- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
Wietplantjes succesvol overpotten: 8 praktische tips van Plantarium
Als je buiten kweekt zul je je wietplanten een dezer dagen waarschijnlijk ompoten naar een mooie spot in de volle grond, of een definitieve grote pot. Om je daar een handje bij te helpen verzamelde Plantarium acht praktische tips, zodat jij de overplant-stress van je fragiele kleine wietplant kan minimaliseren. Daarmee is overpotten een fluitje van een cent, en groeit je plant zonder problemen krachtig door!
Wanneer pot je over?
Eerst is het natuurlijk de vraag wanneer je dient over te potten. Dat kun je merken aan drie zaken. Ten eerste zie je kleine wortels uit de gaatjes onderin het potje komen. Ten tweede zie je de plant een groeispurt doormaken, ze maakt snel meer bladeren en vertakkingen aan. Het potje zit immers bijna vol met wortels en al haar energie gaat naar de hoogtegroei. Ten derde moet je meer water geven dan je gewend bent. Als je twijfelt, kom dan gerust eens met een foto langs bij Plantarium. We helpen je graag.
Weet ook dat autoflowers sneller overgepot moeten worden dan fotoperiode-gevoelige wietplanten. Een autoflower wil je maximaal één tot anderhalve week in een klein potje laten staan, even uitgegaan van optimale omstandigheden. Laat je een autoflower te lang in haar kleine voorgroeipotje, dan bestaat namelijk de kans dat ze vroegtijdig bloeit. Dat vermindert je oogst aanzienlijk. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan dit artikel over autoflowers nog eens rustig door.
Tip 1: Maak een mal voor je wietplantje
Heb je bepaald waar het kleine plantje wordt ingeplant? Maak dan met hetzelfde formaat potje de precieze potvorm in de aarde. Dat is heel simpel. Graaf een klein gat en zet het potje erin. Vul vervolgens alle randen buiten het potje met aarde, en druk het enigszins stevig aan. Haal dan het potje er weer voorzichtig uit. Wat je nu hebt is de exacte vorm van het potje, waardoor de wortelkluit van het kleine plantje er precies in past. Minimaal stress!
Tip 2: Hou je kluit heel
Maak de kluit van je kleine plantje iets nat. Hierdoor plakt de aarde beter aan elkaar, en dat zorgt er weer voor dat er minder aarde afbrokkelt, en het wortelgestel intact blijft. Je zal niet de eerste zijn die het kleine potje verwijdert en de helft van de aarde ziet afbrokkelen. Dat veroorzaakt onnodige beschadigingen.
Tip 3: Ga de diepte in
Als je de dame overplant naar de volle grond, pak dan eerst een grondboor uit de schuur. Maak hiermee een diep gat, precies op de plek waar je het kleine plantje zet. Vul het gemaakte gat met een lightmix aarde zoals Canna Terra Professional, of wat kokos. Het grote voordeel is nu dat de penwortel van de kleine plant zeer makkelijk erg diep kan. Ze heeft namelijk zeer weinig weerstand in de lightmix of kokos. Hoe dieper de penwortel gaat, hoe meer de plant toegang heeft tot water. Helemaal mooi als de plant bij het grondwater komt natuurlijk, zeker bij warme zomers!
Tip 4: Bescherm jonge wietplantjes
Een klein plantje is vaak nog erg teer. Vooral als ze overgeleverd is aan de wind of het weelderige buitenleven met dieren die maar al te graag een heerlijk vers cannabisblaadje eten. Daarom is het raadzaam om je fragiele plant te beschermen. Dan kun je makkelijk doen door een omheining om je plant te zetten. Hiervoor pak je een oude grote plastic pot. Zaag deze doormidden en zet het om het kleine plantje heen. Simpel! Ze moet natuurlijk wel zon hebben en niet in de schaduw staan, dus de plastic muur dient niet te hoog te zijn.
Bij een plant in de volle grond is het raadzaam om de afgezaagde pot lekker te laten staan. Naast het voordeel dat de wind minder invloed heeft, heb je direct een barrière tegen slakken en ander ongewenst gespuis. Deze truc kun je ook toepassen bij een plant in een pot, maar let er dan wel op dat je het plastic muurtje na een paar weken weer weghaalt. Als de plant sterk genoeg is, is het niet meer nodig.
Tip 5: Stimuleer de wortels
Overplanten betekent wortelstimulator toedienen. Veel wortelstimulatoren verminderen namelijk overplant-stress. Daarbij promoten ze natuurlijk de aanmaak van wortelmassa, en dat is vooral erg belangrijk bij autoflowers. Bij deze specifieke planten wil je zo snel mogelijk, zo veel mogelijk wortel. Dat komt door haar verkorte groeitijd in vergelijking met een fotoperiode-gevoelige wietplant.
Tip 6: Laat je plant wennen met lightmix
Zet je het kleine wietplantje in een zwaar bemeste aarde? Dan loont het om een iets groter plantgat te maken dan het volume van de wortelkluit. Vul dan eerst het gat aan met een lightmix, en plant daarna de wietplant. Hierdoor komen haar wortels niet direct in contact met een overschot aan voeding van de zwaar bemeste aarde, maar wennen de wortels geleidelijk aan de hogere concentratie meststoffen.
Tip 7: Zet lange zaailingen wat dieper
Is je kleine plantje lang en erg gestrekt? Plant haar dan gerust wat dieper in, met meer stam onder de grond. Hierdoor staat ze steviger en hoef je minimaal te ondersteunen. Eigenlijk is de stam gewoon een wortel natuurlijk, maar dan boven de grond. Of andersom!
Tip 8: Wees lief en niet lomp
Eigenlijk een hele logische, maar mensen schijnen het nog weleens te vergeten. Behandel je kleine groene dame voorzichtig en ze zal je belonen met een snelle beworteling en krachtige groei!
Heb je verdere vragen of behoefte aan informatie over wietplanten buiten of binnen? Kom dan gerust langs in onze winkel in Nijmegen, bezoek ons online op onze website of abonneer je op onze Instagram.