(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een passende kweeklamp is cruciaal voor wietplanten. De juiste lamp maakt het verschil tussen een slechte opbrengst van minimale kwaliteit, en een zorgeloze kweek met uitmuntende resultaten. Kies daarom zorgvuldig je LED, HPS of CFL kweeklamp, en zorg dat de kweeklamp goed is afgestemd op het formaat van je planten, en je kweekruimte. 

De kweeklamp is een van de belangrijkste onderdelen van je kweekruimte, die niet alleen bepalend is voor de gezondheid en de groeisnelheid maar ook de opbrengst van je wietplanten. Hoe krachtiger de kweeklamp, hoe meer je potentieel kunt oogsten, maar de lamp moet daarbij wel goed aansluiten bij het volume en het formaat van je kweekruimte. Hoe kleiner de ruimte, hoe belangrijker het wordt om de juiste lamp aan te schaffen.

LED, HPS en CFL

LED, HPS en CFL lampen zijn de drie belangrijkste soorten kweeklampen die je als thuiskweker kunt gebruiken. Deze soorten kweeklampen maken gebruik van verschillende technologie, en hebben dan ook uiteenlopende eigenschappen en eigen voor- en nadelen. Laten we beginnen met LED kweeklampen, want die worden tegenwoordig het meeste gebruikt, en zijn de beste maar ook meteen de duurste keuze voor de moderne thuiskweker.

LED kweeklampen

LED kweeklampen zijn zogezegd de meest kostbare kweeklampen die je kunt kiezen. Ze zijn echter ook de beste optie voor de thuiskweker, en zullen hun geld snel terugverdienen. LED levert de beste opbrengsten, kwaliteit en dat met verhoudingsgewijs het laagste energieverbruik. LED’s zijn zo efficiënt omdat er naar verhouding veel minder energie aan warmte verloren gaat.

Dit maakt LED kweeklampen ook meteen veel veiliger en minder gevoelig voor hitteproblemen. Samen met de platte vorm en de gelijkmatige lichtverdeling maakt dat LED’s heel geschikt voor kleine kweekruimtes zoals kweektenten en kweekkasten.

Duurzaamheid

Hoewel de ontwikkelingen van LED kweeklampen razendsnel gaat, zijn het ook de meest duurzame kweeklampen die je als thuiskweker kunt kopen. Een LED heeft gemiddeld zo’n 50.000 branduren terwijl een HPS kweeklamp maar zo’n 10.000 uur meegaat, tot de intensiteit van het licht gaat afnemen.

Nog een voordeel is dat je de meeste nieuwe LED kweeklampen gedurende de hele kweek kunt gebruiken, en dus niet van lamp hoeft te wisselen als je planten van groei tot de bloei overgaan. Sommige LED’s hebben hiervoor de mogelijkheid om zelf het lichtspectrum aan te passen. Andere LED’s stralen een zogeheten full-spectrum licht uit, en zijn daarmee ook geschikt voor zowel groei als bloei.

Blurple, balken, panels en modules

Zoals eerder aangegeven volgen de ontwikkelingen bij LED zich erg snel op. De oudere LED kweeklampen hebben vaak een combinatie aan rode en blauwe 1, 3 of 5 Watt LED diodes. Deze stralen hierdoor een paars licht uit en dit soort LED’s worden in de volksmond dan ook enigszins neerbuigend ‘blurple’ genoemd. Nieuw zul je zulke blurple LED’s niet zo snel meer tegenkomen maar wellicht nog wel tweedehands.

Qua efficiëntie doen de ‘blurple’ LED’s het doorgaans het minst goed, en niet beter dan de ouderwetse HPS kweeklampen. Ze produceren wel minder warmte dan HPS lampen maar leveren niet meer opbrengst. Veel blurple LED’s worden verder actief gekoeld door een ventilator in het armatuur, wat ze ook wat gevoeliger maakt voor defecten.

9 Gorilla Glue zaailingen onder een ‘blurple’ LED kweeklicht bij Dr. Groen.

Tegenwoordig zijn de meeste LED kweeklampen (dimbare) full-spectrum LED kweeklampen. Deze produceren een compleet lichtspectrum dat sterk lijkt op het licht van de zon. Vaak bevatten ze daarnaast ook UV en infrarood LED diodes, om de productie te verhogen en sterkere cannabis mee te kunnen kweken.

Full-spectrum LED kweeklampen komen doorgaans in drie vormen: LED-balken, LED-panels en modulaire LED’s. De diodes zijn dan gemonteerd op balken, panelen of hebben een eigen armatuur met modules. De platte vorm van de balken en de panels zorgt ervoor dat deze lampen in de hoogte weinig ruimte innemen, en het licht goed over de oppervlakte wordt verdeeld. De balken hebben verder een open structuur, waardoor warmte niet onder de lamp blijft hangen. Panels zijn doorgaans wat kleiner als balken, en vaak ook wat voordeliger in de aanschaf. Dit maakt ze zeer geschikt voor de kleinste kweekruimtes, zoals de Atomic Grow kweektent van slechts 40 bij 40 centimeter.

Een voorbeeld van modulaire LED kweeklampen zijn SANlights. Deze bestaan uit een centrale balk met daarop een aantal modules van 30 of 40 Watt per module. Omdat deze LED’s een wat kleiner oppervlak beslaan, heb je er soms twee of meer nodig als je een wat groter kweekoppervlak wil belichten.

Het modulaire systeem van SANlight.

HPS en (C)MH kweeklampen

Voor de komst van LED kweeklampen waren HPS (High Pressure Sodium) en MH (Metaal Halide) assimilatielampen de nummer 1 keuze voor thuiskwekers. De HPS lampen geven een vrij rood licht af en zijn geschikt voor de bloeifase, terwijl het blauwere licht van MH kweeklampen geschikter is voor de groeifase van wietplanten.

Deze hoge druk gasontladingslampen worden nog steeds veel door wietkwekers gebruikt. Er kunnen namelijk nog steeds goede opbrengsten mee gehaald worden tot ongeveer een gram per Watt. En de lampen zijn relatief goedkoop in de aanschaf.

HPS kweeklampen produceren veel licht maar ook veel warmte. Dit maakt ze iets minder efficiënt dan full-spectrum LED kweeklampen, en wat gevaarlijker. De extra warmte kan in de winter echter soms wel van pas komen, in slecht geïsoleerde kweekruimtes. Niet alleen de lamp zelf geeft warmte af, maar ook de benodigde ballast, of het voorschakelapparaat. Een relais is nodig voor de veiligheid, omdat een HPS kweeklamp bij het opstarten een hoge piekstroom vraagt, en schakelklokken daardoor mogelijk kunnen doorbranden.

HPS en (C)MH kweeklampen komen in verschillende wattages. De lage wattages van 150, 250, 400 en 600 Watt (en 315 Watt voor CMH) worden het meeste door kleine thuiskwekers gebruikt. De ophang-hoogte kun je berekenen door 10 procent van het wattage in centimeters te nemen. Een 600 Watt gasontladingslamp hang je dus op 60 centimeter boven je planten, een 400 Watter op 40 centimeter enzovoorts. Deze ophang-hoogte maakt gasontladingslampen tegelijkertijd ook wat minder geschikt voor lage kweekruimtes, zoals onze eigen CNNBS G-Kit.

De krachtige 1000 Watt HPS lampen zie je terug in de professionele tuinbouw, en bij grote legale wietkwekerijen overzees. Voor grote wietplanten zijn HPS kweeklampen het meeste geschikt. Het licht is namelijk erg krachtig en straalt heel gemakkelijk diep in het gewas door.

De 315 Watt CMH kweeklamp is net zoals moderne LED kweeklampen een zogenaamde full-spectrum kweeklamp. Deze levert ook vergelijkbare resultaten maar is iets voordeliger dan LED. Hij komt met een elektronische (digitale) ballast en is door het full-spectrum licht geschikt voor zowel groei als bloei.

 

CFL kweeklampen

CFL staat voor Compact Fluorescent Light. Dat klinkt misschien heel deftig maar je kent de CFL lampen gewoon als TL-balken en spaarlampen. Voor kwekers zijn er ook T5-lichtbakken maar dat zijn eigenlijk gewoon spaarlampen in de vorm van een balk. Dit soort kweeklampen zijn het meest geschikt om jonge wietplanten en stekken onder voor te groeien. Je kunt ze ook gebruiken voor een microkweek in de allerkleinste keukenkastjes of space-buckets. Door hun geringe dieptestraling zijn ze echter niet zo goed voor grote wietplanten.

Spaarlampen zijn vooral geschikt voor zaailingen en stekken. Afbloeien kan wel, maar levert niet de beste opbrengst en kwaliteit.

CFL lampen zijn er grofweg in twee kleuren. Je hebt de warm witte sfeerlampen en de koel blauwe daglichtlampen. De warm witte sfeerlampen zijn beter geschikt voor de bloeifase, terwijl de koel blauwe daglichtlampen beter zijn voor de groeifase. Kwekers gebruiken ook weleens een combinatie van een aantal warm witte en koel blauwe lampen. Bijvoorbeeld zes daglichtlampen en vier sfeerlampen voor de groeifase, en andersom voor de bloeifase.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze uitleg over verschillende soorten kweeklampen voor de kleine thuiskweker. Als je weet welke soort kweeklamp je wil gebruiken, dan kun je met behulp van de ‘Watts per vierkante meter regel‘ berekenen welk Wattage je nodig hebt voor jouw kweekruimte.

[Openingsfoto: 22August, Shutterstock]

 

(advertentie)