- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wietolie maken en alcohol terugwinnen
Alcohol is een goed oplosmiddel om de werkzame stoffen uit wiet in op te lossen, wanneer je wietolie gaat maken. Consumptiealcohol (ethanol) bevat gegarandeerd geen giftige stoffen (behalve de alcohol zelf dan) maar is door accijnzen erg duur. Je kunt het gelukkig ook terugwinnen en steeds opnieuw gebruiken, en zo doe je dat.
Wietolie maken
Het maken van wietolie is een vrij eenvoudig proces. De werkzame stoffen uit cannabis (cannabinoïden en terpenen) worden opgelost in alcohol om ze van het plantmateriaal te scheiden. Vervolgens wordt de alcohol verhit zodat het verdampt. Wat overblijft is pure wietolie die je eventueel kunt verdunnen met olijfolie of kokosolie of hennepzaadolie of iets dergelijks. Als je exact wil weten hoe je het doet, dan is hier een recept; we gaan het vandaag namelijk niet over de wietolie, maar over de alcohol hebben.
Accijnzen
Om kosten te besparen gebruiken sommige mensen weleens isopropyl alcohol, een secundaire alcohol die voor reiniging en ontsmetting wordt gebruikt. Omdat deze isopropyl alcohol niet bedoeld is om te drinken worden er geen accijnzen op geheven, en is het vele malen goedkoper dan ethanol alcohol. Maar isopropyl alcohol wordt verwerkt in fabrieken die ook giftige chemische stoffen verwerken en kan dus zeer schadelijke stoffen bevatten. Sommige isopropyl alcohol wordt bovendien opzettelijk ondrinkbaar gemaakt zodat men het niet gebruikt voor consumptie om de accijnzen op consumptiealcohol te omzeilen.
Isopropyl alcohol is dus eigenlijk ongeschikt om wietolie van te maken. Het lost cannabishars ontzettend goed op maar is gewoon niet veilig genoeg, ondanks dat je het bij het maken van wietolie indampt en het grootste deel toch vervliegt.
Ethanol terugwinnen
Ethanol alcohol is dan ook de beste en enige veilige keuze wanneer je wietolie gaat maken. Er is alleen één probleem (althans voor veel patiënten) en dat is de prijs. Door de eerder genoemde accijnzen kost een fles (1 liter) ethanol alcohol ongeveer 30 euro. En dat gaat bij het wietolie maken voornamelijk in damp op, zonde!
In plaats van de alcohol in de lucht te laten verdampen kun je het echter ook laten condenseren en weer opvangen om het nog eens te gebruiken. Dit is niet alleen voordelig maar ook een stuk beter voor je gezondheid. Alcohol dampen zijn namelijk niet gezond om in te ademen, goed ventileren tijdens het indampen van wietolie is dan ook een vereiste.
Destilleren kun je leren
Wanneer je de alcohol terugwint door het te laten condenseren en op te vangen noem je dat destilleren. Misschien heb je in de scheikundeles weleens een destillatiekolom gezien. Dat is niets meer dan een glazen buis welke gekoeld wordt, zodat de te destilleren stof condenseert en van gasvorm naar vloeistof gaat om het te kunnen opvangen. Hieronder zie je zo’n destillatie kolom.
Om zelf alcohol terug te winnen, moet je een dergelijke opstelling namaken. No worries, dat is makkelijker dan je denkt. Het gaat er maar om dat je het proces van destilleren snapt. In de destillatiekolf hierboven bevindt zich de alcohol met de daarin opgeloste cannabinoïden. Verhit je deze dan za de alcoholdamp omhoog stijgen en naar de koeler gedwongen worden. Daar slaat het door de lage temperatuur neer aan de binnenkant van de koeler, zodat het als vloeibare alcohol opgevangen kan worden in de opvangkolf.
Zelf alcohol terugwinnen
Wietolie maken en de alcohol terugwinnen zou perfect kunnen in een professionele destilleer kolom zoals hierboven, alleen zijn die niet gemakkelijk verkrijgbaar en vrij kostbaar. Gemakkelijker en handiger in je keuken is dan een zogenaamde MD4 waterdestilleerder te gebruiken. Deze werkt volgens hetzelfde principe en bevat al een elektrische warmteplaat om de alcohol mee te verhitten. Hij is bedoeld om water mee te destilleren maar werkt ook met alcohol en kost ongeveer 185 euro. Zo’n apparaat kan dus handig zijn wanneer je vaak wietolie maakt, maar we kunnen ook zelf een destillerkolom in elkaar knutselen.
Om zelf alcohol terug te winnen, maak je een opstelling zoals de destillatie kolom. Als destillatiekolf gebruik je een glazen pot met deksel. In het deksel maak je een gat dat precies groot genoeg is voor een slang zoals bijvoorbeeld een aquariumslang. Vervolgens neem je een tweede pot met deksel en gat voor het andere uiteinde van de slang. Deze plaats je in een koeltas, samen met een aantal koude koelblokken uit de vriezer.
Plaats de tas met de tweede pot en een deel van de slang wat lager dan de destillatiekolf-pot en begin met indampen. De alcoholdamp zal nu door de slang gaan, condenseren in de koeltas en in de tweede pot druppelen in plaats van verdampen in de lucht.
Wanneer je een degelijker opstelling wil maken, en een beetje een handige loodgieter bent of kent, zou je een koperen waterleiding en een emmer met koud water kunnen gebruiken in plaats van een aquariumslang. Je krijgt dan een destilleer opstelling zoals deze (met dank aan het stookforum).
(advertentie)