(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste mensen gebruiken wiet om wietolie mee te maken. Dat werkt prima, alleen lost er ook een deel van het bladgroen (chlorofyl) op in de wietolie. Door niet wiet, maar kief of hasj te gebruiken krijg je een schoner eindresultaat, heb je minder alcohol nodig, en zal het indampen ook sneller verlopen. 

Op zich is chlorofyl geen probleem, chlorofyl uit wiet is simpelweg bladgroen en is absoluut veilig om in te nemen. Het maakt je wietolie echter wel bitterder van smaak, en heeft verder geen medicinale waarde. Wanneer je geen wiet, maar kief of hasj gebruikt om wietolie van te maken krijg je veel minder chlorofyl in de olie, en heb je ook veel minder alcohol nodig om de werkzame stoffen op te lossen.

Kief maken

Om Rick Simpson Olie, oftewel wietolie, van kief te kunnen maken, zul je dus eerst kief van de wiet moeten maken. Klinkt logisch, maar hoe maak je kief? Wel kief is in principe niets meer dan bij elkaar verzamelde trichomen. Trichomen zijn de minuscule plakkerige harsdruppeltjes die op de wiet groeien.

Je kunt deze trichomen voor dit doel gemakkelijk van het plantmateriaal scheiden met goedkope huishoudelijke spullen zoals een pantykous en wat kommetjes. Je kunt ook goedkope hasj uit de coffeeshop gebruiken, dat is namelijk al samengeperste kief. In dat geval hoef je de hasj alleen nog fijn te maken, dit kan bijvoorbeeld in een vijzel.

Om kief van je droge wiet of knipafval te maken, stop je het eerst even een nacht in de vriezer. Hierdoor zullen de trichomen er gemakkelijker vanaf vallen. Neem vervolgens twee kommen en vul een van de kommen met bevroren en verkruimelde wiet. Span er zo strak mogelijk een stuk pantykous overheen en plaats het omgekeerd op de tweede kom.

Nu is het een kwestie van schudden, stop een stuiver bij de wiet om de trichomen nog sneller van de wiet af te laten vallen. Hoe langer je schudt, hoe meer harskristallen door de pantykous in de tweede kom zullen vallen. Je kunt zo lang schudden als je wil, er zullen dan ook piepkleine stukjes plant meekomen maar dat is voor dit doel niet zo erg. Je kief hoeft niet van topkwaliteit te zijn om er wietolie van te maken. Bekijk ook de instructiefilm hieronder.

Kief (of hasj) decarboxyleren

Een van de voordelen waarom je kief zou willen gebruiken in plaats van wiet, is dat je veel minder alcohol nodig hebt om de werkzame stoffen in op te lossen. Zodoende hoef je dus ook minder alcohol in te dampen, wat het proces veiliger en een stuk sneller maakt.

Omdat het zoveel sneller verdampt, wordt de olie ook bij het indampen minder geactiveerd. Daarom dien je je kief, voor gebruik eerst even te decarboxyleren in de oven. Sla het decarboxyleren niet over want het is een belangrijke stap. Het niet-psychoactieve THCa wordt tijdens het decarboxyleren namelijk omgezet in het actieve THC.

Als je meer wil weten over het decarboxyleren zelf, en wat er tijdens het decarboxyleren precies gebeurd, dan kun je dat hier lezen. Om wietolie met kief te maken hoef je voor nu alleen maar te weten dat je het in de oven moet verhitten. Stop je kief of verpulverde hasj in een hittebestendige glazen kom en dek die af met aluminiumfolie. Bak het tien minuutjes op 150 graden in een voorverwarmde oven en laat het afkoelen met het aluminiumfolie er nog steeds op.

Wietolie maken met kief

De rest van het proces is eigenlijk hetzelfde als wanneer je wietolie van wiet maakt. Je hebt alleen veel minder alcohol nodig. Neem dus een kommetje en doe daar de kief in. Giet er een scheutje consumptiealcohol bij zodat het alle kief bedekt. Roer het goed door tot alles opgelost is. Filter de alcohol vervolgens met een koffiefilter om de laatste kleine plantenresten eruit te krijgen.

Het indampen gaat zeer snel, dus blijf erbij. Verdun eventueel met olijfolie wanneer de alcohol bijna helemaal verdampt is.

Onder de afzuiger kun je de alcohol nu laten indampen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de warmteplaat van een oud koffiezetapparaat als hittebron. Je kunt ook gewoon een beetje kokend water in een ovenschaal gieten en je kom met alcohol hierin zetten. Babyfles verwarmers worden ook gebruikt, het gaat er maar om dat het tot een graad of 80 verwarmd wordt zodat de alcohol gemakkelijk kan verdampen.

Vlak voordat alle alcohol eruit is – waneer je de laatste luchtbelletjes nog net ziet – kun je de wietolie verdunnen met olijfolie om het gemakkelijker te kunnen doseren. Meng het goed door elkaar wanneer de olie nog warm is. Giet het over in een pipetflesje en klaar is de wietolie!

(advertentie)