(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis growshop Plantarium schijnt het licht weer op CO2 in dit tweede deel van de miniserie over dit onderwerp. CO2 kan je oogst namelijk flink opkrikken maar niet iedereen begrijpt de relatie tussen dit geurloze gas, lichtintensiteit en de temperatuur in je kweekruimte. Lees dus snel of het in jouw geval zin heeft om met extra CO2 te gaan kweken.

In ons vorige artikel – deel #1 van deze miniserie – maakten we een begin met ons antwoord op de veelgehoorde vraag, “hoe zit dat nou, heeft CO2 echt zin?”. We vertelden je wat CO2 precies is, welke rol het speelt bij fotosynthese en waarom het vaak helemaal geen zin heeft om extra CO2 toe te voegen aan je kweektent. Naast het feit dat een krachtige (LED) kweeklamp nodig is met een hoge PPFD waarde, spelen er nog een aantal andere factoren mee. Laten we daar eens verder op in gaan. Heb je vorig artikel gemist? Dan raden we je wel even aan om deze eerst door te lezen alvorens dit artikel te bestuderen.

PPFD waarde, het aantal lampen en de afstand

Allereerst een kleine quote uit het vorige artikel om je geheugen op te frissen. “Bij een PPFD onder de 800 micromol heb je echt geen CO2 nodig. Bij een PPFD tussen de 800 en 1000 zou het enig voordeel kunnen hebben. Boven de 1000 is CO2 zelfs aan te raden om lichtstress en transpiratieproblemen te voorkomen.”

Je hebt dus een krachtige lichtbron nodig om aan de hogere lichtintensiteit op het groen van je plant te komen. Je zou simpel kunnen zeggen dat je een krachtige lamp nodig hebt. Maar dat is voor ons als kweekexperts niet echt een diepgaande uitleg. Het is namelijk zo dat het gaat om het daadwerkelijke licht dat je plant bereikt, niet de kracht van de lamp. Natuurlijk heeft het één met het ander te maken, maar er zijn meer variabelen. Dat zijn er drie. Het heeft 1.) met de intensiteit van de lamp te maken, 2.) de hoeveelheid lampen die licht toevoegen aan het kweekoppervlak en 3.) de afstand van de lamp(en) tot het bladerdek.

Laten we dat even kort uitleggen. Eén enkele LED, bijvoorbeeld een MPH Spider 2i V2 op een oppervlak van 1,2 bij 1,2 meter, komt bij een afstand tussen de 50 en 20 centimeter van het bladerdek op de vereiste PPFD ondergrens voor CO2. Dat betekent dat het verhogen van de CO2 concentratie rond de bladeren, bij die afstand daadwerkelijk tot hogere fotosynthese zou kunnen leiden.

Ook zonder CO2 kun je enorme toppen kweken. Deze kweek met één Telos 10 PRO mesh is daar een voorbeeld van. Zolang je set-up maar op elkaar is afgestemd, je weet wat je doet, het simpel houdt en het allerbelangrijkste: je durft te leren. En daar helpen we je bij Plantarium graag verder mee.

Tegelijkertijd zou je ook meerdere LED’s naast elkaar kunnen hangen. Zo zou je ook twee Telos 10 Pro MESH lampen in een 1,2 bij 1,2 meter kweektent kunnen hangen. Als je deze twee nieuwe Telos modellen op volle sterkte aanzet, heb je sowieso minimaal 900 PPM aan CO2 nodig in het bladerdek. En mocht je die PPM waardes niet halen en je zoekt toch maximale opbrengsten, dan kun je de Telos MESH altijd handmatig dimmen of via een bluetooth app.

Oftewel…

Met één lamp kun je aan de PPFD-ondergrens komen, maar ook met meerdere lampen. Daarnaast is de afstand van bladerdek tot lamp zeer bepalend. Iedereen met een quantum PAR-meter (een lichtintensiteit meter) weet dat hoe dichter je de sensor naar de lichtbron beweegt, hoe meer PPFD er gemeten wordt. Hoe dichter je plant op de LED groeit, hoe hoger de PPFD waarde is. Dat is overigens niet bij alle LED’s het geval, want het heeft ook met de gebruikte techniek (lens, uitstraalhoek) te maken.

Daarnaast is het vaak helemaal niet handig om zo dicht mogelijk op de lamp te groeien, want dan neemt de lichtspreiding op het bladerdek en de gehele plant via de zijwanden juist af. Het resultaat hiervan is verlies van opbrengst en veel verschil in trichoomrijping tussen de individuele toppen. Maar laten we deze zijspoortjes even parkeren.

Het nieuwste model van Telos, de PRO MESH. Full spectrum wittig licht, met zonsondergang en -opkomst, handmatig te dimmen alsook via een (veilige) bluetooth app. Te verkrijgen als een Telos 6 PRO voor onze XS en S kweektenten, alsook een Telos 10 Pro voor de M & L kweektenten.

CO2 vs. temperatuur

Wat we wel willen bespreken is een ander zogenaamd voordeel van CO2. Dit wordt vaak genoemd, maar nog vaker niet helemaal goed begrepen. Het is namelijk mogelijk om met hogere temperaturen te kweken door het gebruik van CO2. Zelfs boven de 30 graden gemeten in in het bladerdek, in de schaduw. Dat komt omdat de plant, door een hogere fotosynthese, ook meer water in het blad aanvoert.

Er is door hogere fotosynthese immers meer verdamping en er zijn meer voedingstoffen nodig om het bladgroen te onderhouden. En daar komt de aap uit de mouw. Als je de artikelen van Plantarium vaker leest, weet je dat de plant zichzelf koelt door water via het blad te verdampen. Oftewel, hoe meer water de plant verdampt, hoe beter ze zichzelf kan koelen en dus bestand is tegen hogere temperaturen.

Het gaat er eigenlijk niet om hoe krachtig je LED is, maar om hoeveel lichtdeeltjes daadwerkelijk de plant bereiken. Dát bepaalt of extra CO2 wel of niet baat kan hebben. Zo kan één lamp genoeg zijn, maar ook meerdere lampen. Deze vullen elkaar dan aan, zogezegd. Foto: h3c7orC, Shutterstock

Terpenenverlies

Aan de andere kant hebben hogere temperaturen vooral in de laatste paar weken van de bloeifase, ook een serieus nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat veel terpenen verdampen. Deze minuscule smaakstoffen kunnen niet goed tegen een hoge temperatuur en vervliegen. Hierdoor zorgen hogere temperaturen én extra CO2 voor veel meer opbrengst, maar is het gehalte aan terpenen lager.

Wil je écht op maximaal behoud van terpenen kweken, dan hou je een relatieve temperatuur van 24,5 graden aan. Dat doet me denken aan één van de uitspraken die we bij Plantarium vaak meegeven. “Cannabis kweken gaat over compromissen sluiten.” Naast de befaamde uitspraak, “cannabis kweken is geduld trainen”. Maar dat is wellicht in de toekomst een apart artikel waard!

En zo zie je maar weer. Het aantal woorden voor een artikel is alweer bereikt, terwijl we nog twee essentiële factoren willen bespreken. Er is zoveel te zeggen over de kweek van cannabis! Dat komt in het volgende artikel, beloofd. En zoals altijd, mocht je in de tussentijd vragen hebben, stel ze gerust. Kom langs in onze winkel in Nijmegen, neem contact op via de telefoon of mail. Of bekijk onze webshop. Plantarium helpt je graag verder.

[Openingsfoto: 20MediaCo, Shutterstock]
(advertentie)