- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietplanten stressen voor meer wiet
Verschillende kweektechnieken kunnen de productie van een wietplant opvoeren. Ingrepen zoals supercroppen en het snoeien van bladeren bijvoorbeeld. Of het dieven van wietplanten aan het begin van de bloeifase. Zelfs schadelijke UVB straling kan bij wietplanten voor een grotere opbrengst zorgen.
Sommige ervaren kwekers experimenteren met het moedwillig stressen van wietplanten om te zien of ze zo de productie kunnen opvoeren. Dit staat haaks op het idee dat wietplanten met rust gelaten moeten worden voor de beste resultaten. Zonder stress kunnen ze immers al hun tijd en energie steken in de productie van toppen, nietwaar? Maar wat gebeurt er wanneer we ze niet met rust laten?
Goede stress
Het verwijderen van lager aan de plant groeiende bladeren die vergelen is prima, en ook het weghalen van topjes die weinig licht opvangen is geoorloofd. Maar soms heeft ook het verwijderen van groene bladeren een positief effect op de productie van toppen. Gek, want normaal gesproken leveren bladeren energie. Wanneer je ze weghaalt zou dat dus een negatieve invloed op de productie van toppen moeten hebben. Toch kan ontbladeren juist een positieve invloed hebben op de topontwikkeling. Lees er meer over in: De zin en onzin van ontbladeren bij wietplanten. Andere voorbeelden van goede stress zijn:
Kwekers merken op dat zelfs wanneer wietplanten minder wiet produceren als gevolg van het weghalen van bladeren, tegelijkertijd wel meer smaak en een sterkere geur hebben. Dat kán een stress gerelateerde oorzaak zijn van een toename van terpenen in de plant. Sommige kwekers beïnvloeden ook de richting waarin hun planten groeien om ze beter in het licht te zetten.
Ook zetten kwekers hun planten soms de laatste twee dagen in totale duisternis, in de hoop dat deze stress meer trichomen oplevert. Je kunt het gerust zelf proberen, want door deze laatste donkere (en koele) uurtjes blijven de terpenen (smaakstoffen) optimaal aanwezig. Terpenen zijn namelijk zeer vluchtig, en kunnen snel verdampen in de warmte van een kweeklamp.
Slechte stress
Wietplanten kunnen echter ook slechte stress hebben, en in de meeste gevallen is het een dunne lijn tussen goede stress en slechte stress. Goede stress levert meer wiet, meer THC of een betere smaak of geur op. Slechte stress is contraproductief. Als je genoeg ervaring hebt met kweken en je wel een plant kunt missen, geef zulke ‘low’ of ‘high stress training’ dan een keer een kans. Ben je een beginner dan kun je het misschien beter houden bij het toppen en je wietplanten verder zoveel mogelijk met rust laten. Controversiële vormen van stress voor meer of betere wiet zijn: