Wanneer er in woonhuizen of bedrijfspanden een wietkwekerij wordt aangetroffen, gaat de burgermeester daarop dikwijls over tot sluiting van dat pand. Maar Burgermeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat daarin wel heel ver. Na een vondst van 320 wietplanten en enkele duizenden stekken wil hij nu een complete jachthaven voor een half jaar sluiten!
Het is waarschijnlijk nooit eerder voorgekomen dat een complete jachthaven op slot gaat vanwege de wietteelt. Wij hebben er in ieder geval nog niet eerder melding van hoeven maken. Sluiting van de complete jachthaven houdt in dit geval in, dat een gehele jachtwerf, loodsen, 16 schiphuizen, 34 ligplaatsen en een reparatiewerf een half jaar op slot gaan. Watskeburt?
320 planten, duizenden stekken
Op 3 juni reeds, werd de kwekerij ontdekt, onder een betonnen vloer van een van de boothuizen van jachthaven Nerushoek in Terherne. Er werden 320 wietplanten aangetroffen en enkele duizenden stekken. Een fors aantal planten, maar is het daarom nodig om een complete jachthaven te sluiten? Huurders van ligplaatsen worden nu immers ook getroffen. Hoe dan ook, we hebben beelden van de kwekerij, met dank aan Omroep Frieslân welteverstaan.
Reden van de complete sluiting van de hele jachthaven is tweeledig. Aan de ene kant zegt de gemeente dat de situatie op het terrein onveilig is. Dit zou blijken uit het politierapport. Verder geeft de gemeente aan dat er in meerdere gebouwen wietplanten zijn gevonden, en dat de betreffende verdachte, eigenaar is van de gehele jachthaven. Volgens de politie maakte de kwekerij onderdeel uit van een netwerk van kwekerijen in onder meer Harkema, Drachten en Leeuwarden.
Hoorzitting
Er is reeds contact geweest met de huurders van de ligplaatsen over de kwekerij. Die kunnen tot en met 26 augustus hun zienswijze indienen, welke zullen meewegen in de besluitvorming. In september zal er een hoorzitting plaatsvinden, en daarna valt het definitieve besluit.
De huurders kunnen op dit moment nog bij hun ligplaatsen. Mocht de jachthaven definitief op slot gaan dan wordt een overgangsperiode ingesteld. Tijdens die periode mogen huurders hun spullen ophalen en/of een andere ligplaats zoeken. Ze mogen hun boot ook laten liggen – halleluja! – alleen dan kunnen ze er pas een half jaar later weer bij. Lekker dan!