(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is nog veel onduidelijk onder mensen die wietolie willen maken over het oplosmiddel isopropyl alcohol. Ook Ron, de vragensteller van deze week vraagt zich af of zijn IPA wel geschikt is: ‘Lieve Muna, ik heb een kan Isopropyl Alcohol 96 % gedenatureerd met 5% gekocht. Is deze dan wel goed? Omdat die gedenatureerd is? Groetjes Ron.’ Voor één keer duikt Muna dus in de wereld van de alcohol…

Beste Ron, hoewel ik het hier op RollingStoned al vaker over de veiligheid van oplosmiddelen heb gehad, ben ik blij dat je ernaar vraagt. Er is namelijk een hoop onduidelijk over de veiligheid van gebruikte oplosmiddelen. Rick Simpson raadt IPA, oftewel isopropyl alcohol aan en gebruikt zelfs ook nog agressievere middelen zoals naphtha, wat een soort petroleum is. De stichting Mediwiet verkoopt daarnaast ook IPA als goedkoop oplosmiddel om wietolie mee te maken. Ik heb zelf ook eerder wel geschreven dat je IPA, mits niet gedenatureerd, kunt gebruiken om wietolie mee te maken.

schermafbeelding-2016-11-03-om-10-19-08

Alcohol is in Nederland belast met torenhoge accijnzen, de reden waarom patiënten vaak kiezen voor het goedkopere IPA. Maar is dat wel veilig?

Waarom IPA gebruiken?

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat hoewel je wel degelijk veilige wietolie kunt maken met niet gedenatureerde IPA, ik het voor mezelf of mijn vrienden en familie nooit zal gebruiken. Waarom mensen het wel gebruiken is natuurlijk de prijs. Ethanol, ook wel ethyl alcohol is geschikt voor consumptie, het wordt normaal gesproken verkocht aan mensen die er hun eigen alcoholhoudende drankjes mee maken, bijvoorbeeld Limoncello, een populaire Italiaanse citroenlikeur. Ethanol bevat dan (buiten de alcohol) geen giftige stoffen en is dus een 100% veilig oplosmiddel. Het probleem is alleen dat ethanol een stuk duurder is dan nodig, vanwege de hoge accijnzen op alcohol in Nederland. De Belgen hebben het wat dat betreft beter, ethanol is daar een stuk minder belast en dus een stuk goedkoper. Als je dan toch IPA wil gebruiken, dan moet het in ieder geval niet gedenatureerd zijn. Ik zal uitleggen waarom.

Gedenatureerde IPA

Zoals je op deze Wikipedia pagina kunt lezen, houdt denatureren in dat een product – in dit geval alcohol – opzettelijk ongeschikt wordt gemaakt voor consumptie. Er worden giftige stoffen aan toegevoegd zodat je het niet meer kunt drinken. Hierdoor valt het voor de wet niet onder de consumptiealcohol en hoeven er geen accijnzen over betaald te worden. Dit zorgt ervoor dat gedenatureerde alcohol een stuk goedkoper is dan consumptiealcohol. Een goed voorbeeld is spiritus. Aan spiritus wordt methanol, aceton en een blauwe kleurstof toegevoegd, hierdoor kun je het voor een paar euro kopen in iedere supermarkt. Spiritus is ook vast een goed oplosmiddel maar gebruik het alsjeblieft nooit om wietolie of een lekkere Limoncello mee te maken. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor gedenatureerde isopropyl alcohol. Dus om je vraag te beantwoorden Ron; nee, gedenatureerde isopropyl alcohol is geen veilig oplosmiddel om wietolie mee te maken.

Blauwe spiritus is ook vast een goed oplosmiddel maar gebruik het alsjeblieft nooit om wietolie of een lekkere Limoncello mee te maken

Niet gedenatureerde IPA

Dan is er nog de niet-gedenatureerde isopropyl alcohol. Hieraan zijn dus geen giftige stoffen aan toegevoegd. Tegelijkertijd is het ook geen consumptiealcohol, maar is het wel geschikt voor wietolie? Wanneer je wietolie maakt laat je immers alle alcohol verdampen, nietwaar?

Wel, de meningen over niet-gedenatureerde isopropyl alcohol zijn op zijn zachtst gezegd verdeeld. Zoals ik eerder aangaf raadt Rick Simpson, zo’n beetje de godfather van de wietolie, het gebruik van deze alcohol aan omdat het voordelig is. De stichting Mediwiet verkoopt deze alcohol zelf ook, en achten het product dus wel als een veilig oplosmiddel. Aan de andere kant zeggen veel mensen de IPA toch niet helemaal te vertrouwen, het is immers niet voor niets niet geschikt voor consumptie. Isopropyl alcohol blijft een chemisch product en er zijn dan ook mensen die zeggen er een isopropyl alcohol intoxicatie (vergiftiging) door opgelopen te hebben.

Dit laatste heeft in ieder geval mijn persoonlijke mening over niet-gedenatureerde IPA veranderd. Persoonlijk vertrouw ik het spul niet en zal ik het zelf ook nooit gebruiken om wietolie mee te maken. Ik raadt het gebruik van IPA dan ook af.

Persoonlijk vertrouw ik het spul niet en zal ik het zelf ook nooit gebruiken om wietolie mee te maken

Betaalbare ethanol

Wie weleens in België of Frankrijk komt, of vrienden heeft die daar weleens gaan, kan daar een stuk goedkoper dan in Nederland aan alcohol komen die wel geschikt is voor consumptie. Het kost daar zo’n 25 euro voor een liter. Maar lang leve het wereldwijde web, want er is online ook best wel betaalbaar aan consumptiealcohol te komen. Op Drank.nl koop je bijvoorbeeld een liter consumptie alcohol voor 32,95 euro. Op Food4food.nl koop je voor consumptie geschikte spiritus gemaakt van suikerbieten, het kost 92,50 euro per vijf liter. Op Brouwmarkt.nl tenslotte, heb je een halve liter zuivere ethanol voor 34,95 euro. Ik zou zeggen, bespaar niet op je gezondheid en ga voor een alcohol die je ook veilig kunt gebruiken om te drinken. Je leeft tenslotte maar één keer, of niet?

Het is jammer van je IPA Ron, maar gebruik het maar niet. Je wil tenslotte beter worden van de wietolie en niet zieker. Liefs, Muna

(advertentie)