- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wiet kweken op paardenmest, kan dat?
De lezersvraag die Muna deze week beantwoord komt van Harry en gaat over paardenmest. Althans… Harry kan geen geschikt voedingsschema voor zijn eerste autoflower wietplant (Low Ryder) vinden, en wil om die reden op paardenmest kweken. Het bes-paard (lol) natuurlijk ook nog veel geld, maar kan het?
High Harry,
Goede vraag, en goed plan om dit jaar een autoflower te kweken! De Low Ryder is een prima wietsoort, maar ze blijft wel aan de kleine kant, dus verwacht er geen mega-opbrengsten van. Maar goed, je hebt nog ongeveer anderhalve maand voordat autoflowers buiten het beste gezaaid kunnen worden (halverwege mei) dus er is nog tijd om een andere soort te kiezen als je toch wat meer wil oogsten.
Ik ga er trouwens maar even vanuit dat je van plan bent om je Low Ryder buiten te kweken. Binnen met paardenmest kweken zou ik je niet direct aanraden in ieder geval. Een paardendrol is een prima plekje voor insecten om hun eitjes in te leggen, en zit werkelijk bomvol met onkruidzaad. Dus wanneer je het naar een geïsoleerde kweektent binnen brengt heb je binnen de kortste keren een tent vol onkruid en ongedierte. Binnen wiet kweken op paardenmest is wat mij betreft dan ook niet iets wat ik je zou willen aanraden.
Buiten kweken op paardenmest
Wanneer het over buitenwiet kweken gaat – en dat is volgens mij wel het geval – is het echter een ander verhaal. Buiten kruipen, graven en vliegen er overal insecten, nuttige en vervelende door elkaar. Dit is normaal en in evenwicht. Tuurlijk, er knabbelt weleens een slak of rups aan je wietplanten maar dat kan niet zoveel kwaad. Van plagen is in de buitenlucht niet zo snel sprake, dus wat dat betreft zou paardenmest moeten kunnen.
Composteren
Paardenmest zit vol met onverteerde zaden en stro, waardoor het buiten wel voor veel onkruid zorgt wanneer je het gewoon door de grond heen schept. Het beste is om de paardenmest eerst te laten composteren op een composthoop. Paardenmest is ook nog eens het favoriete kostje van wormen, mede dankzij de onverteerde stro. Het is dan ook zeer geschikt om te laten composteren, maar het nadeel is dat het wel een jaar kan duren voordat het gecomposteerd is.
Wat je ook kunt doen – en dit gaat een stuk sneller – is een lekkere poepsoep van de paardenmest maken. Mocht je naast paardenmest ook de beschikking over bijvoorbeeld koeienmest of kippenkeutels hebben, dan kun je die ook prima in je poepsoep verwerken. Ik zal je het recept geven voor Peters Poepsoep, vernoemd naar Peter Lunk, die het recept aan RollingStoned toevertrouwde. Het klinkt misschien een beetje vies, maar plantenvoeding in de vorm van dierenpoep ligt op veel plaatsen letterlijk voor het oprapen.
Peters poepsoep
Vul een grote (oude) pan met de mest, doe daar flink water bij tot de mest helemaal onder water staat, bijvoorbeeld een liter of vijf. Vervolgens moet je het mengsel verhitten. DOE DIT NIET BINNEN! Het stinkt namelijk ontzettend en er komt een vieze ammoniaklucht vanaf. Een elektrische kookplaat werkt prima, zet de pan op de hittebron en laat het net niet toto het kookpunt komen.
Laat het zo een middagje in de tuin staan indampen tot de helft van het water is ingedampt. Daarna moet je de drap eruit filteren met een zeef en een oude (thee)doek en het vocht nog iets langer op het vuur zetten. Wanneer je nog ongeveer anderhalve liter water overhebt is de poepsoep klaar.
Giet je verse poepsoep voorzichtig over in een grote frisdrankfles, dit is uitstekende voeding voor wietplanten buiten. Gebruik 3 tot 5 milliliter poepsoep op een liter gietwater en je autoflower zal je zeer zeker belonen met fris groene bladeren en hopelijk ook met dikke vette toppen. Bloed en beendermeel uit het tuincentrum kun je uitstekend door de aarde mengen en zo combineren met de paardenmestsoep.
Succes deze zomer Harry! Groetjes van Muna