- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wietprotest in Israël verbroedert
Jawel, overal ter wereld laten blowers en growers van zich horen in hun strijd voor legalisering van cannabis. Zo ook in het Heilige Land, waar – zeer ongebruikelijk – joden, arabieren en Palestijnen samen in Tel Aviv hun stem lieten horen voor vrije wiet!
Normaal gesproken gaat alles in Israël volgens strikte scheidslijnen, maar cannabis verbroedert zoals geen Amerikaanse bemiddelaars of Verenigde Naties dat kunnen! Afgelopen donderdag kwamen duizenden mensen bijeen in het centrum van de kustplaats Tel Aviv, toch al de hipste stad van het land. Linkse, liberale en conservatieve politici en zowel joods als Arabisch namen deel aan de rally.
Zo was daar Tamar Zandberg van de linkse Meretz partij, die in april nog de kranten haalde in Israël door te zeggen dat hij “het leuk vindt om een joint te roken terwijl hij naar Game of Thrones kijkt’. Tegen de menigte zei hij: “Wij en al die honderdduizenden die hier niet zijn maar die ons leuk vinden en ook roken in hun vrije tijd, zeggen: wij zijn geen criminelen en er is geen enkele reden om ons lastig te vallen!”
‘Het volk wil legale wiet!’
De bijeenkomst begon met een ietwat rommelige mars naar het Bima nationaal theater, waar de mensen “Het volk wil legale wiet!” scandeerden. De demonstratie was georganiseerd om het wetsvoorstel van Zandberg om marihuana te decriminaliseren te steunen. Ook wil de politicus medicinale cannabis vrijgeven. Gelukkig verliep deze demo rustig, in tegenstelling tot ‘The Big Bong Night’ vorige maand in Jeruzalem toen de politie tientallen demonstranten arresteerde.
De Israëlische bevolking is over het algemeen veel toleranter tegenover cannabis dan hun politici. En de tijden zijn zwaar in het Heilige Land; enkele jaren geleden begon er een tekort aan wiet en hasj te ontstaan en dat werd nog flink erger toen het hek bij de grens met Egypte klaar was (om de illegalen uit Afrika tegen te houden). Bedoeïen smokkelden voorheen hasj en zanderige wietjes over die grens in vrachtauto’s, maar moesten door de strenge grenscontroles gaan improviseren. Dat komt in de praktijk neer op het over het hek gooien van pakjes… Als gevolg van dit alles zijn de prijzen van cannabis de afgelopen paar jaar verdrievoudigd!
De schaarste leidde er ook toe dat de synthetische cannabis – ‘Mr. Nice Guy’ – veel meer gebruikt werd, ook omdat die troep tot voor kort openlijk werd verkocht in alle kiosken in Israël. Een ander gevolg is dat de georganiseerde misdaad maar ook veel gewone burgers hun toevlucht zochten tot het zelf (binnen) kweken van wiet. Wekelijks worden er veel van die operaties opgerold door de politie. En hoewel 11.000 inwoners een licentie voor medicinale cannabis in hun bezit hebben, is het in Israël nog steeds lastig om ook echt aan die wiet te komen. Maar een deel van die mediwiet wordt toch doorgesluisd naar de zwarte markt, zodat veel blowers toch de ‘droogte’ weten te overleven…
Extreem-rechtse voorstander van legalisering
Een opmerkelijke voorstander van vrije medicinale wiet is de extreem-rechtse Moshe Feiglin, die in de Knesset (het parlement) zetelt. Vorig jaar sprak hij nog op de cannabisdemonstratie en hij diende in het parlement een wet in die het mogelijk moet maken dat iedere dokter in Israël mediwiet voorschrijft en dat patiënten ook hun eigen planten mogen verbouwen! Dat zou je niet verwachten van een oerconservatief, maar de reden is eigenlijk simpel: de vrouw van Feiglin lijdt aan de ziekte van Parkinson. De politicus ziet geen tegenstelling tussen zijn politieke ideeën en cannabis attitude. “Integendeel zelf, dit gaat over vrijheid en past dus heel goed bij mijn strijd voor persoonlijke vrijheid.”
Of justitie, de conservatieve partijen en religieuze Israëliërs het pad van Moshe Feiglin en Tamar Zandberg volgen, is de vraag. Maar de wind waait ook in het Midden-Oosten tegenwoordig uit een andere hoek. Of zoals een demonstrant in Tel Aviv het zegt: