(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Omdat Bio Bertje de ‘serious way of germinating seeds’ heeft toegepast, zijn al zijn genetische gems netjes uitgekomen. Met een wortel van ongeveer een centimeter is het tijd om ze in de aarde te planten. Ook daar heeft onze Bertje specifieke instructies voor, die voorkomen dat je zaailingen verdrinken, uitdrogen of te veel gaan ‘spargelen’. Letten we op?

Hoi lieve lezer, zit je klaar voor mijn tweewekelijkse kweekvoorlichting? Mooi, dan ga ik meteen van start waar ik de vorige keer ben geëindigd. Ik heb toen uitgelegd hoe ik mijn wietzaden altijd met veel succes ontkiem op de ‘serious way of germinating seeds’. Aan het einde van mijn verslag waren alle ‘genetische juweeltjes’ uitgekomen.

Alle ‘genetic gems’ zijn ‘serieus’ goed uitgekomen!

Wietzaadjes poten

Nu is het tijd om ze in de aarde te planten, of poten zoals professionele boeren dat noemen. Ik gebruik daarvoor altijd een light mix aarde, want hele jonge wietplantjes hebben nog niet veel voeding nodig.

Wanneer de zaden een wortel van 1 tot 2 centimeter hebben plant ik ze in de aarde. Door de diepvrieszak met het keukenpapier en de zaden daarin even tegen het licht te houden kun je dat gemakkelijk even checken. Omdat ik op de ‘serious way of germinating seeds’ ontkiemde, hebben alle zaadjes een mooie rechte wortel gekregen. Ze zijn hierdoor heel makkelijk te planten, en dat doe ik als volgt.

Om te beginnen vul ik kleine potjes met light mix, en giet ik voorzichtig wat water in ieder potje. Zorg ervoor dat de aarde goed vochtig is, maar niet overmatig nat. Dan trek ik rubber handschoentjes aan en prik ik met m’n pink een gaatje in de aarde.

Zo poot je een ontkiemd wietzaadje.

Plant niet te diep!

Dan pak ik een van de zaden op met een pincet, en leg ik die voorzichtig aan de rand van het gaatje. Ik plaats het zaadje op de rand, zodat het worteltje zelf omlaag wijst en in het gat ligt. Dan druk ik de aarde vanaf de de andere kant van het gaatje aan, zodat de wortel in de aarde zit, en de bovenkant van het zaadje nog nét te zien is.

Veel kwekers plaatsen hun zaadjes te diep in de aarde, en soms wel een centimeter of twee. Doe dit niet want het kost zo’n zaadje heel veel moeite en energie om boven de aarde uit te groeien. Soms lukt het helemaal niet en dan sterft je zaadje af. De bovenste laag aarde kan ook uitdrogen, en dan overleeft je zaadje het ook niet.

Daarom is het beter om een reeds gekiemd zaadje, ondiep in de aarde te poten. Direct aan de oppervlakte van de aarde met de bovenkant van het zaadje nog net zichtbaar. Zo kan het kleine plantje direct met groeien beginnen zonder zich eerst door de aarde heen te worstelen. Na 24 uur heb je dan al kleine plantjes, oftewel zaailingen.

Na 24 uur zijn alle zaden boven de grond.

Voedingstabletten

Na het poten geef ik elk potje nog wat water. Hiervoor druk ik een geultje aan de randen, zodat het zaadje zelf als het ware in een heuveltje van aarde groeit. In de geul geef ik vervolgens water, en dit voorkomt dat de zaailing met haar eerste water wordt weggespoeld.

Qua voeding zal ik deze ronde opnieuw BioTabs tabletten gebruiken. De ontwikkelaar van deze biologische voeding is Karel Schelfhout. Hij is een pionier in de Nederlandse cannabis branche, en mede oprichter van de Super Sativa Seed Club. Als ik later in deze serie ga verpotten, zal ik ook nog wat meer over het gebruik van de BioTabs voeding uitleggen.

Nu komen de potjes met daarin de gezaaide zaadjes onder mijn EVO4-120 LED-lamp van SANlight in Oostenrijk. In het begin is één lamp ruim voldoende, dus mijn tweede SANlight mag nog even uit blijven. Ik dim de lamp zelfs, en zet hem op 40% met de magnetische dimmer.

Ze kunnen meteen met groeien beginnen!

Niet te veel ‘spargelen’

Voorlopig hang ik de lamp zo’n 40 tot 50 cm boven de potten. Daarmee krijgen de zaailingen voldoende licht om mooi op te komen maar zonder te veel te strekken. In het Duits noemen ze dat trouwens niet strekken maar spargelen. Dat vond ik wel grappig om even te vermelden, spargelen komt namelijk van asperge.

De volgende dag (na 24 uur in de aarde) zijn de eerste zaailingen al boven de grond. Ze zijn een centimeter tot anderhalve centimeter hoog. Sommigen hebben hun zaadjes nog op hun kopjes. Deze vallen later vanzelf af, of moeten voorzichtig verwijderd worden. Hoe en waarom je dat doet, en waar je extra goed op moet letten vertel ik in mijn volgende artikel.

Tot dan! Bio Bertje!

(advertentie)