- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wiet kweken en het belang van pH
Of je nou wiet kweekt op aarde, steenwol, kokos of een ander medium, je kunt de pH waarde of zuurtegraad rond de wortels niet negeren. De pH-waarde is namelijk van invloed op de opneembaarheid van meststoffen, die kunnen erdoor geblokkeerd, of juist goed door opgenomen worden.
De zuurtegraad van het wortelmilieu is voor wietplanten belangrijker dan men vaak denkt. Tekorten van bepaalde meststoffen (en daarmee ook overschotten van andere meststoffen) worden negen van de tien keer veroorzaakt door een te zuur of juist te basisch wortelmilieu. Heb je dus last van onverklaarbare (blad)problemen die eruit zien als tekorten, check dan eerst of het wel goed zit met de pH-waarde!
De pH-waarde geeft aan hoe zuur een bepaalde vloeistof is, maar waarom is dat nu zo belangrijk voor planten? Wel, dat heeft te maken met de opneembaarheid van de meststoffen. Sommige meststoffen worden beter door planten opgenomen bij een wat hogere pH waarde en anderen weer bij een lagere waarde. Ieder element heeft zo een eigen marge waarbij het goed kan worden opgenomen en bij de ideale pH-waarde kunnen de meest belangrijke voedingsstoffen allemaal worden benut. Hier is een schema waarin je de marges van de meeste voedingsstoffen kunt aflezen.
Aarde of hydro
Op een schaal van 1 tot 14 is de neutrale pH waarde 7. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Zoals je aan het schema al kunt zien, verschilt de opneembaarheid van de meststoffen tussen de teelt van wiet op aarde en in hydrosystemen. De optimale pH-waarde op aarde ligt wat hoger dan die in een hydrosysteem. Bij aarde ligt die rond de 6,5 terwijl een plant in een hydrosysteem haar voedingsstoffen beter kan opnemen bij een pH waarde van 5,5.
Micronutriënten kunnen worden geblokkeerd in oplossingen met een pH waarde van 7 of hoger, terwijl de belangrijkste voedingsstoffen in een zure oplossing met een pH van 5 of lager, ook onbereikbaar voor planten zijn. In het algemeen kun je zeggen dat de micronutriënten zoals ijzer, zink, mangaan en koper geblokkeerd worden in een basische oplossing (boven pH 7). En de belangrijke voedingsstoffen zoals natrium, kalium, stikstof en magnesium worden minder beschikbaar voor de plant in zure oplossingen (onder pH 5).
IJken en meten
Om de pH waarde goed te krijgen moet je die uiteraard eerst meten. Dit doe je met behulp van een zogenaamde pH meter, welke bij tuincentrums en aquariumwinkels te koop zijn. Voor je op deze pH meter kunt bouwen moet je hem eerst ijken. IJken is eigenlijk het instellen van je pH meter, zodat die precies ‘weet’ wat pH neutraal is. Je hebt voor het ijken speciale ijkvloeistof nodig met een exacte pH-waarde van 7 en 4. Om te ijken spoel je eerst de sensor even af met gedemineraliseerd water (supermarkt). Dan stop je de sensor in je ijkvloeistof 7 en gebruik je de calibratieknoppen op je meter om die ook op 7 in te stellen. Bij sommige meters ben je nu klaar en bij andere meters dien je dit nog eens te herhalen met de ijkvloeistof 4. Hoe het calibreren werkt verschilt per meter, maar staat uiteraard in de handleiding ervan.
Wanneer je het voedingswater wil meten en bijstellen, dien je eerst de gewenste hoeveelheid voeding er doorheen te mengen en het voedingswater op temperatuur te laten komen. Pas wanneer de EC- of voedingswaarde en de temperatuur goed is, stel je de pH-waarde bij. Dit is belangrijk omdat de voeding en de temperatuur ook weer invloed hebben op de pH-waarde. Met je geijkte meter en een beetje pH-min of wat azijn of citroenzuur breng je het voedingswater op de juiste waarde.
Omdat het medium ook een bepaalde pH-waarde heeft dien je deze eigenlijk ook te meten. Steenwol moet je voor gebruik bijvoorbeeld altijd afzuren door het voor gebruik 24 uur in water met een pH waarde van 5.0 te laten liggen. Je kunt de pH-waarde van je aarde meten door een eetlepel ervan in een glas water met een pH-waarde van 7 te mengen. Na een half uurtje heeft het water de pH-waarde van de grond.
(advertentie)