- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken met CFL vs. LED vs. HPS kweeklampen
De beste kweekmethode bestaat niet maar wiet kweken met CFL, LED of HPS kweeklampen verschilt wél. Scroggen kan bijvoorbeeld zeer effectief zijn wanneer je met een LED of CFL kweeklamp kweekt, maar is niet heel inefficient wanneer je met HPS kweeklampen kweekt. Kortom: LED, HPS en CFL kweeklampen hebben allemaal hun eigen ‘beste’ kweekmethode…
Licht is gewicht
Misschien wist je het al maar licht is de belangrijkste bepalende factor voor je opbrengst, wanneer het op wiet kweken aankomt. Hoe meer bruikbaar licht (PAR = Photosynthetic Active Radiation) er op de bladeren van wietplanten valt, hoe meer energie (in de vorm van suikers) de plant produceert door middel van fotosynthese. En hoe meer fotosynthese, hoe meer opbrengst.
Wanneer je dan ook zo veel mogelijk wiet wil kweken, zul je ervoor moeten zorgen dat de bladeren van je wietplanten zoveel mogelijk licht krijgen. Maar omdat het licht van verschillende typen kweeklampen niet allemaal even diep in wietplanten doordringt, zul je je kweekmethode daarop moeten aanpassen. Een SCROG is misschien efficient voor een CFL kweeklamp, maar bijvoorbeeld niet voor een HPS kweeklamp.
Kweken met CFL kweeklampen
Met CFL kweeklampen bedoelen we de zogenaamde Compact Fluorescent Lights. Dit zijn in feite de bekende TL-balken en de iets dunnere spaarlampen. Spaarlampen zijn eigenlijk een nieuw soort TL-balk welke ook wel T5-lampen genoemd worden. Alle dunne CFL lampen zoals T-Neon lampen en dunne lichtbalken, zijn T5 lampen. Alle dikke lichtbalken zijn TL lampen.
CFL kweeklampen zijn ontzettend efficient. Dat wil zeggen dat ze veel licht uitstralen per Watt. Het probleem voor wietkwekers is alleen dat het licht van CFL kweeklampen niet erg diep in het gewas penetreert.
Op 5 tot 10 centimeter afstand is een CFL kweeklamp op zijn best. Daarna neemt de kracht van een CFL kweeklamp snel af, en op een centimeter of 50 is er bijna geen bruikbaar licht meer over. Daarnaast kan het licht van een CFL lamp niet door een wietblad heen schijnen, waardoor alleen de bladeren waar het licht direct op valt ervan profiteren. Hierdoor zijn CFL kweeklampen eigenlijk het best geschikt om wietplanten mee voor te groeien, om mee te scroggen of een sea of green.
De beste kweekmethode voor een CFL kweek is een (semi) Sea Of Green (SOG), waarbij je iedere plant één of twee keer topt. Een sea of green is namelijk sneller dan een scrog, en het licht kan beter in een sea of green doordringen. Zorg tijdens de groeifase voor CFL-licht in de kleur 6500 Kelvin, zodat de planten zo kort mogelijk blijven. Top iedere plant dan één of twee keer, zodat je 6 tot 8 toppen per plant hebt. Dief de planten grondig en hang de kweeklamp zo dicht mogelijk op de wietplanten. Hou in gedachten dat alleen de bovenste 30 tot 40 centimeter goed belicht wordt.
Een SCReen Of Green (SCROG) is ook een goede methode voor een CFL kweek, zeker wanneer je zo weinig mogelijk wietplanten wil kweken. Bij scroggen is het alleen lastig om de bladeren direct bereikbaar te houden, aangezien het bladerdek zeer dichtbegroeid is bij een scrog. Een sea of green is opener en daarom net iets beter geschikt voor een CFL-kweek.
Hoe kweek je het beste met LED?
LED-kweeklampen verschillen van CFL en HPS kweeklampen, in die zin dat LED-kweeklampen onderling veel kunnen verschillen. Er zijn oude LED-kweeklampen met 1 Watt diodes die hun licht niet zo diep stralen, maar er zijn ook COB-leds met LED spots, die hun licht juist wel diep doorstralen. Er zijn ook LED’s met 3 of 5 Watt diodes die er qua diepte tussenin zitten, en natuurlijk de laatste trend: full-spectrum LED’s. Daarnaast gebruiken sommige LED’s lenzen die de stralingshoek van het licht wijzigen.
Dat er veel verschillen zijn tussen LED kweeklampen, maakt het lastig om de allerbeste kweekmethode voor dit soort kweeklampen te benoemen. Vraag de stralingsdiepte (optimale hoogte) na bij de fabrikant van je LED kweeklamp. Hoe korter die is, hoe meer je aan een SCROG of SOG moet denken, en hoe beter je zult moeten dieven. Hoe dieper de LED zijn licht straalt, hoe beter die geschikt is voor een kweek met hoge wietplanten.
Kweekmethodes voor HPS kweeklampen
Hoge druk gasontladingslampen zoals HPS-kweeklampen en full spectrum CMH kweeklampen, hebben veel dieptestraling. Het licht van deze lampen is krachtig genoeg om door bladeren heen te schijnen en diep in wietplanten door te dringen. Zou je zulke kweeklampen dan ook gebruiken voor een Sea Of Green of een SCROG, dan gaat er een hoop licht verloren dat door grotere wietplanten wel benut zou worden.
Het beste voor een HPS of CMH kweek, is dan ook een kweek met grote potten en volwassen wietplanten. De uitstekende dieptestraling maakt dit soort kweeklampen ook geschikt voor wietsoorten die veel strekken, zoals sativa’s en sativa dominante wietplanten. Hoe zwaarder de lamp, hoe dieper die in de wietplanten nog effectief is. Dieven is niet per se nodig, al kan het weghalen van de allerlaagste takken geen kwaad.