- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietproef start 17 juni – ‘nulmeting’ showt vooral liefde voor coffeeshops
Maandag 17 juni, onthoud die dag. Het is namelijk min of meer de officiële aftrap van het langverwachte experiment met gereguleerde wiet (teelt/verkoop) in 10 steden. Half december 2023 begonnen Tilburg en Breda alvast te testen voor de grote test, maar vanaf half juni is het overal voor het ‘echie’. Drie maanden lang mogen coffeeshops dan nog illegale wiet blijven verkopen, daarna is het uitsluitend gereguleerde wiet van 10 ingelote telers die op het menu staat. Om alles goed te kunnen meten en evalueren is er nu ook nog een nulmeting gepubliceerd, met best interessante feitjes over ‘ons soort mensen’.
Na zomers aanloopje begint 16 september de echte wietproef
Een overgangsperiode van drie maanden – in plaats van de eerder gecommuniceerde 6 weken – is volgens demissionair ministers Pia Dijkstra (Medische Zorg) en Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) “voldoende om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren”, schrijven ze aan de Tweede Kamer.
De Echte Grote Eerste Dag van de al zo lang verwachte wietproef – er wordt sinds begin 2017 over geluld – wordt zodoende maandag 16 september 2024. Vanaf die dag mag er echt alléén nog maar gereguleerde cannabis verkocht worden in de net geen tachtig coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad.
Na de overgang volgt het experiment
Na de ‘overgangsfase’ start dus de ‘experimenteerfase’ waarin alleen nog gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de gemeenten die meedoen aan het experiment. De verantwoordelijke bewindspersonen schrijven er dit over:
“Het is belangrijk dat de experimenteerfase pas start als het gereguleerde aanbod voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit. Coffeeshophouders vinden het namelijk heel belangrijk dat meerdere telers gereed zijn om te leveren, zodat het aanbod van voldoende diverse telers afkomstig is. Wanneer het aanbod bij de start van de experimenteerfase onvoldoende is, neemt bovendien het risico op illegale (straat)handel toe. Daarom is ervoor gekozen om de overgangsfase te verlengen, zodat er voldoende tijd is om te voldoen aan deze voorwaarden. De start van de experimenteerfase is voorzien op 16 september 2024.”
Vanaf dan duurt het Experiment Gesloten Coffeeshopketen minimaal 4 en maximaal 4,5 jaar. We zitten dus al in 2029 voordat er in Nederland gediscussieerd kan gaan worden over een landelijke legalisering/regulering/decriminalisering van cannabis…
Regel van halve kilo handelsvoorraad blijkt onwerkbaar
Verder wordt de beperking van maximaal 500 gram gereguleerde cannabis losgelaten. Uit eerste ervaringen in Tilburg en Breda bleek dat die limiet praktisch niet uitvoerbaar is. Na overleg met betrokken partijen is besloten dat burgemeesters de maximale voorraad in coffeeshops mogen verhogen naar een weekvoorraad.
“Tot nu toe is de aanloopfase nuttig gebleken om zaken waar coffeeshophouders, telers en toezichthouders tegenaan lopen, te verzamelen. Zo worden de eerste gebruikerservaringen met het track & trace-systeem meegenomen in de verbetering van het systeem en in de voorlichting van toekomstige gebruikers. De inzichten die tijdens de aanloopfase in Breda en Tilburg worden opgedaan, worden met alle deelnemende gemeenten gedeeld. Op die manier kan daar de start van de overgangsfase zo soepel mogelijk verlopen”, aldus Dijkstra & Yesilgöz.
Nulmeting voordat we er echt aan gaan beginnen
Nou ja, dat zullen we allemaal nog wel zien. Om de doelstellingen van de wietproef – beter voor gezondheid consument, minder wietgerelateerde criminaliteit – überhaupt te kunnen meten, is er afgelopen week ook een nulmeting gepresenteerd.
Uitgevoerd in verricht in de tien deelnemende ‘interventiegemeenten’ en in tien gemeenten waar het reguliere cannabisaanbod tijdens het experiment blijft gelden (‘vergelijkingsgemeenten’).
“Deze nulmeting schetst de situatie met betrekking tot coffeeshops, bezoekers en de illegale cannabismarkt in de beide typen gemeenten voorafgaande aan het experiment”, stelt het WODC, dat samen met het Trimbos-instituut, Breuer&Intraval en RAND Europe tekende voor de nulmeting.
Negentig procent coffeshopbezoekers tevreden over kwaliteit
Over het waarom consumenten een coffeeshop binnen stappen, is in beide groepen gemeenten nu geen verschil. “De gunstige locatie van de coffeeshop, de goede sfeer daar en de verkoop van kwalitatief hoogwaardige cannabis”.
In totaal waren bijna negen op de tien respondenten in de beide typen gemeenten tevreden over de gekochte cannabis. Deze tevredenheid werd voornamelijk toegeschreven aan de hoge kwaliteit, de gewenste effecten, de smaak/geur, de constante kwaliteit, de sterkte en/of de hoeveelheid van de cannabis.
Waarom kopen sommigen liever op illegale markt cannabis?
Natuurlijk koopt niet iedereen in de shop zijn wietje. Ook naar de beweegredenen om juist niet in een shop maar op straat of bij de dealer thuis in te slaan, is een meting gedaan.
“Prijs en prijs-kwaliteitverhouding, de mogelijkheid om grotere hoeveelheden cannabis te kunnen kopen en de relatief snelle en makkelijke service van een bezorgdienst zijn de belangrijkste redenen om cannabis buiten de coffeeshop te kopen. Bezorgdiensten en mobiele telefoondealers zijn de meest gehanteerde kanalen voor aankopen buiten coffeeshops”, lezen we.
Opmerkelijk: in de interventiegemeenten – zeg maar de wietproefsteden – wordt meer dan in de vergelijkingsgemeenten via vrienden gekocht!
Tabak en andere ongelukjes
Coffeeshopbezoekers behoren tot de trouwere retailklanten. Volgens de nulmeting gebruikt “bijna driekwart van de bevraagde coffeeshopbezoekers cannabis op ten minste 20 van de voorafgaande 30 dagen”. Wat dan gezondheidswise gesproken iets minder goed te verkopen valt, is het feit dat nu nog altijd 9 op de 10 respondenten “cannabis (ook) in een joint gemengd met tabak” gebruiken.
Bij dit soort onderzoeken, of liever gezegd bij dit soort onderzoeken gedaan door dit soort instanties, is het misbruik nooit ver weg. Wat heet; volgens deze nulmeting is het kommer en kwel met de huidige cannabisconsumenten. “In zowel interventie- als vergelijkingsgemeenten hadden ongeveer zeven op de tien respondenten een hoog risico op een matige of ernstige stoornis in het cannabisgebruik”, lezen we namelijk.
Vervolgens gaat het over “onwel worden” en “een ongeluk hebben” door de consumptie van cannabis. Dat is volgens deze onderzoekers 1 op de 10 overkomen in het laatste jaar. Maar gelukkig lezen we ook dat het hier dan meestal gaat om “misselijkheid of een angst- of paniekaanval”.
Coffeeshops geven weinig reden tot overlast klachten
Opmerkelijk, zeker gezien de soms felle discussies over bijvoorbeeld de komst van een coffeeshop of legale wietkwekerij in de eigen buurt, is dat de meeste mensen (90%) die nabij een shop wonen en werken heel tevreden zijn.
“Hoewel er volgens meer dan de helft van de respondenten in de zes maanden vóór de bevraging voorvallen zijn geweest waarvan zij of anderen overlast zouden kunnen ervaren (voornamelijk verkeersoverlast, geluidsoverlast en hinder van rondhangende personen), relateerden zij de overlast vaker niet dan wel aan de coffeeshop in de buurt”.
Kijk eens aan; is er toch niet helmaal niks vooruitgegaan in dit land…