(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Colorado’s Colossal Cannabis Cash Cow‘, met die niet mis te verstane kop schrijft de Amerikaanse website HempGazette over de belasting- en verkoopcijfers van legale cannabis in Colorado. Uit de data die de overheid heeft vrijgegeven blijkt ook dat het enorm loont om de eerste te zijn (of bij de eerste te horen) die wiet legaliseert. Misschien dat het dus nog niet te laat is voor Nederland, als wij hier tenminste ook nog een aardige duit willen verdienen aan het goedgekeurde groen…

Hoe schreef Colorado alweer cannabisgeschiedenis?

In Colorado is medicinale cannabis legaal sinds 2000 en wiet voor recreatief gebruik sinds eind 2012. Volgens de website SensibleColorado, dat een gedetailleerde geschiedenis van cannabisregulering in de staat heeft gepubliceerd, was Colorado de “eerste staat ter wereld” die stemde voor het beëindigen van het verbod op marihuana.

Ongeveer 55% van de kiesgerechtigden in Colorado stemde voor Amendement 64, dat het privégebruik, het beperkte bezit en het thuis kweken van wiet legaal maakte voor volwassenen vanaf 21 jaar. Het amendement stelde ook een regelgevings-, belasting- en distributiesysteem in. Daarnaast verplichtte amendement 64 de wetgevende macht om de teelt, verwerking en verkoop van industriële (vezel)hennep toe te staan.

Iedereen blij dat wiet niet meer illegaal is

En die (politieke) dapperheid van de inwoners van het Amerikaanse bergstaatje met iets meer dan 6 miljoen inwoners – een stuk minder dus dan dat er in onze Randstad wonen – heeft bepaald geen windeieren opgeleverd.

Dat blijkt wel uit de cannabisverkopen die sindsdien hebben plaatsgevonden. We zullen zo wat van die prachtige cijfers uit het laatste rapport van het Colorado Department of Revenue met jullie delen.

De titel die de belastingambtenaren aan het rapport gaven, laat trouwens zien dat er ook bij de overheid trots heerst over de legalisatie van cannabis: ‘Colorado reached $15 billion in marijuana sales since legalization‘.

Kilo’s cannabis knallen in Colorado

Goed, hier komen die ‘Coloradiaanse kiloknallers’, eerst maar de verkoopcijfers:

  • In augustus 2023 werd er in Colorado voor 124.891.148 euro aan legale cannabis verkocht
  • De totale verkoop tot dusver dit jaar (t/m/ aug) bedraagt 992.466.503 euro
  • De totale omzet van legale cannabis sinds januari 2014 (toen de verkoop begon) is 14.171.516.044 euro

En dit is wat vadertje staat – in dit geval die in Colorado – via belastingen aan legale wiet overhoudt:

  • In september 2023 verdiende de staat 21.318.837 euro aan cannabisheffingen
  • In heel 2023 tot dusver (t/m september) kwam er 198.135.245 euro wietbelasting binnen
  • De totale belastingopbrengst sinds februari 2014 bedraagt 2.408.432.920 euro

Belastingen en heffingen op legale cannabis

Niet slecht dus: 14,1 miljard euro omzet en 2,4 miljard euro belasting in nog geen tien jaar tijd!

Dan willen wij Hollanders, en zeker ook onze vaderlandse belastingambtenaren, natuurlijk ook nog graag weten hoeveel belasting de overheid daarginds heft op wiet? Welnu, die inkomsten zijn gebaseerd op:

  • Een reguliere omzetbelasting van 2,9% op de verkoop in winkels (dit is inclusief medicinale cannabis)
  • Een staatsbelasting van 15% op de verkoop van wiet in de dispensaries
  • Een staatsaccijns van 15% op de verkoop/overdracht van cannabis aan de detailhandel
  • Inkomsten uit vergoedingen voor cannabis licenties en aanvragen.

Sociale projecten en wietwerkgelegenheid

De belastinginkomsten gaan naar verschillende sociaal-maatschappelijke programma’s in de staat, waaronder de financiering van de bouw van scholen, preventie van pesten, alfabetisering op jonge leeftijd en programma’s voor gedragsgezondheid.

De legale cannabissector van Colorado is ook een belangrijke banenmotor. Na een stijging in verband met de COVID voegde de legale cannabissector in 2021 meer dan 100.000 nieuwe banen toe en waren er in 2022 meer dan 428.000 fulltime werknemers in dienst!

Sindsdien zijn er echter veel banen verloren gegaan in Colorado als gevolg van verschillende factoren, waaronder een overaanbod en concurrentie uit andere staten. Begin dit jaar stond de staat op de 6e plaats in het land voor werkgelegenheid in de cannabishandel, tegen de 2e plaats een jaar eerder.

Desalniettemin kunnen we uit al het bovenstaande gerust concluderen dat het de moeite loont om niet te lang te wachten met het legaliseren van cannabis, iets wat ze in ieder geval in Duitsland, Malta en Luxemburg beter hebben begrepen dan bij de uitvinders van coffeeshops…

[openingsbeeld: Shutterstock/karen roach, foto winkelwagentje: OMfotovideocontent/Shutterstock]
(advertentie)