- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietgebruik daalt na legalisatie Malta, steun voor legalisering in EU daalt
Uit een grote Europese peiling onder duizenden mensen in de EU blijkt iets verrassends. Uit de enquête blijkt dat 53% van de respondenten in alle EU-lidstaten voorstander is van het reguleren van cannabis voor recreatief gebruik. Klinkt goed, maar dit aandeel is sinds 2021 met negen procentpunten gedaald! Zelfs op Malta, dat als eerste EU-lidstaat recreatieve wiet legaliseerde, neemt de steun hiervoor af.
Er wordt minder geblowd in Malta nadat wiet gelegaliseerd is
Malta nam in december 2021 het dappere besluit om als eerste in de EU niet-medicinale cannabis te legaliseren. Burgers konden voortaan thuis ongestraft 4 wietplanten kweken of lid worden van een cannabis social club waar leden gezamenlijk wiet telen. Een gedeeltelijke legalisatie dus, want commerciële verkoop is er niet op het eiland in de Middellandse Zee.
Eerst maar eens het positieve nieuws. In tegenstelling tot wat tegenstanders vreesden en uitspraken, heeft de legalisering NIET geleid tot hogere cannabis consumptie in Malta. Mensen die hebben toegegeven dat ze het afgelopen jaar cannabis hebben gerookt zijn goed voor 4% van de bevolking, een daling ten opzichte van de 7% in 2021, zo blijkt uit de Eurobarometer-enquête.
“Het resultaat suggereert dat de angst dat gedeeltelijke legalisatie van cannabis in Malta zal leiden tot een toename van het gebruik misplaatst was”, concludeert de nieuwssite Malta Today dan ook terecht.
Bijna de helft van de Maltezers wil cannabisgebruik verbieden
Nu zou je denken: iedereen tevreden, maar vreemd genoeg blijkt de steun van het volk voor gereguleerde cannabisverkoop juist met liefst 10 procentpunten gedaald in Malta ten opzichte van 5 jaar geleden. Uit de Eurobarometer-enquête blijkt dat nu nog een nipte meerderheid van de Maltese respondenten voorstander is van gereguleerde verkoop van recreatieve cannabis.
Uit de enquête blijkt dat 46% cannabisgebruik wil verbieden, 50% vindt dat het gereguleerd moet worden en slechts een miezerige 1% is voorstander van volledige liberalisering.
Vergeleken met een soortgelijke enquête uit 2021, toen cannabis nog niet was gedecriminaliseerd en mensen thuis maximaal vier cannabisplanten mochten kweken en de verkoop ervan was toegestaan in gereguleerde clubs, is de steun voor een verbod echter met acht punten gestegen. Vreemd toch?
Toegankelijkheid legale wiet en blowen in het openbaar
Dan nog cijfers over de toegankelijkheid van legale wiet. Ondanks de opening van cannabisclubs – waar de verkoop van wiet beperkt is tot de leden – is 34% nog steeds van mening dat het ‘erg moeilijk is om binnen 24 uur aan cannabis te komen’.
Het percentage dat denkt dat het verkrijgen van cannabis ‘heel gemakkelijk’ is, is gestegen van 26% in 2021 naar 35% in 2024. Een wat mager resultaat, maar niet iedereen wil zelf thuis kweken of zich registreren als lid van een cannabis social club. Tijd om toch eens aan commerciële verkoop via bijvoorbeeld dispensaries te denken?
Uit de enquête blijkt ook dat 49% van de Maltezen het roken van cannabis in openbare ruimtes als een probleem beschouwt in hun woonplaats, terwijl 50% dat niet vindt. Hoewel een kleine meerderheid het roken van cannabis in het openbaar niet als een probleem ziet, is het percentage dat dit wel vindt sinds 2021 met 14 punten gestegen.
Europeanen negatiever over legalisatie recreatieve cannabis
De Europese enquête belicht contrasterende meningen in Europa over het reguleren van cannabis voor recreatief gebruik (zie graphic hierboven). Terwijl een meerderheid in 19 landen tegen het verbieden van de stof is, vindt een meerderheid van de respondenten in acht landen dat het recreatieve gebruik van cannabis verboden moet worden.
Het aantal landen waar een meerderheid voorstander is van een verbod op cannabisgebruik is verdubbeld ten opzichte van 2021! Of deze negatieve ontwikkeling iets te maken heeft met de opkomst van rechts-conservatieve politieke partijen in heel Europa vermeldt het rapport niet, maar dat zou ons niet verbazen. Genoeg werk nog aan de Europese cannabis (voorlichtings) winkel dus…