- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wiet roken gelinkt aan bronchitis en ‘bong-long’
Alarmerende geluiden van de andere kant van de wereld. Nieuw-Zeelandse longspecialisten roepen de politici die verantwoordelijk zijn voor de (hopelijk) aanstaande legalisering van cannabis op om rekening te houden met de impact van het roken van wiet. Uit een review van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat blowen verband kan houden met bronchitis en een ernstige aandoening die bekendstaat als ‘bong lung’.
Wiet roken en de luchtwegen
In Nieuw-Zeeland mogen de inwoners bij de aanstaande parlementsverkiezingen in september ook ja of nee zeggen tegen de legalisering van recreatieve wiet. Logischerwijs vindt er daarom nu een pittige discussie plaats tussen voor- en tegenstanders. De nieuwssite NZ Herald meldde maandag het verontrustende verhaal van bezorgde longspecialisten in het land, die waarschuwen voor een verband tussen blowen en aandoeningen aan de luchtwegen.
De onderzoekers bestudeerden alle beschikbare internationale research naar de effecten van het roken van cannabis op de longen. Ze stellen vast dat hoewel de effecten anders zijn dan van tabak, zelfs het roken van kleine hoeveelheden wiet kan leiden tot problemen met de luchtwegen.
‘Discussie over legalisering moet breder’
Bob Hancox is professor aan de University of Otago en hij zegt dat veel van het debat over legalisering betrekking heeft op de sociale en mentale gezondheidseffecten, maar dat er ook aandacht voor de bredere gezondheidseffecten van de liberalisering zou moeten zijn. “Of het bredere, legale cannabisaanbod leidt tot verder verhoging van het aantal gebruikers valt nog te bezien, maar het is waarschijnlijk dat de gebruikspatronen zullen veranderen, met consequenties voor de gezondheid tot gevolg.”
Cannabis is op tabak na de meest gerookte substantie en wereldwijd de meest gebruikte illegale drug. Maar hoewel wiet in de meeste landen nog illegaal blijft, overwegen veel landen – zoals Nieuw-Zeeland dus – het decriminaliseren of legaliseren van het gebruik ervan.
Dagelijks blowen kan leiden tot een bong-long
Volgens onze professor Hancox moeten we nog een heleboel leren over cannabis, maar is er voldoende bewijs om aan te tonen dat blowen niet onschuldig is voor de longen. “Onze bevindingen zijn dat het roken van wiet longschade veroorzaakt, alhoewel de effecten niet helemaal hetzelfde zijn als van tabak.”
En dan komt ie: volgens de Nieuw-Zeelanders kan het roken van minimaal één joint gedurende een langere periode leiden tot een vorm van longvernietiging die bekend staat als ‘bong-long’. Hancox: “Dat heeft verband met zeer regelmatig gebruik over vele jaren.” Maar toch, dat klinkt geenszins fijn zo’n bong-long!
1 joint = 20 sigaretten roken
Maar ook voor de minder fanatieke cannabisrokers – zij die minder dan 1 joint per dag verorberen – is er minder goed nieuws. Research suggereert namelijk dat dan de luchtwegen ontstoken en geïrriteerd kunnen raken en dat kan leiden tot aandoeningen als bronchitis – een ontsteking van het oppervlak van je bronchitis-buizen (zogeheten bronchiën) die de lucht naar en vanuit je longen transporteren.
Eén studie waarnaar de Nieuw-Zeelanders keken stelt zelfs dat 1 joint gelijk staat aan het roken van 20 sigaretten in termen van impact op de longen. En guess what; een combinatie van het roken van zowel tabak als cannabis – iets wat nog altijd 90% van de Nederlandse blowers doet – zorgt waarschijnlijk voor nóg slechtere gezondheidsresultaten. “Veel mensen roken zowel wiet als tabak en zij krijgen wellicht het slechtste van beide substanties”, aldus professor Hancox.
Zware blowers ondervertegenwoordigd in research
Volgens Dr. Kathryn Gracie van de longafdeling van het Waikato Hospital is het echter lastig om onderzoek uit te voeren naar de directe impact op de longen omdat cannabis een illegale substantie is en de meeste consumenten ook tabak roken. “Misschien, en dat is het belangrijkste, zijn de individuen die als extreme cannabisgebruikers zijn aan te merken niet goed vertegenwoordigd in de bestaande epidemiologische research.”
Volgens haar rapporteren de meeste gevallen van ‘cannabisgerelateerde destructieve longziekte’ een erg stevige cannabisconsumptie. “Ondanks deze beperkingen (ondervertegenwoordiging in wetenschappelijk onderzoek, red.) is er voldoende bewijs dat cannabis ademhalingsproblemen veroorzaakt en dat het de potentie heeft om zowel de luchtwegen als de longen te beschadigen.”
Volgens Dr. Gracie kan het roken van wiet ook hert risico verhogen op longkanker, hoewel er nog te weinig bewijs is om daar nu zeker van te zijn…
Alternatieven voor het roken van wiet
Tja, geen lekker nieuws natuurlijk. En het is ook de vraag of dit de kansen van een succesvol referendum over legalisering in Nieuw-Zeeland beïnvloedt. “Wij zijn hier niet om te zeggen of we voor of tegen legalisering zijn”, zegt professor Hancox, “maar slechts om te melden dat wiet roken giftige effecten heeft op de longen. En dat we geen toename willen zien van grote groepen mensen die stevig cannabis roken over een lange periode.”
Nou ja, godzijdank ben je tegenwoordig natuurlijk niet meer afhankelijk van een joint, al dan niet met tabak. De veiligste manier (long-wise gesproken dan) van cannabis consumeren is het eten of drinken ervan. Op die manier worden de longen namelijk totaal overgeslagen, aangezien de werking dan verloopt via de spijsvertering en bloedbaan.
Verdampen is ook beter dan roken
Verdampen ofwel vaporizen is ook al een stuk beter dan roken. Dan verbrand je de wiet niet namelijk, maar wordt die verhit tot een veel lagere temperatuur waarbij de cannabinoïden en terpenen uit wiet vrijkomen in de vorm van damp.
Maar je blijft wel inhaleren uiteraard en naar de effecten daarvan is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het laatste woord is aan professor Hancox: “De hoofdzaak voor de longen hier is verbranding. Dus vanzelfsprekend is het zo dat als je het niet rookt het minder schade zal aanbrengen aan je longen.”
LEES OOK:
Handleiding voor optimaal verdampen/vaporizen
6 belangrijke aandachtspunten bij edibles maken