- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietstekken die niet willen wortelen
Mick heeft een probleem. Het wiet stekken wil niet meer lukken. En dat terwijl Mick er volgens eigen zeggen toch behoorlijk wat ervaring mee heeft; hij maakte er in het verleden 2000 in de week. Tja, en als het met zúlke aantallen niet meer lukken wil, begrijpen wij wel dat je Muna om raad vraagt.
Wiet stekken
Ah wiet stekken. Ik ben bijna vergeten hoe het was om dat iedere kweekronde opnieuw te doen. Tegenwoordig kun je als hobbyist gemakkelijk vrouwelijke wietzaden scoren, van iedere soort die je maar wil. Stekken maken is daardoor een ambacht geworden waar de meeste hobbykwekers zich bijna niet meer mee bezig houden.
Voor het tijdperk van de gefeminiseerde wietzaden, was het echter de normaalste zaak van de wereld, om als thuiskweker zelf wiet te stekken of gewortelde stekken te kopen. Stekken waren immers de enige manier om aan vrouwelijke wietplanten te komen. Toch heeft het ook vandaag de dag nog zin om zelf stekken te maken. Stekken zijn namelijk net zo goed en exact hetzelfde als de plant waar de stekken vanaf komen.
Ook Mick was misschien een stekkenboer. Hij schrijft me althans dat hij voorheen 2000 wiet stekken in de week maakte, en dat is iets veel voor eigen gebruik. Maar goed, wij oordelen hier op CNNBS niet over zulke zaken. En dus help ik Mick met alle liefde van zijn probleem af, dit is de mail die hij me stuurde.
Naam | |
Mick | |
Onderwerp | |
Stekken wortelen niet | |
Bericht | |
Hey goedemiddag Muna, ik heb sinds een half jaar ongeveer, een probleem met het wortelen van mijn stekken, terwijl het voorheen altijd goed ging (2000 in de week). Ik heb al van alles geprobeerd maar kom er maar niet uit. Het stammetje in de plug wordt bruin en papperig. Ik hoop dat je een advies voor mij hebt. Groetjes van Mick |
Stekken rotten weg
Hallo Mick, bedankt voor je mail. Je schrijft me dat je stekken niet willen wortelen maar volgens mij is het probleem meer dat ze wegrotten in de plugjes. Wanneer het stammetje bruin en papperig wordt, is dat voor mij een duidelijk teken dat ze last hebben van fusarium. Oftewel wortelrot, maar dan zonder de wortels in dit geval 😉
Het is alleen een beetje jammer dat je geen foto’s hebt meegestuurd Mick. En aangezien je ook je werkwijze niet omschrijft, kan ik alleen maar uitleggen hoe ik het doe, en hoe je voorkomt dat je stammen toch weer gaan rotten. Ik zou in ieder geval beginnen met het schoonmaken van je propagator en alle gereedschap zoals mesjes, scharen een eventuele warmtemat. In principe alles wat met je stekken in aanraking komt. Gebruik een sopje van bleekmiddel om alle schimmelresten en sporen te doden; het kleinste restje kan namelijk nieuwe wortelrot veroorzaken.
Wietstekken snijden
Aangezien je schrijft dat je er in het verleden meer dan 2000 per week maakte, ga ik ervan uit dat je weet hoe je een stek moet snijden, en dat je stekkengel of stekpoeder nodig hebt. Voor degenen die meelezen zal ik het even kort uitleggen, gebruik schoon en scherp gereedschap.
Je kunt in principe van ieder takje van een wietplant een gewortelde stek maken maar het gaat het beste met de nog fris groene uiteinden van een wiettak. Wanneer een stam hard en verhout is, kunnen wortels moeilijk door de bast heen groeien en zal het veel langer duren voor de stek wortels heeft. Kies dus een takje om een stek van te maken, tel drie nodes onder de bovenste groeipunt en snij de tak daaronder af. Minder dan drie nodes kan ook, dan hou je alleen een kleinere stek over.
Vervolgens snij je de onderste node zo dicht mogelijk bij de stam af, en snij je de stam zelf, vlak onder de node schuin af. Je kunt het onderste stukje van de stam van je stek eventueel insnijden om het oppervlak waaruit wortels groeien, en de kans op succes te vergroten. Sommige kwekers schrapen hiervoor ook voorzichtig het velletje van het stammetje. Verwijder ook de onderste schutbladeren om te voorkomen dat de stek teveel vocht verliest. Eventueel kun je de bladpunten van de overige bladeren om dezelfde reden afknippen.
Vochtig, niet nat
Nu doop je de onderste drie tot vier centimeter in stekkengel of stekpoeder, en prik je hem in een vochtig stekblokje. Hier gaat het vaak mis doordat kwekers stekblokken veel te nat maken. Bedenk je dat een pas gesneden stek nog geen enkele wortel heeft en dus niets kan met al dat water. Een stekblokje moet vochtig zijn maar zeker niet nat, dat veroorzaakt alleen maar rotte stammen.
Een stekblokje moet vochtig zijn maar zeker niet nat, bedenk dat een pas gesneden stek nog geen enkele wortel heeft en dus niets kan met al dat water, dan verrotten
Zet het stekje met stekblok en al in een propagator en besproei het met een plantenspuit met water. Sluit de propagator af en zet die in het licht van een groeilamp bij een temperatuur van ongeveer 21 tot 24 graden. Let daarbij op dat je het niet te warm laat worden want schimmels kunnen snel uitbreiden bij warmte. Compacte fluorescente groeilampen zijn verder uitermate geschikt voor stekken, dit zijn spaarlampen, TL lampen en T5 lampen en dergelijke.
Vervolgens is het belangrijk om de stekken MET RUST TE LATEN! Stekken in een propagator zijn teer als baby’s in een couveuse. Eventueel kun je ze om de dag even opnieuw besproeien maar pak de stekken niet op. Pas na een week kun je ze voorzichtig eens oppakken om te kijken of er al wortels groeien.
Ik hoop dat je stekken nu wel zullen wortelen Mick, maak je er niet te veel? Je weet toch wel dat iedere stek door de politie gewoon als wietplant geteld wordt?
-xxx- Muna