- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken met een beperkt budget? Geen probleem!
Er is geen hobby zo voordelig als het kweken van je eigen wiet. Aan het einde van elke cyclus mag je namelijk rekenen op een waardevolle oogst. Alleen voor het zover is moet er wel het een en ander geïnvesteerd worden. Zit je krap bij kas, lees dan vooral verder want we hebben het over wiet kweken voor weinig!
Helemaal gratis wiet kweken kan misschien alleen buiten. Maar zelfs dan zul je in ieder geval wat geld moeten investeren in wietzaden, potten, aarde en waarschijnlijk plantenvoeding. Binnen blijft het echter niet bij potten en zaadjes alleen.
Om de natuur na te bootsen heb je namelijk tenminste een kweeklamp nodig, en apparatuur om het juiste klimaat te verzorgen. Maar zoals met de meeste hobby’s kun je het overdrijven of het juist zo goedkoop mogelijk houden.
Koop kritisch
Niet alles wat ze in tuincentra verkopen heb je absoluut nodig, en sommige van deze ‘benodigdheden’ kosten uiteindelijk zelfs meer dan ze opleveren. Andere zaken, zoals onder andere een kweeklamp, zijn wel noodzakelijk. Maar ook daarop valt goed te besparen. Door kritisch te kiezen en alleen die spullen aan te schaffen die ook echt iets toevoegen, kun je ook met een beperkt budget uitstekende wiet kweken.
Een kweekruimte
Wietplanten kweek je natuurlijk niet midden in je woon- of slaapkamer. Jouw ‘groene dames’ hebben namelijk een eigen kamertje nodig. Een ruimte om je kweeklamp in op te hangen, en het perfecte klimaat voor je planten te creëren. Als je handig bent dan kun je zo’n ruimte zelf maken maar voor de meeste mensen is een kweektent de voordeligste optie.
Kweektenten zijn er in overvloed. Ze zijn voordelig en voldoen aan alle eisen die je planten aan hun ‘eigen kamertje’ stellen. Ze zijn in een uurtje opgezet en van alle benodigde openingen voorzien, om een afzuiger en koolstoffilter aan te sluiten, en lucht binnen te laten zonder dat er licht naar binnen komt. In veel gevallen zijn kweektenten zelfs voordeliger dan zelf een kweekruimte in elkaar timmeren.
Kweeklampen
Om binnen wiet te kweken, is een kweeklamp een absolute vereiste. Zonder licht kan er immers geen fotosynthese plaatsvinden. Een kweeklamp is dus onmisbaar, maar er is nogal wat prijsverschil tussen verschillende soorten kweeklampen. De meest dure kweeklampen zijn ook niet altijd de beste. In veel gevallen betaal je een aanzienlijk deel aan ontwikkelings- en marketingkosten.
Kweeklampen die bewezen goed presteren, en niet de hoofdprijs kosten zijn HPS en CMH kweeklampen. HPS kweeklampen waren jarenlang dé standaard voor iedereen die binnen planten kweekt. Ze zorgen voor een snelle groei en kosten niet de hoofdprijs. Kies anno 2024 echter niet voor een magnetische maar een digitale ballast. Die zijn veiliger en zorgen ervoor dat je bulb langer meegaat.
Wil je toch liever met LED kweken, dan zijn daar tegenwoordig ook budgetmodellen om uit te kiezen. Zogenaamde full spectrum quantum boards en LED balksystemen hoeven niet altijd veel te kosten, en zijn toch prima in staat om mooie toppen onder te kweken voor de kleine thuisteler.
Klimaat en temperatuur
Voor een goed klimaat in je kweekruimte zijn een paar zaken vereist. Dat is een afzuiger, een koolstoffilter en een ventilator. De afzuiger zorgt ervoor dat de lucht in een kweekruimte constant ververst wordt. Het filter zorgt ervoor dat je buiten de kweektent geen wietgeur ruikt, en de ventilator zorgt voor de luchtcirculatie in je kweekruimte.
Om de perfecte temperatuur en klimaat te creëren, en op peil te houden, spenderen kwekers soms veel geld aan elektronische apparatuur zoals fans en automatische temperatuurcontrollers, luchtbevochtigers en soms zelfs airco’s voor als het te heet wordt. Deze heb je echter niet per se nodig om met kweken te kunnen beginnen.
Het is echter zo dat kleine aanpassingen in je setup ook voor veel verschil kunnen zorgen. Hoe minder controllers je immers nodig hebt, hoe minder je hoeft uit te geven. Draai bijvoorbeeld het dag en nachtritme om als het te heet wordt in je kweekruimte overdag. Niet alleen scheelt dat in de warmte, het kan ook geld besparen wanneer je een voordeliger daltarief hebt bij je energieleverancier.
Wanneer je kweekruimte te warm wordt, zorg dan om te beginnen voor een goede afvoer van de warme lucht. Plaats de afzuiger dicht bij de lamp, zodat de warme lucht snel afgevoerd wordt. Soms is het open zetten van een raam al voldoende om de temperatuur onder controle te krijgen. Voorkom het gebruik van energieslurpende airco’s, maar leid warme lucht naar een andere ruimte waar je er nog wat aan hebt.
Wordt je kweekruimte niet warm genoeg, dan hoef je niet per se met kachels te werken. Kachels verbruiken veel energie, maar geven hier niets voor terug. Je kunt dan ook overwegen om een krachtiger lamp te gebruiken. Die produceert niet alleen warmte, maar ook meer licht voor je planten! Zet je planten op een verhoging of een isolerende laag piepschuim en isoleer je kweekruimte.
Licht
Het verhangen van je kweeklamp kost niets, en levert je direct voordeel op in de vorm van een betere opbrengst. Hangt je lamp namelijk te hoog, dan verlies je kostbaar licht. Hangt hij te laag, dan wordt het te heet en kunnen je planten beschadigd raken door de hitte. Door efficiënte kweeklampen zoals CMH, HPS of LED te gebruiken krijg je het meeste lichtenergie voor je planten. Een HPS en CMH lamp hang je het best op 10 procent van het wattage in centimeters, boven de toppen van je planten.
Fluorescente TL’s, T5 lampen en spaarlampen zijn goedkoop in de aanschaf, maar leveren minder bruikbaar licht voor je planten en produceren relatief veel warmte. Ze zijn geweldig voor zaailingen en stekken, maar relatief minder geschikt om wietplanten onder te laten afbloeien.
Hou het simpel met voeding
Ook wanneer het over plantenvoeding gaat, kun je flink besparen. Er zijn ontzettend veel verschillende voedingslijnen, producten en merken te koop maar onthoud dat de meesten dezelfde meststoffen bevatten. Een goede basisvoeding voor de groei en de bloeifase, bevat alles wat wietplanten nodig hebben. Het belangrijkste voor een goede oogst is niet plantenvoeding maar groene vingers.
Een goede budgettaire tip aangaande de plantenvoeding, is verder om je niet klakkeloos aan de aangeraden hoeveelheden te houden, maar te kijken naar je planten. Vaak hebben wietplanten veel minder voeding nodig, dus begin met een halve dosering, en kijk naar je planten. Worden ze lichter van kleur, dan kun je de dosering altijd opvoeren. Een wietplant kan veel beter wat te weinig voeding krijgen dan te veel.
Verder is het aan te raden om te investeren in een pH meter. Wanneer de pH van je voedingswater namelijk niet goed is, kunnen wietplanten de voeding die je geeft namelijk niet goed opnemen en dat is pas echt zonde van je geld! De pH-waarde van je voedingsoplossing kun je trouwens ook goed met citroenzuur of witte tafelazijn op peil houden. pH-min is alleen wel een noodzakelijkheid wanneer je in een hydrosysteem kweekt.
Training kost niets
Je kunt veel voordeel halen door wietplanten te trainen. Het kost niets en je leert er veel van. Plantentraining is een geweldige manier om je opbrengst te verhogen, zonder te hoeven investeren. Een getrainde plant gaat veel efficiënter om met het kostbare licht, en dat is regelrechte winst.
Het licht van iedere kweeklamp heeft een zogenaamde sweet spot. Op deze afstand van de lamp is het licht het krachtigst. Door middel van plantentraining kun je ervoor zorgen dat nagenoeg alle toppen zicht in deze sweet spot bevinden, en zo tot 40 procent meer wiet opleveren!