(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen over het kweken maar ook over het verwerken van wiet krijgt onze Muna vragen. Wat kun je bijvoorbeeld nog met je wietolie wanneer je erachter komt dat je niet 99% maar 70% isopropyl alcohol hebt gebruikt? En hoe voorkom je dat wietolie in een dikke zwarte klont verandert. 

Hoi Muna, 

Ik heb ongeveer 35 milliliter Rick Simpson wietolie gemaakt van 600 gram wiet. Als oplosmiddel gebruikte ik vijf liter isopropyl alcohol maar toen ik de lege flessen daarvan weggooide kwam ik erachter dat het niet 99% alcohol maat 70% alcohol was. Kan ik m’n wietolie nu niet gebruiken? Mvg, Ben

Lieve Muna,

Sinds kort maken we wietolie met de cannolator. Het lukt heel goed maar we houden een soort residu over, nadat we de pure olie met olijfolie verdund hebben. Een zwart drop-achtige klont die zich niet mengt met de olijfolie en die hard wordt bij het afkoelen. Zouden dit plantenresten kunnen zijn of heb je daar een ander idee over? En kan je er nog iets mee behalve weggooien? Hartelijk dank voor je antwoord. Groetjes van Sarah

70% Isopropyl alcohol

Hallo Ben, wat een hoop wietolie heb je gemaakt zeg, 35 milliliter! Ik kan me voorstellen dat je ervan baalt als je het zou moeten weggooien. Laat me beginnen met te zeggen dat ik sowieso geen voorstander ben van het gebruik van isopropyl alcohol voor wietolie. Ik weet wel dat IPA, oftewel isopropyl alcohol onder andere door Rick Simpson zelf wordt aangeraden. Veel mensen gebruiken het om wietolie mee te maken maar als je helemaal zeker wil zijn dat er geen schadelijke residuen in je olie achterblijven kun je toch beter wat meer geld uitgeven en consumptiealcohol gebruiken wat mij betreft.

In jouw geval gebruikte je per ongeluk isopropyl met 70 procent alcohol in plaats van 99 procent. Voor de wietolie zelf maakt dat op zich niet zo heel veel uit. Wellicht dat niet alle trichomen door het gebruik van een minder sterke alcoholoplossing helemaal zijn opgelost in de olie, maar daar zul je verder geen last van hebben. Het zijn de overige 30 procent waar ik me een beetje zorgen over maak.

Via OPCA.nl kun je wietolie laten testen. Een test kost 35 euro.

 

Ik zou om te beginnen het etiket van de isopropyl alcohol even goed lezen. Het mag sowieso niet gedenatureerd zijn. Als dat wel het geval is zou ik je afraden om de olie nog te gebruiken. Betreft het niet-gedenatureerde alcohol dan zou ik als ik jou was toch eerst het zekere voor het onzekere nemen en je wietolie laten testen. Dit kan bij het OPCA, oftewel het Online Portal for Cannabis Analysis. Mediwietsite heeft daar een uitgebreid artikel over gepubliceerd. Een analyse kost 35 euro en kun je aanvragen via de website opca.nl.

Zwarte klonten willen niet oplossen

Over wietolie die klontert heb ik vaker geschreven. De klonten bestaan uit plantmateriaal dat in de olie komt door de manier waarop de cannolator werkt. De wiet wordt bij de cannolator methode behoorlijk fijn gemalen en niet goed gefilterd waardoor er kleine plantendeeltjes in de olie terecht komen. Die plantendeeltjes zorgen voor het klonteren.

Filter alcohol voor het indampen met een koffiefilter.

Je kunt de klonten gemakkelijk voorkomen door de alcohol voor het indampen eerst te filteren met een koffiefilter. Om de wietolie daarna beter met de olijfolie te laten mengen voeg je de olijfolie iets eerder toe. Wanneer het meeste alcohol verdampt is, maar nog niet alles. De wietolie is dan nog heet en dun en mengt beter. Laat het laatste beetje alcohol uitdampen terwijl de olijfolie er al inzit, je zal zien dat er dan geen klontjes in komen.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: J. Lekavicius, Shutterstock]
(advertentie)