het formaat van de toppen duurt het drogen ongeveer een tot twee weken. Toppen die van de buitenkant droog aanvoelen, kunnen vanbinnen soms nog te nat zijn. Daarom is de knak-test bedacht; wanneer je het gevoel hebt dat je wiet droog is, test je dat uit door een paar takken te buigen. Knakken die daarbij met een hoorbare ‘knak!’ dan is je wiet droog genoeg om te laten curen (laten rijpen in glazen potten). Buigt de tak zonder te knakken, dan moet je het nog een paar dagen langer laten drogen.
Eenmaal droog kun je de wiet opbergen in glazen potten. Vul de potten zo goed mogelijk maar druk het niet aan, je wil je wiet niet beschadigen. Omdat wiettoppen meestal nog wat vocht in zich hebben, dien je de potten de eerste week dagelijks om te schudden en een kwartiertje open te zetten zodat het verdampte vocht kan ontsnappen. Doe je dit niet dan zou het kunnen gaan schimmelen. Na twee weken in glazen potten in het donker, is je wiet klaar om te roken.