- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet nog steeds populairste ‘drug’ volgens VN-rapport
Het jaarlijkse drugsrapport van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) ligt weer op de plank. Het rapport meldt onder meer dat middelengebruik en -afhankelijkheid overal toenemen. En cannabis? Dat is nog steeds de populairste drug ter wereld.
Tja, een ‘drug’… zo noemen wij het natuurlijk liever niet. Genotsmiddel en medicijn lijkt ons beter. Hoe dan ook, de gedroogde bloemen van ons favoriete plantje zijn wereldwijd nog steeds enorm in trek. Dat is het overigens al een tijdje, maar toch leuk om weer eens met wat cijfers te smijten.
Wat cijfers
De VN schat dat ongeveer 3,8 procent van de wereldbevolking (15-64 jaar) in 2017 minstens één keer wiet consumeerde. Dat komt neer op ongeveer 188 miljoen mensen. Het rapport van de VN concludeert dat het algehele consumptiepeil van cannabis wereldwijd stijgt. Toch ligt het gebruik in de meeste landen buiten de VS en Canada op een plateau, of daalt het zelfs ietsjes.
Zo is het gebruik in West- en Centraal-Europa laag, volgens UNODC. Tussen de 6 en 7 procent van de populatie van 15 tot 64 jaar gebruikte hier in 2017 minstens een keer cannabis. Oceanië ziet zelfs een sterke daling in het aantal cannabisgebruikers. In 1998 consumeerde 18 procent van de bevolking wiet. In 2017 was dat nog maar 10 procent.
Azië heeft overigens het laagste percentage cannabisgebruikers; slechts 2 procent van de bevolking heeft daar in 2017 wiet geconsumeerd. Aan de andere kant zullen de mensen daar er niet zo snel voor uit durven komen. Het werkelijke aantal blowende Aziaten kan dus zomaar een stuk hoger liggen.
Canada en de VS
De twee werelddelen waar het gebruik duidelijk toeneemt, zijn de Verenigde Staten en Canada. Niet verwonderlijk natuurlijk. In Amerika legaliseert de ene na de andere staat het gebruik van medicinale en recreatieve wiet. En Canada legaliseerde in 2018, als eerste G7 land ter wereld, cannabis volledig.Eerst de Verenigde Staten. Daar vond in het begin van de jaren 2000 nog een kleine dalingen plaats. Daarna steeg het aantal mensen van 15 jaar en ouder dat jaarlijks minimaal een keer wiet gebruikt, van 9,9 procent in 2007 naar 15,3 procent in 2017.
In Canada lag het gebruik van cannabis bij mensen ouder dan 15 jaar in 2017 op 15 procent. Van die groep gebruikt 37 procent het voor medicinale doeleinden. In 2011 lag het percentage Canadese wietgebruikers van 15 jaar en ouder op 9,1 procent. Een stijging van 5,9 procent dus in 6 jaar. Overigens neemt het gebruik van wiet onder Canadezen jonger dan 19 jaar sinds 2013 af.
Ondanks dat de VS en Canada wereldwijd de grootste stappen nemen in het legaliseren van wiet, rijst het gebruik ervan aldaar niet de pan uit. Okay, we moeten natuurlijk ook maar eens het rapport van volgend jaar afwachten. Dit nieuwe rapport keek namelijk naar 2017, terwijl Canada in 2018 legaliseerde. En ook in de VS kwamen er in 2018 wederom een paar legale staten bij.
De prognose is dus dat de cijfers over Canada en de VS hoger zijn in het volgende rapport dat in 2020 uitkomt. Maar dan nog is het niet zo dat mensen in legale staten en landen massaal aan de wiet gaan; iets dat tegenstanders van legalisering wel jarenlang voorspelden.
Opioïden crisis
Cannabis is overigens maar een klein onderdeel van het uitgebreide rapport. De VN brengt jaarlijks het volledige, wereldwijde drugsgebruik in kaart. De nieuwe cijfers laten vooral zien dat het gebruik van alle middelen toeneemt. En een speciale vermelding hierbij, gaat over opioïden.Het rapport laat zien dat opioïden (heroïne en legale pijnstillers) verantwoordelijk zijn voor ongeveer tweederde van alle drugsgerelateerde sterfgevallen in 2017.
Het rapport laat namelijk zien dat opioïden (heroïne en legale pijnstillers) verantwoordelijk zijn voor ongeveer tweederde van alle drugsgerelateerde sterfgevallen in 2017. Een schokkend cijfer. Vooral omdat niet alleen de onderwereld, maar zeker ook de legale farmaceutische industrie hierin een grote rol speelt.
Het rapport meldt bovendien dat opioïdenmisbruik, gecentreerd rond Fentanyl en soortgelijke medicijnen, een voortdurende crisis is in de VS en Canada. In 2017 zijn er maar liefst 51.000 overdoses gemeld. Overigens wordt in landen in West-, Midden- en Noord-Afrika een nieuwe opioïdencrisis gemeld rondom een ander medicijn: Tramadol. Dit middel overstroomt daar momenteel de markt, zo blijkt uit inbeslagnames. In 2010 werd er nog maar 10 kilogram onderschept. In 2017 ongeveer 125 ton!
Het is te hopen dat landen lering trekken uit deze cijfers en inzien welke middelen de échte problemen veroorzaken.