(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Brabant wordt de wietschuur van Europa genoemd, maar hun buren uit Limburg kunnen er ook wat van! Elk jaar verdienen de wietkwekers met de zachtste g een kwart miljard euro. De pakkans is 1 op 3, maar een verblijf in de gevangeniscel rolt er zelden uit.

De cijfers over de wietbusiness in de provincie Limburg – strategisch natuurlijk fijn gelegen tussen België en Duitsland in – kwamen boven water door een onderzoek van dagblad De Limburger. Een van de opvallendste conclusies: de politie stelt nauwelijks prioriteit aan het opsporen van wietplantages!

Politie: wiet geen prioriteit

LimburgDe agenten gaan doorgaans pas op jacht naar een wietkweker als er een tip binnenkomt, zelden gaan ze zelf op onderzoek uit. En dat is ook nog eens een bewust beleid! De krant heeft bronnen binnen de politie gesproken die zeggen dat er gekozen wordt voor ‘meer blauw op straat om het aantal overvallen en inbraken te verminderen’. En – en deze vinden wij wel mooi – ‘Ook het dubbelzinnige kabinetsbeleid, dat enerzijds de verkoop van wiet via coffeeshops gedoogt, maar anderzijds de aanvoer via de achterdeur strafbaar stelt, speelt een rol bij de lage prioritering die de politie geeft aan de strijd tegen softdrugshandel’.

Min of meer krijgen de wietkwekers dus vrij spel in Limburg, tenminste wij kunnen het niet veel anders uitleggen. Eigenlijk hoef je alleen bevreesd te zijn voor klikkende buren. Wat betekent dit schitterende politiebeleid nu in de praktijk?

72.306 kilo wiet per jaar

In 2013 werd er aan 599 wietplantages voortijdig een einde gemaakt: 399 in Zuid- en 200 in Noord- en Midden-Limburg. Omdat de politie beweert dat zij ondanks de lage prioriteit toch nog 1 op de 3 kwekerijen ontruimt, maakt dat een totaal van 1800 kwekerijen in de provincie. De Limburger rekent even door: gebaseerd op een gemiddelde omvang van 260 planten per plantage, een opbrengst van 30,9 gram per plant en 5 oogsten per jaar, wordt er jaarlijks in Limburg 72.306 kilo wiet geoogst. Volgens justitie betalen coffeeshophouders – via tussenpersonen – telers zo’n 3.280 euro per kilo. En zo komt de winst op ruim 237 miljoen euro.

Wat het helemaal aangenaam maakt is dat je nauwelijks serieus gestraft wordt als je kwekerij het haasje is. Het dagblad inventariseerde alle wietzaken die de rechtbanken van Roermond en Maastricht in 2013 behandelden. Het blijkt dat de kans op een celstraf klein is; van de 343 verdachten kreeg ruim twee derde een voorwaardelijke gevangenisstraf, geldboete of taakstraf….

(advertentie)