- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wiet kweken met huis-, tuin-, en keukenspullen, zo doe je dat
Een wietplant is net een gewone plant, je hebt er dan ook echt niet per se gespecialiseerde apparatuur voor nodig. Met spaarlampen van Philips, een badkamer-afzuiger van de Gamma en een zelfbouw-koolstoffilter kan het ook. De wiet smaakt er totaal niet minder om.
We willen niet zeggen dat je nu meteen naar de Gamma moet rennen om een kweekkast in elkaar te timmeren, maar wel laten zien dat het kan. Natuurlijk pleiten wij van de RollingStoned voor een complete cannabisketen met gespecialiseerde growshops om mensen van de juiste (veiligheids)adviezen te voorzien. Maar evengoed, mocht je nou geen growshop in de buurt hebben dan weet jij in ieder geval wel hoe je ook zonder HPS lamp en kweektent toch een succesvol binnentuintje in elkaar zet.
Wat heb je nodig?
Even terug naar de basis. Om te kunnen groeien en bloeien hebben wietplanten in principe maar 6 dingen nodig. Cannabis is wat dat betreft net een kamerplant. Mist een wietplant één van deze basale levensbronnen, dan zal ze daaronder lijden en misschien wel doodgaan. Maar zolang jij als kweker zorgt voor voldoende licht, verse lucht, op tijd water, wat meststoffen, aarde en het niet te koud laat worden in je kweekkast komt het helemaal goed met je binnentuin.
Spaarlampen in plaats van HPS
De meest voor de hand liggende lichtbron voor onze huis- tuin- en keukenkweek zijn spaarlampen. Spaarlampen zijn makkelijk verkrijgbaar en geven weinig hitte af en je kunt er in de kleinste ruimtes wiet mee kweken. Ideaal voor de hobbyteelt voor eigen gebruik dus! Er is geen lamp zo laagdrempelig als een spaarlamp. Met spaarlampen is een gram per Watt zeker te halen, als je maar weet hoe je ze effectief kunt gebruiken.
Spaarlampen werken het beste wanneer je meerdere kleine spaarlampen gebruikt in plaats van één grote spaarlamp. Dit komt omdat een spaarlamp zijn licht niet heel diep straalt. Met meerdere lampen kun je het licht van de lampen toch goed verdelen zodat de hele plant belicht wordt. Je moet ervoor zorgen dat er geen delen van de plant in de schaduw komen, en alleen met meerdere kleine spaarlampen kun je precies dat bereiken. Je kunt spaarlampen gemakkelijk los ophangen, maar als je een beetje creatief bent, kun je ook zelf een armatuur maken voor meerdere spaarlampen. Iedere spaarlamp heeft dan wel zijn eigen fitting nodig.
Spaarlampen werken het beste wanneer je meerdere kleine spaarlampen gebruikt in plaats van één grote spaarlamp
Wanneer je voor spaarlampen gaat shoppen, let er dan op dat je de juiste kleur kiest. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. Deze kleurcodes vind je meestal op de verpakking. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Soms staan er geen kleurcodes op de verpakkingen van spaarlampen, kies dan voor de warme variant met een meer rode kleur voor de bloeifase, en de koelere blauwe/witte variant voor de groeifase.
Kast in plaats van tent
Natuurlijk hebben je wietplanten ook een ruimte nodig om in te groeien. Daarvoor heb je echt geen speciale kweektent nodig hoor, die waren er tot 15 jaar geleden nog niet eens. Timmer gewoon je eigen kast! Je kunt een geraamte maken van houtbalken en die betimmeren met gipsplaten. Schilder de binnenkant wit zodat het licht goed reflecteert. Wanneer je voor eigen gebruik met spaarlampen kweekt, hoeft je kweekkast niet groot te zijn, een oppervlakte van een vierkante meter is prima. Zorg ervoor dat de kast een mooie grote deur krijgt die lichtdicht af te sluiten is.
Aan de onderkant van je kast maak je openingen waardoor verse lucht naar binnen kan, en aan de bovenkant maak je een grotere opening waardoor je lucht afvoert. Door een opengeknipte doos voor de openingen aan de onderkant te zetten kun je ervoor zorgen dat er wel lucht, maar geen licht door naar binnen kan. Hou met de opening aan de bovenkant rekening met de diameter van je badkamerafzuiger (en slang), die kan ofwel 100 ofwel 125 millimeter zijn.
Een buisventilator en een stuk flexibele slang koop je bij de Gamma of een andere doe-het-zelf winkel. Neem ook meteen wat potten met tuinaarde mee, en loop even langs de spaarlampen-afdeling voor je lichtbron. Koop ook meteen even een timer om je spaarlampen mee op 18/6 ofwel 12/12 te kunnen zetten. Anders nog iets? Jazeker, want je kweekkast is nog niet geurvrij.
Zelf een koolstoffilter maken
Een koolstoffilter kun je natuurlijk veel gemakkelijker kant en klaar kopen. Maar eerlijk is eerlijk, deze handleiding voor het kweken met huis-, tuin-, en keukenspullen zou niet compleet zijn als we je niet zouden uitleggen hoe je zelf een koolstoffilter maakt. Het is eigenlijk heel simpel. Je gebruikt van die dunne Swiffer doekjes (of een goedkoop eigen merk) en naait die dicht zodat je een soort kussensloop krijgt. Deze vul je op met actief koolstof uit de doe het zelf winkel of de aquariumwinkel. Vervolgens naai je ze helemaal dicht en klem je ze simpelweg voor de afvoer-luchtslang met grote tie-wraps of slangenklemmen.
Je ziet het: met een beetje vindingrijkheid en twee rechterhanden kun je wiet kweken met spullen van de Gamma of de Hornbach. Aan je wiet zul je het verschil niet proeven, maar uiteraard werkt een speciale kweektent en een mooi HPS of led lampje wel wat makkelijker. Maar stel je nou eens voor dat de volgende justitieminister weer zo’n fossiel blijkt te zijn als Opstelten en van der Steur die alle spinnewielen eh.. kweekspullen uit heel het het land verbant, dan weet jij in ieder geval wat je te doen staat 😉