(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisplanten kweken voor eigen gebruik is ontzettend leuk om te doen en je kunt er ook nog eens ontzettend veel geld mee uitsparen. Alleen wordt het een heel ander verhaal wanneer de inhoud van je voedingsvat bij de benedenburen door het plafond stroomt. Kweken? JA! Maar zet de veiligheid voorop.

Wie zijn kweekruimte veilig inricht en ervoor zorgt dat die geen overlast of gevaar oplevert, loopt niet alleen veel minder risico, maar komt er bij een eventuele ontdekking ook bij de rechter eerder zonder kleerscheuren vanaf. Kweek dus veilig en verantwoord en hou je kweek puur voor eigen gebruik.

Brandgevaar

Tegenstanders van cannabis zijn gek op brandgevaarlijke wietkwekerijen. Dat wil zeggen dat ze elke afgebrande wietkwekerij aangrijpen om te roepen dat alle wiet nu maar eens verboden moet worden. Het gebeurd zelfs dat wietkwekers de schuld krijgen van woningbranden waar helemaal geen wietkwekerij aanwezig is!

In een kweekruimte heb je te maken met elektra en vocht. Twee zaken die niet goed samen gaan, en die dus zorgvuldig uit elkaars buurt moeten worden gehouden

In een kweekruimte heb je te maken met elektra en vocht. Twee zaken die niet goed samen gaan, en die dus zorgvuldig uit elkaars buurt moeten worden gehouden. Plaats voorschakelapparaten daarom altijd buiten de (vochtige) kweekruimte en gebruik bij het aansluiten van je elektra deugdelijk materiaal. Zorg er ook voor dat alle elektrische apparaten goed geaard zijn! Het buiten de kweekruimte plaatsen van je VSA zorgt er ook meteen voor dat de planten geen last hebben van de hitte die van het apparaat afkomt.

Elektra hoog, water laag

Een analoog voorschakelapparaat kan heel heet worden en schroef je daarom dus nooit direct op een houten plaat. In plaats daarvan dien je hem op een vuurvaste (stenen) ondergrond te plaatsen. Wanneer je alle elektrische aansluitingen en apparaten hoger plaatst dan voedingsvaten en andere systemen die water bevatten, loop je nooit de kans dat er water op lekt.

In de kweekruimte is de kweeklamp het apparaat dat het meeste stroom trekt en behoeft dus extra aandacht bij het aansluiten. LED kweeklampen en TL verlichting (en spaarlampen, t-neon e.d.) verbruiken minder stroom en worden minder heet zijn daardoor sowieso al een stuk veiliger dan HPS kweeklampen. Het is dus zeer de moeite waard om alleen vanuit veiligheidsperspectief al te investeren in dit soort kweeklampen. Vooral de moderne LED kweeklampen presteren tegenwoordig ook nog eens beter per Watt dan de gebruikelijke hoge druk kweeklampen.

Gebruik een relais!

Sluit je kweeklamp altijd aan met een relais. Een gewone schakelklok kan de grote stroom die een HPS lamp vraagt namelijk niet goed hebben. Het relais wel, en wordt op zijn beurt door de schakelklok ingeschakeld. Wie zonder relais met HPS lampen kweekt is echt gevaarlijk bezig, dus zorg voor een relais! Kun je geen relais aansluiten, koop dan een kant en klare schakelkast met relais of vraag hulp van een deskundige. Naast een relais, moet het stroomnetwerk (meterkast en bekabeling) op je kweeklocatie alles natuurlijk ook goed aankunnen, dus check dit of laat het checken en laat zo nodig een extra groep in je meterkast aansluiten.

davin-relais-box

Een timerbox heeft een ingebouwd relais, iedereen kan ze veilig aansluiten

Damage control

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, dit geld overigens ook voor je televisie en je wasdroger en dergelijke, maar als wietkweker moet je nu eenmaal extra voorzichtig zijn. Dus moet je zorgen voor een automatische brandblusser voor wanneer er onverhoopt toch iets misgaat. Je kunt voor een automatische poederblusser kiezen en die boven je kweekruimte ophangen, hij gaat in werking bij 80 graden celcius. De MABO brandblusser is een iets duurdere oplossing, hij bestaat uit een ongevaarlijke blauwe vloeistof in een speciale fles die breekt bij een beginnende brand. De vloeistof komt dan vrij en blust in enkele seconden de brand en veroorzaakt hierbij geen kortsluiting bij apparaten die onder spanning staan.

automatische brandblusser

Mabo blust vuur automatisch, ook al ben je er zelf niet bij

Overlast

Overlast wil je met je hobby natuurlijk ook niet veroorzaken. Er zijn genoeg andere hobby’s te bedenken waar mensen last van hebben zoals luidruchtige muziek, huilbaby’s, huisdieren of klussen maar nogmaals, wanneer wiet kweken je hobby is moet je nu eenmaal zorgen dat je niemand tot last bent.

De kans dat je met een kleine kweekruimte voor eigen gebruik voor geluidsoverlast zorgt is erg klein. Maar toch, luister zelf en isoleer de boel toch maar als dat nodig is. Je kunt eengeluidsdemper op je afzuiger aansluiten of de hele ruimte isoleren. Dat laatste heeft als voordeel dat je ook tegen warmte isoleert, wat er voor kan zorgen dat je de temperatuur in je kweekruimte gemakkelijker stabiel houdt. Als je een afzuiger aan rubber elastieken ophangt vangt dit de meeste trillingen op waardoor die ook een stuk stiller draait.

Vervang koolstoffilters op tijd

Vervang koolstoffilters op tijd

Stankoverlast wil je ook voorkomen. Dit kun je doen door te werken met een Neutralizer of een koolstoffilter. The Neutralizer is een vrij nieuw apparaat dat je in je kweekruimte plaatst en dat de geur van wietplanten neutraliseert. Het is eigenlijk het eerste apparaat dat op deze manier echt goed werkt tegen stankoverlast, The Kweker testte het apparaat tijdens het kweken en knippen en is van koolstoffilters overgestapt op The Neutralizer. Koolstoffilters halen alle geur uit de lucht met behulp van actief kool, ze zijn al jarenlang dé bewezen manier om wietgeur mee te bestrijden. Je sluit ze aan op je afzuiger zodat alle lucht die je kweekruimte uitgaat eerst door het filter gaat, vergeet ze niet op tijd te vernieuwen!

Water kan ook voor de nodige overlast zorgen. Om te beginnen plaats je daarom alle elektra zoals eerder gezegd boven voedingsvaten en andere systemen die water bevatten. Om te voorkomen dat een lekkend watersysteem lekkage veroorzaakt dien je je hele kweekruimte waterproof te maken. Dit hoef je uiteraard niet te doen wanneer je gewoon met de hand water geeft, maar ook dan is een goede lekbak onder je plantenpotten een goed idee. Met een stevige vijverfolie maak je van de vloer van je kweekruimte vrij gemakkelijk een grote lekbak. Laat de folie aan de randen omhoog staan tegen de wanden of maak rondom je kweekruimte verhogingen van houten balkjes.

Veiligheid eerst!

(advertentie)