- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wiet werkt tegen Restless Leg Syndrome (rusteloze benen)
Een kleinschalige Franse studie bewijst dat cannabis de meest effectieve behandeling is tegen Restless Leg Syndrome (RLS). Zowel het roken van ‘recreatieve wiet’ als het druppelen van CBD-olie zorgde voor een flinke vermindering van de symptomen van het Rusteloze Benen Syndroom, bleek uit het onderzoek.
Restless Leg Syndrome (RLS)
Het Restless Leg Syndrome (RLS), letterlijk vertaald ‘Rusteloze benen syndroom’, is een vervelende kwaal waarbij patiënten vaak een pijnlijk of oncomfortabel gevoel hebben in de benen. Dit resulteert regelmatig in de noodzaak om de benen te bewegen wanneer ze in rust zijn. Gedurende het bewegen verminderen de klachten namelijk voor de meeste patiënten. Deze symptomen verergeren bovendien tijdens de slaap, waardoor patiënten moeilijk in slaap vallen en blijven, met alle gevolgen van dien.
Wat de precieze oorzaak van RLS is, is niet bekend. Gedacht wordt dat bij sommige patiënten de aandoening (deels) erfelijk wordt bepaald. Daarnaast lijkt de interne hormoonhuishouding, specifiek de ijzer- en dopaminestofwisseling, ook een mogelijke oorzaak van het Restless Leg Syndrome. In Nederland wordt geschat dat tussen de 3 en 15 procent van de bevolking kampt met RLS.
Cannabis en RLS
Een recente studie, uitgevoerd en mede-geschreven door slaapexpert van de Bordeaux Hospital University Center Dr. Imad Ghorayeb, keek naar het effect van cannabis op de symptomen van het syndroom. Dr. Ghorayeb zag in een kleinschalige setting dat al zijn zes patiënten baat hadden bij het plantaardige middel.
De participanten hadden elk veel last van RLS en gebruikten, tevergeefs, verschillende medicijnen tegen de symptomen. Zo kregen zij onder andere heftige opiaten pijnstillers en dopamine agonisten. Die laatsten werken op een receptor in het brein dat dopamine aanmaakt, een signaalstof die bewegingen en emoties helpt reguleren.
Twee patiënten die deze dopamine agonisten gebruikten hadden volgens het rapport last van bijwerkingen als overmatig eten en compulsief shoppen. Bijzondere, maar toch écht potentiële bijwerkingen van dit soort medicatie. Sommige patiënten gebruikten zelfs clonazepam en gabapetin, zeer krachtige anti-epileptica zonder het gewenste effect tegen de symptomen.
Wiet roken of CBD-druppels
In het nieuwe rapport, dat volgens de auteurs het eerste rapport is over cannabisgebruik bij RLS, staat dat alle patiënten na het roken van ‘recreatieve wiet’ én het druppelen van CBD onder de tong beter sliepen. Vijf van de zes patiënten gaf aan dat de symptomen volledig verdwenen dankzij het roken van wiet. De andere participant gaf dit resultaat al aan na het druppelen van cannabidiol (CBD) onder de tong.
Cannabis effectiefst
De resultaten laten volgens Dr. Ghorayeb zien dat ‘cannabis het meest getolereerde en effectieve medicijn is tegen RLS, vergeleken met de geprobeerde RLS-medicijnen.’ De arts raadt niet aan systematisch cannabis te gebruiken, maar zou ‘niet tegen patiënten met heftige RLS ingaan, die toegeven dat ze cannabis gebruiken.’
Waarom cannabis zo goed werkt tegen de aandoening is nog niet duidelijk, maar zou volgens de wetenschappers te maken kunnen hebben met de pijnstillende werking van de plant. Zij geven ook aan dat dit effect mogelijk wordt gemaakt door de werking van cannabis op endocannabinoïde-receptoren van het ECS. Deze zijn volgens de onderzoekers onder meer verantwoordelijk voor het voelen van pijn. Cannabis verlicht ook angstgevoelens en maakt gebruikers slaperig, wat volgens Ghoyareb zou kunnen bijdragen aan de waargenomen pijnstilling.
Klinisch onderzoek
Het rapport heeft wel een aantal beperkende factoren. Zo vertrouwt het bijvoorbeeld op de subjectieve evaluatie van de effecten van cannabis door de participanten, en het psychoactieve effect van cannabis zou hun conclusies kunnen beïnvloeden. Het psychoactieve effect van gerookte wiet zou volgens de onderzoekers invloed hebben op hoe de participanten het medicinale effect waarnemen.
‘Klinische onderzoeken moeten beoordelen of cannabinoïden, de werkzame stoffen uit cannabis, daadwerkelijk effectief en veilig zijn in de behandeling van RLS’, schrijven de wetenschappers van het rapport, dat in mei 2017 in de Journal Sleep Medicine werd gepubliceerd. Maar naast dit onderzoek beloven ook veel positieve patiëntenervaringen goede resultaten bij het behandelen van het Rusteloze benen syndroom met cannabis.