(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij gematst worden denk je aan een waarschuwing of zo maar toch niet aan een megaboete van een ton! Toch werd de Almelose wietkweker Ramon H. door de rechter ‘gematst’ met een boete van maar liefst € 100.000,- euro voor een kwekerij in een voormalig filiaal van de Rabobank. Het moet een forse kwekerij geweest zijn, want het OM eiste in eerste instantie een bedrag van liefst 5 miljoen euro!

De bedragen die het OM eist na het oprollen van een wietkwekerij zijn enorm. Vijf miljoen euro in het geval van Ramon H., die een grote kwekerij runde in een voormalig pand van de Rabobank in Nijverdal. Gelukkig bleek de rechter over iets meer realiteitszin te beschikken dan het Openbaar Ministerie. Ramon moet nu ‘slechts’ een ton aan winst terugbetalen.

Pas op, asbest!

Toegegeven, het was een aardige kwekerij die Ramon H. bestierde. In twaalf verschillende ruimtes in het oude bankgebouw aan de Constantijnstraat, stonden wietplanten. Door overal in en om het pand linten op te hangen met daarop waarschuwingen voor asbest, bleef de kwekerij jarenlang onopgemerkt. Tot de kwekerij in 2015 toch aan het licht kwam, door een melding van een naburig bedrijf. Op dat moment stonden er 8000 planten in het pand.

Maar goed, hoe komt het OM dan aan een megabedrag aan winst van vijf miljoen euro? Wel, dat komt omdat ze ervan uitgaan dat de kwekerij tien keer geoogst is. Dat is dus vijf ton aan winst per oogst. Rekenen we dat even door met een gemiddelde prijs van 3 euro per gram (als je groot verkoopt krijg je doorgaans niet de hoofdprijs) dan zou de kwekerij minimaal goed zijn voor 166 kilo droge wiet per oogst!

Hoewel de rechter mee ging in het verhaal van de tien oogsten, matste hij Ramon H. toch, en legde hij hem een boetebedrag van ‘slechts’ een ton op. Tien keer 10.000 euro per oogst om precies te zijn. Volgens de rechter kon Ramon H. de kwekerij namelijk niet in zijn eentje bestieren, en moest rekening gehouden worden met medekwekers die ook aan de kwekerij hebben verdiend.

Niet jaloers

Ramon H. mag dan wel gematst zijn, je hoeft echt niet jaloers op hem te zijn. Naast de ton die hij moet terugbetalen, staat er namelijk nóg een boete van een halve ton open voor hetzelfde kweekavontuur. Deze moest hij van een andere rechter terugbetalen aan energieleverancier Enexis voor het illegaal aftappen van stroom. Ook werd hij in die strafzaak van vier weken geleden, veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar.

[Openingsfoto: Daniel Mendora, Shutterstock]
(advertentie)