(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Persoonlijk denken wij dat je helemaal niet écht lichamelijk verslaafd kunt raken aan wiet, maar je kan er natuurlijk wel iets te veel van gaan houden. Die niet-fysieke afhankelijkheid kun je echter op tijd spotten en er dus ook wat aan doen. Hoe? Dat lees je in dit artikel…

Wanneer is er sprake van een probleem?

Vooropgesteld; veruit de meeste mensen kunnen hun cannabis consumptie prima op het juiste en dus op een niet-problematische peil houden. Maar zoals altijd zijn er ook hier uitzonderingen. Om hoeveel probleemgevallen gaat het dan in Nederland, waar 620.000 mensen regelmatig blowen en 220.000 mensen dagelijks (cijfers Jellinek, 2018)?

Deskundigen onderscheiden eerst mensen die ‘misbruik maken van cannabis’ en dat waren er in 2007-2009 (de laatste beschikbare cijfers) 40.000 ofwel 0,4% van alle cannabis consumenten tussen 18 en 64 jaar oud. Daarnaast bestaat er volgens experts dus wel degelijk zoiets als ‘cannabis verslaving’. We hebben even een screenshotje bij het Jellinek gemaakt van hun definitie van wietverslaving/afhankelijkheid:

In de periode 2007-2009 ging het in Nederland dan om 29.300 mensen ofwel 0,3% van alle blowers tussen de 18 en 64 jaar oud. Bij elkaar opgeteld hebben we het dus over 0,7% van alle consumenten die problemen hebben met hun wietgebruik. Niet heel veel, maar toch…

Cannabis use disorder

Er bestaat ook een heus Engels woord voor deze te grote afhankelijkheid van wiet: cannabis use disorder (CUD). Iets wat we niet willen eigenlijk, omdat het onze relaties en algehele gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Met name jongere cannabisgebruikers (adolescenten, mensen van 13 tot 24 jaar) lopen meer risico op het ontwikkelen van CUD. En juist in deze leeftijdscategorie zijn de hersenen nog in ontwikkeling, waardoor de impact van een te grote hang naar wiet extra vervelend kan uitpakken nu en wellicht ook nog later in het leven.

Andere factoren die het ontwikkelen van cannabis-afhankelijkheid verhogen zijn mentale gezondheidsproblemen zoals depressies en angsten, maar ook je genen kunnen er invloed op hebben.

Afkickverschijnselen

Het kan soms best lastig zijn om onthoudingsverschijnselen bij cannabis – een teken dat je min of meer verslaafd bent – te signaleren. Bekende ‘afkick-symptomen’ zijn bijvoorbeeld prikkelbaarheid, nervositeit, agressie, slaapstoornissen en hoofdpijn.

Mensen die verslaafd of iets té afhankelijk zijn van wiet kunnen soortgelijke ervaringen hebben als mensen die verslaafd zijn aan roken. Ze betrappen zichzelf erop dat ze steeds zitten te friemelen bijvoorbeeld, of dat ze hun dosis gedurende de tijd moeten verhogen om dezelfde ervaring te krijgen als ze voorheen hadden.

En zoals met alle verslavingen het geval is; wanneer iemand ruziet met familieleden of zichzelf in gevaar brengt door cannabisgebruik is het absoluut mogelijk dat hij/zij een probleem heeft…

Tijdelijk stoppen en naar je lichaam luisteren

Maar niet getreurd mensen, een ‘wietverslaving’ is een stuk makkelijker aan te pakken dan die aan alcohol, medicijnen of andere harddrugs – substanties waar je dus ook echt fysiek verslaafd aan kunt raken (naast geestelijke afhankelijkheid). Het is wel belangrijk dat je – in ieder geval tijdelijk – stopt met wiet en hasj en goed in de gaten houdt hoe je lichaam hierop reageert.

Wanneer je nu echt niet in staat bent om voor een periode van 1 of 2 weken zonder cannabis te leven, dan kan professionele hulp van een psycholoog of psychiater misschien een goed idee zijn. Een gebruikelijke behandeling van cannabisverslaving/afhankelijkheid is de toepassing van cognitieve gedragstherapie, wat gezien wordt als de eerste hulpbron voor het aanpakken van verschillende verslavingen.

LEES OOKTolerantie voor wiet, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?

[openingsbeeld: Spender1/Shutterstock]
(advertentie)