- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken – Kwaliteit & kwantiteit gaan dikwijls hand in hand
Zo’n beetje iedereen die cannabis kweekt hoopt op een maximale oogst. Wanneer je er echter naar vraagt stellen zowel hobby- als broodkwekers de kwaliteit toch altijd boven de opbrengst. Toch hoef je als wietkweker – klein of groot – niet te kiezen want kwaliteit en kwantiteit kunnen prima hand in hand gaan.
Kwantiteit in het algemeen, lijkt een negatief imago te hebben; waarschijnlijk door de slechte kwaliteit van veel goedkope, in massa geproduceerde rommel. Voor cannabis gaat dat echter niet op want wanneer het over wiet gaat kunnen kwaliteit en kwantiteit heel goed hand in hand gaan. Een maximale oogst kan dus ook gewoon geweldig zijn!
Wat maakt wiet goed of slecht?
Opbrengst verhogende omstandigheden zoals een krachtige lamp, goede voeding en plantentraining maken de kwaliteit van de oogst absoluut niet slechter. Te vroeg oogsten of te snel drogen en bijvoorbeeld niet curen zorgen er wel voor dat de kwaliteit achteruit gaat. Het formaat van een wiettop heeft dus niets met de kwaliteit ervan te maken en omgekeerd kunnen kleine topjes ook heel slecht van kwaliteit zijn.
Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur maar er zijn een paar eigenschappen die kwalitatief goede wiet heeft en die staan een grote oogst echt niet in de weg. Trichomen zijn het belangrijkste wanneer het om kwaliteit gaat. In de trichomen zitten namelijk alle werkzame stoffen en alle smaakstoffen. Hoe meer trichomen, hoe meer cannabinoïden en hoe lekkerder én zwaarder een wiettop is. Bovendien produceren gezonde wietplanten doorgaans ook meer wiet. De kwaliteit staat bij cannabis dus duidelijk in verband met de kwantiteit en vaker dan niet zijn de dikste oogsten ook van de beste kwaliteit.
Zaken die wietkwaliteit naar beneden halen staan echter niet in relatie tot een hogere, maar eerder lagere opbrengst. Neem pesticiden bijvoorbeeld of een plant die veel teveel voeding krijgt, zaken die de kwaliteit van wiet behoorlijk kunnen verpesten, maar de kwantiteit ook echt niet verhogen. Teveel voeding zorgt namelijk eerder voor een lager oogstgewicht en het zijn vaak juist zieke planten die het eerste worden aangevallen door ongedierte.
Genetica & hydro
Kwaliteit en kwantiteit gaan dus meestal juist hand in hand. Alleen op het gebied van de genetica en hydrologisch kweken kan het soms mogelijk andersom zijn. Wietsoorten met een extreem sterke geur en smaak en exorbitant hoge THC en CBD percentages zijn meestal namelijk niet wietsoorten die ook bekend staan om hun enorme opbrengst. Hydrosystemen zorgen voor een snellere groei en dus meer opbrengst per jaar, maar sommige puristen geloven dat organisch gekweekte wiet in aarde kwalitatief beter is.
Niet dat wietsoorten als Power Plant of Big Bud, die juist bekend staan om hun enorme opbrengsten, kwalitatief slecht zijn. Maar het zijn ook weer geen typische cupwinnaars. Sativa’s en sativa dominante wietsoorten hebben vaak een heerlijke exotische geur en smaak en hoge THC-percentages, maar zijn niet het makkelijkst om te kweken. Sterke indica’s zoals de immer populaire OG Kush staan ook niet bekend om hun mega-opbrengsten. Maar welke soort je ook kweekt, je oogst het meeste van een gezonde wietplant. Pesticiden, te vroeg oogsten, niet goed drogen en schimmels dragen niets bij aan de kwantiteit.
Do’s & dont’s voor kwaliteit én kwantiteit
Opbrengst verhogende apparatuur, plantentraining, meststoffen en bijvoorbeeld CO2 gebruik, zorgen er absoluut niet voor dat cannabis slechter wordt. Wanneer je je planten gewoon zo gezond mogelijk houdt, zal de opbrengst daar alleen maar beter van worden. Waar je op moet letten zijn juist de opbrengst verlagende omstandigheden.
Doen!
- Let bij het kiezen van een soort niet alleen op geur, smaak en effect maar ook op de opbrengst.
- Gebruik een krachtige kweeklamp, kweek in de zomer buiten.
- Train, top, scrog, dief of kweek in een Sea Of Green.
- Kweek organisch en maak aardemengsels luchtig door er kokos of perliet doorheen te mengen.
- Wacht met oogsten tot de wiet echt rijp is, dit komt zowel de kwaliteit als de kwantiteit ten goede.
- Geef zoveel voeding als de plant aankan maar niet té veel. Leer om je wietplant te ‘lezen’.
- Neem preventief maatregelen tegen ongedierte met natuurlijke middelen zoals combinatieteelt, neem olie, knoflookextract en een luchtfilter op de inlaat van de kweekruimte.
- Spoel wietplanten voor je ze oogst.
- Laat wiet langzaam drogen in het donker en daarna minimaal twee weken rijpen.
Niet doen!
- Gebruik geen pesticiden!
- Kweek niet zomaar een wietsoort die volgens de beschrijving veel oplevert.
- Kies als beginner niet een te moeilijke soort.
- Oogst niet te vroeg, er kan nog veel gewicht bijkomen en de laatste weken dragen ook bij aan de kwaliteit.
- Kweek geen ‘kerstbomen’ met één enkele hoofdtop maar train wietplanten zodat een egaal bladerdek ontstaat.
- Gebruik geen kachels, ventilators of ovens om wiet sneller te laten drogen.