(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Led kweeklampen worden ondanks de hogere aanvankelijke investering almaar populairder onder thuistuinders. Kweken met led gaat namelijk prima, leds gaan lang mee en zijn gemakkelijk aan te sluiten. Maar hoe zit het met de meststoffen? Moet je onder led meer, of juist minder voeden?

Wietplanten voeden is niet moeilijk wanneer je je een beetje aan een voedingsschema houdt en goed naar wietplanten kijkt. Zorg dat je pH waarde of zuurtegraad van het voedingswater in orde is, dan heb je het vrij snel onder de knie. Tot je overstapt op je eerste led kweeklamp, want dan wordt alles ineens anders…

Warmtestraling

Het zal je misschien verbazen, maar de totale warmte die een led kweeklamp genereert is bij hetzelfde energieverbruik ongeveer gelijk aan dat van een HPS kweeklamp. Leds produceren echter wel aanzienlijk minder stralingswarmte. De meeste warmte wordt bij led kweeklampen namelijk via koelribben of ventilators naar boven afgevoerd, waardoor het vlak onder de lamp niet erg heet wordt.

Die lagere warmtestraling zorgt ervoor dat er minder water verdampt; de bladeren zweten minder en ook uit het medium verdampt er minder water. Om deze reden heeft een wietplant onder een led kweeklamp minder behoefte aan water, en dien je dus ook minder water te geven. Maar dan krijgt de plant dus ook minder voeding binnen.

De vraag is echter hoe je dat het beste kunt compenseren? Je zou wellicht denken door een sterkere voedingsoplossing te geven, maar dat werkt meestal averechts. Meer voeding geven leidt namelijk al snel tot een voedselvergiftiging bij de wortels.

Bladvoeding

Om toch aan de voedingsbehoefte van je wietplanten onder led te kunnen voldoen, moet je de hoeveelheid voeding op een of andere manier aan zien te vullen. Dit kan door je planten wekelijks bij te voeden met een speciale bladvoeding.

We hebben het echter wel opzettelijk over een speciale bladvoeding, want niet alle elementen zijn klein genoeg om door de bladeren opgenomen te kunnen worden. Met name de macro-elementen zoals stikstof, fosfor en kalium zijn daarvoor te groot. Maar de micro-elementen zoals ijzer, borium, zink et cetera kunnen wel via de bladeren worden aangevuld. Bladvoeding bevat deze elementen.

Calcium en magnesium tekort

Calcium/magnesium supplementen worden in Amerika en andere landen doorgaans vaker toegediend dan in Nederland en België. Dit is omdat calcium en magnesium samen de hardheid van het water beïnvloeden, iets dat in de lage landen doorgaans niet zo’n probleem is.

Met led echter, merken veel kwekers vaak dat wietplanten in de bloeifase een tekort aan calcium en magnesium ontwikkelen. De exacte reden waarom dit zo is, is niet helemaal bekend, maar het gebeurt vooral met leds die uit voornamelijk blauwe en rode diodes (led lampjes) bestaan. Sommige nieuwe witte (COB) led kweeklampen en witte zelfbouw leds, schijnen minder vaak problemen met calcium en magnesium te krijgen.

Een calcium en magnesium additief wordt zoals gezegd niet veel toegepast in de lage landen. Je moet er dan ook even naar op zoek. Mills maakt een kant en klaar product dat CalMag heet en van Canna kun je calcium en magnesium als mono-nutrient kopen. Let er wel mee op want je geeft er al snel teveel van, gebruik het alleen als het nodig is. Je kunt een tekort aan calcium en magnesium herkennen aan vergeling van het blad tussen de nerven.

Lees je plant

Hoewel wietplanten onder led dus doorgaans minder verdampen, en dus ook minder water en daarmee minder voeding opnemen, kun je ze beter niet méér voeding geven. Neem de tips met betrekking tot bladvoeding en calcium en magnesium ter harte, en zorg dat je pH-waarde in orde is.

Verder dien je je planten onder led gewoon bescheiden voeding te geven. Onthoud dat de meesten de fout maken van teveel water en teveel voeding. Je kunt aan de bladeren van je planten zien wat ze nodig hebben. Wanneer de planten een klein beetje teveel voeding krijgen, kleuren de bladeren doorgaans donkerder groen, en voelen ze ook wat leer-achtig aan.

Wanneer wietplanten tekort voeding krijgen, worden de bladeren in eerste instantie lichter van kleur. Je kunt de hoeveelheid voeding dan langzaam wat opvoeren. Bekijk je planten echter niet in het paarse licht van de led kweeklamp zelf, maar zet ze even in het daglicht om het goed te kunnen beoordelen. Of gebruik een ander wit kunstlicht en zet de led(s) even uit.

[Openingsfoto: Jan Fries, Shutterstock]
(advertentie)