- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietplanten en CO2-opname?
Hoi Muna, ik heb niet echt een kweekvraag, maar vraagme wel af of er al ooit onderzoek is gedaan naar de hoeveelheid CO2 die deze planten (hennep en wiet) kunnen opnemen? Dit geeft de plant misschien extra positieve aandacht! Groetjes Perry
Hoi Perry,
Goeie! Planten nemen om te groeien inderdaad koolstofdioxide (CO2) op uit de lucht, en geven dan weer zuurstof af. Een beetje zoals wij mensen ook zuurstof opnemen en CO2 afgeven wanneer we ademen, maar dan net andersom. En dat is erg fijn ook, want anders zouden wij met zijn allen niet op deze planeet kunnen leven. Ze noemen de grote regenwouden niet voor niets de longen van de aarde. Maar waarom zijn met name hennepplanten hier zo goed in?
Hennepplanten zijn inderdaad in staat grote hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen maar dat is nog niet alles, ze zijn namelijk ook in staat om vervuilde grond weer schoon en vruchtbaar te maken. CO2 wordt door de planten omgezet in zuurstof en koolstof. De zuurstof komt terug in de lucht en de koolstof in de aarde. En naar de hoeveelheid is ook wel degelijk onderzoek gedaan.
Bijvoorbeeld door botanist Lyster H. Dewey en scheikundige Jason L. Merril in 1916. Toen al wist men dat een hennepplant gedurende de 12 tot 14 weken durende cyclus meer dan 4x zoveel CO2 opneemt als een boom in dezelfde periode. Hennepplanten groeien ook veel sneller, in slechts 4 maanden zijn ze volwassen. Een boom doet daar zo’n 20 jaar over, die helaas drie keer zo snel worden gekapt, dan ze kunnen groeien! En dan nog iets, slechts 1 hectare met hennepplanten kan net zoveel cellulose en vezels (voor papier en dergelijke) produceren als 4,1 hectare aan bomen.
Je ziet het Perry, het is allemaal al onderzocht en bekend. Hennepplanten kunnen lucht- en bodemvervuiling bestrijden en ons daarbij meer dan genoeg grondstoffen opleveren en de ontbossing tegengaan. En dan hebben we het nog niet eens over het voedselprobleem dat hennepzaden kunnen oplossen of alle medicijnen en supplementen die er uit de planten gewonnen kunnen worden. Het is zelfs zo dat Amerikaanse boeren voor 1930 verplicht waren om hennepplanten op hun land te laten groeien, toen snapten ze het wel. Maar toen Harry J. Anslinger (o.a. eerste commissaris van het Amerikaanse Federal Bureau of Narcotics) de cannabisoorlog begon veranderde dat alles en kwamen we in het tijdperk van cannabisrepressie waar we nog altijd inzitten. Het is ook pas nu dat dat langzaam maar zeker aan het veranderen is.
Laten we hopen dat cannabis en hennep snel en overal ter wereld wordt gelegaliseerd. En ondertussen kweken we natuurlijk gewoon buiten onze eigen wietplantjes en dragen we zo ons steentje bij aan een beter milieu…
Liefs, Muna
(advertentie)