- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken met spaarlampen, dit moet je weten
Je zou het misschien niet zeggen maar gewone spaarlampen zijn zeer efficiënte kweeklampen. Je kunt er net zulke goede wiet mee kweken als met speciaal daarvoor ontwikkelde kweeklampen, mits je de juiste lichtkleur gebruikt en de lampen op de ideale hoogte hangt.
Spaarlampen ken je misschien vooral als de opgerolde lampje die je in de supermarkt en bij de doe het zelf winkel kunt kopen, maar ze bestaan ook als dunne buislampen. Deze spaarlampen worden T5 lampen genoemd maar zijn in feite exact hetzelfde als spaarlampen. De T staat voor ‘Tube’ (buis) en de 5 staat voor de diameter (5/8 deel van een inch). T5 buizen en spaarlampen zijn superefficiënt waardoor je op de energiekosten bespaart maar toch een helder en krachtig kweeklicht hebt.
Veel beginnende kwekers gebruiken spaarlampen en T5 lampen voor hun wietplanten omdat ze zo gemakkelijk en voordelig verkrijgbaar zijn. Je moet het een en ander weten over de kleurtemperatuur van T5 buizen, en de hoogte waarop de lampen het best kunnen hangen. Maar als je het goed doet, dan kun je met T5 buizen en/of spaarlampen net zoveel wiet kweken als met led of HPS kweeklampen.
Fitting
T5 buizen en spaarlampen kunnen worden gebruikt als aanvulling op het licht van led of HPS kweeklampen, maar je kunt ze ook als enige lichtbron gebruiken. Ze produceren een heel natuurlijk licht waardoor wietplanten het er uitstekend op doen.
Spaarlampen hebben een schroeffitting en T5 buizen hebben een zogenoemde G5 fitting. Spaarlampen bevatten een klein ingebouwd voorschakelapparaat waardoor je ze rechtstreeks in een fitting kunt draaien en op een stopcontact kunt aansluiten. T5 buizen hebben een armatuur nodig waarin een voorschakelapparaat zit. Maar maak je geen zorgen, bij de doe het zelf winkel hebben ze die.
Lichtkleur
Wanneer het op spaarlampen en T5 lampen aankomt, valt er een hoop te kiezen. Niet alleen variëren de bulbs in vorm en formaat maar ook in lichtkleur (kleurtemperatuur) en wattage. Kies bij voorkeur T5 lampen met een zogeheten High Output (HO), deze zijn energie efficiënt, gaan lang mee en produceren een zeer krachtig en helder licht.
Ook de lichtkleur of de kleurtemperatuur van T5 en Spaarlampen is van belang. De kleurtemperatuur wordt bij deze lampen doorgaans in graden Kelvin aangegeven. De kleurcodes vind je op de verpakking, het zijn drie cijfers waarvan de laatste twee cijfers voor de kleurtemperatuur staan. 865 Is bijvoorbeeld 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. Kies dus voor kleur 865 of 840 voor de groeifase, en gebruik 827 of 830 voor de bloeifase.
Lamp hoogte
Wanneer je je spaarlampen of T5 lampen en bijpassend armatuur in huis hebt, kun je ze gaan ophangen. Het belangrijkste daarbij is de afstand tussen de lampen en de planten. Spaarlampen en T5 lampen stralen hun licht niet heel diep, dus je kunt/moet ze vrij dicht op de planten hangen. Dit kan ook, omdat de lampen lang niet zo heet worden als HPS kweeklampen.
De beste afstand tussen een T5-/spaarlamp en gewas is tussen de 10 en 20 centimeter. Op deze hoogte is het licht van de lampen intens genoeg voor wietplanten, maar beschadigt de warmte de bladeren niet. Om ervoor te zorgen dat alle toppen op dezelfde ideale afstand tot de lamp groeien, zul je wietplanten moeten trainen zodat ze een egaal bladerdek vormen. Scroggen is de aangewezen plantentraining hiervoor.
(advertentie)