(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De nieuwjaarsbijeenkomst van coffeeshopbond PCN is al jaren een gezellige gelegenheid om mensen uit de cannabisindustrie te spreken en nieuwtjes op te vangen. De editie van dit jaar, vorige week in Tilburg, was voor het eerst samen met de Amsterdamse coffeeshopbond BCD georganiseerd.

Zorgen bij coffeeshops over startdatum 7 april

Het VOC had een klein standje, met flyers en posters van onze cannabis en verkeer campagne, het meest recente bidbook, stickers en een ingelijst exemplaar van de gelimiteerde Mossy Giant print voor VOC-donateurs.

Omdat PCN-voorzitter Sander Hewitt was geveld door de griep, sprak bestuurslid en woordvoerder Hein Schafrat het gezelschap kort toe. Hij vertelde dat bij veel van de twintig PCN-leden die meedoen aan de wietproef grote zorgen leven over de datum van 7 april, de start van de experimenteerfase.

Vanaf dan moeten alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten afscheid nemen van hun gedoogde menu en mogen ze alleen nog gereguleerde cannabis verkopen. Veel shops vinden dat te snel; er leveren dan hooguit zeven van de tien aangewezen telers en de kwaliteit van de hasj is nog onvoldoende.

Hein Schafrat spreekt het verzamelde coffeeshopvolk toe…

Start wietproef uitstellen vanwege hasjkwaliteit

Dat onderstreepte ook Alex Meijer van de Tilburgse coffeeshop Maximilian in een leuke, stigmavrije reportage op NPO Radio 1 deze week. Hij noemt het verschil tussen Marokkaanse hasj en de gereguleerde Nederlandse hasj “enorm”. ‘Dat is haast niet te vergelijken met elkaar.’

Over de geur van de marok zegt verslaggeefster Anne van der Veen: ‘Het is echt alsof je op een zomerdag door de bergen loopt.’ De Nederlandse hasj ruikt ze bijna niet. Meijer denkt dat Nederlandse producenten op termijn best een goed product zullen kunnen maken, maar nu nog niet.

Hij heeft dan ook met collega’s uit de andere experimentsteden een brief naar Den Haag gestuurd met het verzoek de datum van 7 april uit te stellen.

PCN en CBD gingen voor het eerst samen borrelen en blowen…

Echte marok in experiment is win-win

Dat lijkt me een goede tip aan de verantwoordelijke minister en staatssecretaris. En ik heb er nog één: ga op werkbezoek in Marokko en open het gesprek over legale import van Marokkaanse hasj voor de wietproef. Cannabis is daar immers sinds 2021 legaal voor medicinale en industriële doeleinden.

In zijn speech bij de nieuwjaarsbijeenkomst onthulde Hein Schafrat dat het Transnational Institute een brainstorm heeft georganiseerd over dit onderwerp. Schafrat stelde dat in Marokko een gebrek aan afnemers is voor de legale cannabisproductie, terwijl hier een tekort is aan legale hasj.

‘Echte marok in het experiment lijkt mij een win-win situatie’, zei Schafrat, ‘maar om zoiets mogelijk te maken moet onze overheid zich wel flexibel en constructief opstellen’. En dat zijn nou niet echt de twee eigenschappen die de overheid het beste typeren in de omgang met cannabis en coffeeshops.

Uw columnist (midden) laat zich bijpraten over de stand van zaken in coffeeshopland…

Principes vrije markt overboord gegooid

Sommige wietproef telers kunnen nu trouwens al erg mooie hasj maken, bleek in Tilburg. Karma van Karma Genetics, adviseur van legale wietteler Hollandse Hoogtes, liet me trots vier potjes zien. De hasj die er in zat heb ik alleen bekeken en geroken, maar niettemin: petje af voor de hasjmakers van Hollandse Hoogtes. Geen marok, maar wel erg goeie shit.

Wat blijft verbazen: zo’n beetje alles in ons land is geprivatiseerd, gecommercialiseerd en geglobaliseerd. Maar bij de wietproef zijn alle vrije markt principes overboord gegooid. Door politici die moord en brand zouden schreeuwen als ze alleen nog in Nederland gemaakte wijn mochten drinken. Behoorlijk kierewiet.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)