- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken met extra CO2 in je kweektent? (miniserie, slot)
De lente komt eraan! Of is die er al, getuige de zonnestralen van de afgelopen dagen? Heerlijk voor de vitamine D maar toch gaan we voor dit artikel nog even naar binnen. Binnen de gesloten wanden van hun compleet ingerichte kweektent typte Plantarium namelijk het laatste deel van hun miniserie over CO2. Ze hebben namelijk nog een paar belangrijke zaken over CO2 te vertellen.
In deel 2 van deze miniserie vertelden we je wanneer CO2 écht zin heeft. Er zijn, globaal gezien, drie belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Licht is de eerste factor. Daarom werden vorige keer alle woorden gewijd aan hoe dat precies zit. Welke lichtintensiteit is nodig? Eén of meerder lichtbronnen? Afstand? PPFD? Daarnaast hadden we het over kweken bij hogere temperaturen door het gebruik van CO2, met de voordelen en de nadelen. Nu gaan we het praktisch maken en bespreken we de andere twee factoren. Want wat heb je eigenlijk nodig om CO2 in je ruimte te injecteren?
Een (semi) gesloten systeem
Wat klinkt dat sjiek, is het niet? ‘CO2 injecteren’. Toch is het de juiste benaming, je gaat de stof namelijk letterlijk in je kweektent inbrengen. Dat kun je op verschillende manieren doen die we je dadelijk uitleggen. Eerst is het belangrijk om het te hebben over de manier waarop je de lucht ververst. Want als je met CO2 wil werken, dien je zo minimaal mogelijk lucht af te zuigen. Je afzuiger dient zo weinig lucht te verplaatsen uit de kweektent als mogelijk. Dat heeft een paar redenen.
CO2 moet ‘vallen’
CO2 breng je namelijk altijd in van boven, het liefst naast de lichtbron. CO2 is namelijk zwaarder dan lucht en wil je letterlijk op het bladerdek laten vallen. Het blad kan alleen wat met de CO2 als het op de bovenkant van het blad valt en daar ook even kan blijven. Hierdoor neemt het blad de CO2 deeltjes op, om meer fotosynthese mogelijk te maken, zoals we in het eerste deel van deze miniserie al beschreven.
Maar… als je afzuiger je kweektent meerdere malen per uur geheel ververst, begrijp je dat alle CO2 direct wordt weggezogen, voordat het überhaupt de bladeren bereikt. Het krijgt vaak de kans niet om naar beneden te dwarrelen, en belandt in de opwaartse luchtstroom naar het koolstoffilter. De meeste koolstof-afzuigsystemen worden bovenin de kweektent gemonteerd, wat natuurlijk goed is in een traditionele opstelling. Tegelijkertijd zit de uitgang voor lucht ook bovenin, waar ook de CO2 wordt toegevoegd. Niet handig, want het zuigt de CO2 direct weg.
Tip: de lezer die ons al langer volgt of in de winkel is geweest voor advies met LED in de koudere wintermaanden, heeft het al een keer gehoord. Je zou ook de luchtuitgang aan de onderzijde van je kweektent kunnen bevestigen. Dan haal je de lucht van boven in plaats van onder. Nog beter is het installeren van tube heaters in combinatie met een thermostaat. Dan regel je de nachttemperatuur nog beter. Deze liggen op voorraad bij ons in de winkel, voor elke kweektent een maat.
Het resultaat van CO2 injectie in een kweektent met normale afzuiging is simpel. Je bent óf heel veel CO2 aan het toevoegen om enigszins een verhoging in PPM te krijgen (wat veel geld aan CO2 kost en niet echt wat uitmaakt als we kijken naar verhoging in fotosynthese…). Of je doet het niet en focust je op andere zaken die meer invloed hebben. Water geven bijvoorbeeld.
Closed loop systeem
Een gesloten systeem, of closed loop in het Engels, is niets anders dan een volledig afgesloten kweekruimte. Er komt geen tot minimaal verse lucht in, noch gaat er lucht uit. Door diverse apparaten wordt het klimaat beheerst. Zo maakt men gebruik van een airconditioning om de temperatuur op peil te houden, alsook een combinatie van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dat is zeer ingewikkeld en niet aan te bevelen.
Semi closed loop is een ander verhaal. Daarbij probeer je om zoveel mogelijk lucht in je kweektent te laten, maar je bent altijd bezig met een bepaalde mate van verversing. Dat betekent, zo minimaal mogelijk afzuigen, maar altijd iets. Hierbij kweek je altijd met een hoge kwaliteit LED, aangezien HPS gewoonweg te veel warmte produceert, die je vervolgens weer weg moet zuigen. In gesloten systemen kun je de warmteproductie van de LED lamp opvangen, door gebruik te maken van een airco. Dat kan ook in een kweektent met een mobiele airco, gebruik makend van een koele invoerslang en warme uitvoerslang. Deze apparaten maken alleen veel lawaai, een groot nadeel.
Maar dan, als je de warmte onder controle lijkt te hebben, begint de uitdaging van luchtvochtigheid. Een werkend semi gesloten systeem met CO2 boven de 800 PPM stimuleert de ratio van fotosynthese. En dus ook de transpiratie van het blad en dus ook de hoeveelheid water wat de plant afgeeft aan de lucht. Simpel gezegd, hogere PPM’s leiden automatisch tot een hogere luchtvochtigheid.
Mocht dit te snel gaan, lees dan artikel 1 uit deze serie nog eens door. En dat is vaak waar het misgaat. Je hebt een sterke ontvochtiger nodig die idealiter buiten de ruimte geplaatst wordt. Dat heeft een hele simpele reden. De ontvochtiger produceert warmte door de gebruikte technologie van ontvochtigen. En die warmte wilde je juist niet in je kweektent toch?
Al met al is een semi gesloten systeem essentieel voor effectieve CO2 toepassing. Zonder dat heeft het niet echt veel zin. Maar, het creëren van zo’n systeem is zeer, zeer uitdagend in een kweektent. Het is daarom ook niet aan te raden.
Geschikte toediening
En dan komen we bij factor 3, naast de factor licht en de factor semi gesloten systeem. Je kunt CO2 namelijk op verschillende manieren aan de ruimte toevoegen. Laten we er een paar opsommen, zo ook waarom ze vaak niet werken.
Je kunt hangende zakken gebruiken waar vaak een mengeling in zit van diverse schimmels. Deze zakken produceren inderdaad wat CO2 en het grote voordeel is dat ze hangen. Hierdoor kan de CO2 op de bladeren vallen. Dat is precies wat je wil, zoals we al eerder beschreven. Alleen, als je de tent afzuigt vanwege temperatuur en luchtvochtigheid, hebben deze zakken absoluut geen zin. Dat maakt dat we ze ook niet verkopen of ze zullen aanraden. Behalve als je graag geld uit wil geven natuurlijk 😉
Ook zijn er systemen die van onder af CO2 toevoegen. Zogeheten CO2-emmers zijn hier een voorbeeld van. En ja, natuurlijk komt er ook wat CO2 uit deze emmers. Alleen werken ze eigenlijk niet, om een paar redenen. De CO2 valt niet op het blad, de CO2 wordt weggezogen in een traditionele opstelling en de benodigde PPM gehaltes worden niet bereikt. Eigenlijk zinloos om ze te gebruiken naar onze mening.
De enige CO2 injectie die daadwerkelijk werkt is vanuit een gasfles. Daar heb je een regulator voor nodig, met een controller en een stuk propaanslang. De controller heeft een sensor die de PPM gehaltes tussen de bladeren meet, en bepaalt hoeveel CO2 wordt ingespoten. In een semi gesloten systeem is deze manier van injectie essentieel. In een traditionele opstelling heeft het ook geen zin, vanwege alle hierboven genoemde redenen.
Wat wel werkt is jouw aanwezigheid bij je planten. En nee, daar maken we geen grappen over. Iedereen met een PPM-meter ziet verhoogde levels als je de kweektent opendoet om je dames liefde en aandacht te geven.
Mocht je meer willen weten over de binnenkweek, over CO2 en allerlei klimaat-beheers-mogelijkheden, kom ons dan eens opzoeken. We helpen je graag verder met onderbouwde informatie vanuit 25 jaar praktijkervaring. Bezoek onze website, breng een bezoek aan onze winkel in Nijmegen, doe ons een belletje of schrijf een mail. En bovenal, geniet van de zon!