- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wietplanten in delen oogsten voor een betere opbrengst
De dikste toppen groeien altijd bovenaan, dat weet iedere thuiskweker. Deze toppen zijn in de regel dan ook eerder klaar om te oogsten, terwijl lager groeiende toppen soms nog vol met witte bloeiharen zitten. Om de lagere topjes ook goed af te laten rijpen kun je wietplanten in delen oogsten. Er zitten zowel buiten als binnen voordelen maar ook wat haken en ogen aan deze manier van wietplanten oogsten.
Als je je eigen wietplanten kweekt, dan weet je dat de dikste toppen die het eerste klaar zijn om te oogsten altijd bovenaan groeien. Ze krijgen hier meer licht en lucht en zijn belangrijker voor een wietplant dan de lager groeiende toppen. De opbrengst van de meeste thuiskwekers bestaat dan ook uit twee kwaliteiten. De keiharde hoofdtoppen die je trots aan je vrienden laat zien, en de luchtiger topjes onderaan die je pas rookt als de mooie toppen op zijn.
Zou het niet fijn zijn als alle toppen voortaan net zo goed ontwikkeld waren als de hoofdtoppen? Dat is waarschijnlijk niet haalbaar maar je kunt de lager groeiende toppen wel langer de tijd geven om af te rijpen. Door de extra bloeitijd en meer licht, lucht en prioriteit van de plant, worden ze harder, dikker en ook rijper.
Hoewel er bij wietplanten buiten in de regel een minder groot verschil zit tussen de ontwikkeling van hoofdtoppen en lager groeiende toppen, heeft het oogsten in delen ook buiten zin. Door buiten in delen te oogsten, kun je de hoofdtoppen vaak redden van toprot als het weer omslaat. Tegelijkertijd laat je de lager groeiende toppen nog wat verder ontwikkelen, zodat je niet je hele wietplant kwijt bent zodra je een rot plekje ziet. Het oogsten in delen geeft je daarnaast ook een kans om het knipwerk wat te verdelen, zodat je rustiger en netter kunt knippen.
Voordelen van een oogst in etappes
De voordelen van een oogst in etappes zijn talrijker dan je misschien denkt. Het is namelijk niet alleen een kwestie van een grotere en beter afgerijpte opbrengst. Door de rijpste toppen eerder te oogsten, hou je ze om te beginnen bijvoorbeeld ook vrij van toprot en andere problemen. Daarnaast verlaagt het onmiddellijk ook de luchtvochtigheid in je kweekruimte, waardoor de lager groeiende buds ook minder kans op toprot lopen.
Na het oogsten van de hoofdtoppen kun je je kweeklicht verlagen, en je ventilator op de lager groeiende plantendelen richten. Deze worden nu de nieuwe prioriteit van de plant en krijgen ook meteen meer licht en lucht.
Nog een voordeel van een oogst in delen, is dat je de rijpheid van de trichomen beter in de hand hebt. Je hoeft immers geen middenweg te kiezen waarbij sommige trichomen overrijp zijn, en anderen onderontwikkeld. Je kunt gewoon alleen die delen van de plant oogsten waarvan de trichomen naar jouw smaak rijp genoeg zijn, en de rest nog verder laten rijpen.
Kijk uit voor stress
Het in delen oogsten van een wietplant is niet moeilijk, en gaat precies zoals je zou verwachten: eerst oogst je alleen de rijpe toppen bovenaan en laat je de lager groeiende toppen zitten en verder ontwikkelen. Er is echter wel een valkuil bij deze manier van oogsten, en dat is de stress die het voor je wietplant oplevert. Als je namelijk zomaar alle hoofdtoppen van je wietplanten afknipt, dan kan dit zoveel stress opleveren dat de plant onmiddellijk stopt met groeien en ben je nog niets opgeschoten.
Zo oogst je een wietplant in delen
Om in delen te oogsten kun je dan ook beter niet lukraak de dikste toppen oogsten en hopen dat het wel goed komt. Om te veel stress voor de plant te voorkomen zou je misschien nog het beste elke dag één rijpe top kunnen oogsten, maar dat is niet erg praktisch. Bovendien zou je dan ook van elke top moeten bijhouden hoe lang die al te drogen hangt, en dat is ook niet erg handig.
Om stress bij de plant te beperken, maar ook niet dagelijks een top te hoeven oogsten, kun je de oogst het beste in enkele etappes verdelen. In de eerste etappe knip je de rijpste toppen aan alle zijtakken af, terwijl je de hoofdtoppen laat staan. Zo voorkom je dat de plant te veel groeihormonen naar de lager groeiende delen dirigeert, waardoor die meer vertakkingen aan gaan maken en de bloei op een laag pitje komt.
Als je ziet dat de ontwikkeling van de lager groeiende toppen mooi verder gaat, kun je in de tweede etappe de hoofdtoppen oogsten. Hierna kun je je kweeklamp weer verlagen, en je ventilator ook wat lager richten. Zo zullen de lager groeiende toppen ook snel wat harder en rijper worden, en heb je uiteindelijk een grotere en betere opbrengst.
Tot slot zorgt het oogsten in delen er zeker voor dat laag groeiende buds rijper en harder kunnen worden, maar verwacht geen wonderen van de techniek. Het is dus niet zo dat de lager groeiende toppen net zo dik en groot zullen worden als je hoofdtoppen. Hou er verder ook rekening mee dat het lastig kan zijn om je wietplanten te spoelen als je op deze manier oogst.
(advertentie)