- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet kweken? Ventileert eer ge begint
Er wordt vaak een beetje snel aan voorbij gegaan, maar iedere goede thuiskweker weet dat een goede luchthuishouding van grote invloed is op het welzijn van zijn wietplanten. Zorg dus eerst voor een goed ventilatiesysteem voor je met kweken begint.
Waarom ventileren?
Ventilatie is een belangrijk aspect voor een goed klimaat in iedere kweekruimte. De meeste wiettoppen zijn plakkerig, stof blijft er gemakkelijk aan kleven. Je ventilatiesysteem mag daarom geen stof, haren en andere viezigheid naar binnen zuigen. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door alle openingen waardoor lucht van buiten naar binnen komt te voorzien van een filter. Maak zulke filters zo vaak mogelijk schoon om een goede luchtstroom te behouden.
Kweekruimtes mogen niet te warm worden. Zonder ventilatiesysteem zouden de kweeklampen de meeste kweekruimtes binnen een paar minuten tot een soort sauna omtoveren. Verder zorgt het continue aanzuigen van verse lucht en wegblazen van warme ‘gebruikte’ lucht ervoor dat de luchtvochtigheid in de kweekruimte niet te hoog oploopt. Een te hoge luchtvochtigheid kan voor veel schimmelproblemen zorgen. Daarbij is het ook zo dat verse lucht CO2 bevat, wat planten nodig hebben voor de fotosynthese. Wanneer de lucht in je kweekruimte niet voldoende ververst wordt de concentratie aan CO2 veel te laag en verstikken wietplanten uiteindelijk. Om gezonde wietplanten te kunnen kweken is het hebben van een goed ventilatiesysteem daarom van groot belang. Een goed ventilatiesysteem…
- …voorkomt schimmelproblemen.
- …ververst de verschillende gassen (CO2, zuurstof etc.) in de lucht.
- …houdt de luchtvochtigheid op peil.
- …zorgt voor luchtcirculatie.
- …brengt CO2 in de kweekruimte voor dikkere toppen.
De in- en uitlaat van je kweekruimte
Er zijn twee belangrijke onderdelen aan een ventilatiesysteem; de passieve luchtinlaat waar verse lucht binnenkomt (de inlaat van je kweekruimte) en de ventilator die ‘gebruikte’ lucht van binnen naar buiten blaast (de uitlaat van je kweekruimte). De uitlaat moet hoog in je kweekruimte geplaatst worden, aangezien warme lucht omhoog stijgt. Een afzuiger zorgt ervoor dat de lucht naar buiten geblazen wordt. Een koolstoffilter zorgt ervoor dat geurdeeltjes uit de gebruikte lucht gefilterd worden voor het de kweekruimte verlaat, deze kan aan de binnenkant van de kweekruimte of aan de buitenkant van de kweekruimte geplaatst worden, maar dient altijd aangesloten te worden op de afzuiger.
Wanneer de afzuiger lucht uit de kweekruimte blaast, zorgt dat voor een onderdruk in de ruimte. Door een opening te maken (inlaat) aan de onderkant van de kweekruimte, zal lucht dankzij de onderdruk vanzelf naar binnen stromen. Zorg er wel voor dat de rest van de kweekruimte goed afgesloten is. Het hoeft niet absoluut luchtdicht te zijn, maar je wilt ook weer geen gaten in de wanden.
De passieve luchtinlaat, met aangesloten een filterdoek of hepa-filter om stof tegen te houden, dient laag in de ruimte geplaats te worden. Op die manier moét de lucht wel langs de planten stromen om de afzuiger bovenin te bereiken. Deze luchtstroom koelt de planten en voorziet ze van verse CO2 zodat ze dikke toppen kunnen produceren. Een passieve luchtinlaat is voor de meeste thuiskwekers voldoende, maar sommige kwekers installeren bij de luchtinlaat een kleinere afzuiger (dan die op de uitlaat) om de hoeveelheid lucht die de ruimte binnenkomt te kunnen controleren.
Bijna alle kweekruimtes maken gebruik van een ventilatiesysteem zoals hierboven beschreven. Denk goed na over je ventilatie voor je met kweken begint, een goed ventilatiesysteem kost minder dan je wellicht denkt. Denk ook na over het geluid dat afzuigers produceren. Wanneer je bang bent om geluidsoverlast te veroorzaken, kies dan voor een stille ventilator (softbox) en geïsoleerde luchtslangen.
Afzuigers
De benodigde capaciteit van de afzuiger verschilt per kweekruimte. Het hangt met name af van de inhoud van de kweekruimte zelf, een grotere kweekruimte heeft ook een grotere afzuiger nodig. Maar ook de gebruikte kweeklampen hebben invloed. HPS lampen genereren naast licht ook veel warmte, hoe hoger het wattage, hoe meer lucht er moet worden afgevoerd om de temperatuur op peil te houden.
De capaciteit van afzuigers wordt aangegeven in kubieke meter per uur. Dit is het aantal kubieke meters aan lucht, die de afzuiger in 60 minuten kan verplaatsen. Een afzuiger zou de hoeveelheid lucht in de kweekruimte minstens een keer per minuut moeten kunnen vervangen. Maar wanneer je kweekruimte erg warm wordt moet hij de lucht misschien wel vijf keer mer minuut moeten kunnen vervangen. Gemiddeld maken kwekers gebruik van een afzuiger met voldoende capaciteit om alle lucht in hun kweekruimtes ongeveer drie keer te kunnen verplaatsen.
Een voorbeeld: Stel je een kweekruimte met een inhoud van 12,5 kubieke meter voor (2,5 x 2,5 x 2 meter, inhoud = lengte x breedte x hoogte). Dan heb je dus minimaal een afzuiger nodig die iedere minuut 37,5 (3 x 12,5) kubieke meter aan lucht kan verplaatsen. Er zitten 60 minuten in een uur dus dan kom je uit op een afzuiger met een capaciteit van 2250 kubieke meter.
Luchtcirculatie
Naast afvoer van warme gebruikte lucht en aanvoer van verse lucht, is het belangrijk dat de lucht in de kweekruimte circuleert. Een briesje zorgt ervoor dat de planten in beweging gehouden worden waardoor ze steviger stammen krijgen, en verdeelt tegelijkertijd alle CO2 over alle planten. Je zet de lucht in je kweekruimte gemakkelijk in beweging door een ventilator te plaatsen. Gebruik bij voorkeur een zwenkventilator zodat die niet altijd op een punt gericht hoeft te worden. Richt de ventilator vlak boven het bladerdek maar niet rechtstreeks op de planten, anders zouden ze kunnen uitdrogen.