- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wietzaden ontkiemen niet?
Lieve Muna, ik weet niet wat ik verkeerd doe maar bij mij ontkiemen wietzaadjes negen van de tien keer niet. Ik heb al een paar keer nieuwe zaden moeten kopen omdat er van de 5 maar 1, of soms 2 ontkiemen. Ik stop ze in kleine potjes met vochtige aarde maar na een dikke week is er meestal nog niets boven de grond. Wat doe ik verkeerd? Groet, Menno.
Hoi Menno, wat je precies verkeerd doet dat weet ik niet want er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat wietzaden niet kunnen ontkiemen. Ik zal ze je vertellen en je dan een fool-proof ontkiem-methode uitleggen waarmee ontkiemen eigenlijk altijd lukt.
Ontkiemen in aarde kan lastig zijn… Foto: Andris Tkacenko, Shutterstock.com
Om te kunnen ontkiemen heeft een wietzaadje eigenlijk maar weinig nodig. Een beetje vocht en de juiste temperatuur zorgen er al voor dat wietzaadjes uitkomen. Toch zijn er wel wat dingen die het ontkiemen kunnen laten mislukken.
- Temperatuur: Een te hoge of te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat je wietzaadje niet ontkiemt. Wanneer het te heet is (boven de 28 graden) kan de bovenste laag aarde, waar het zaadje zich bevindt te snel uitdrogen. Wanneer het te koud is (onder de 15 graden) zullen zaden ook nauwelijks kiemen en als ze wel ontkiemen lopen ze meteen veel kans op schimmelziektes en zullen ze maar langzaam groeien.
- Vocht: Een veel voorkomend kiemprobleem is een te natte aarde. De aarde zou vochtig moeten zijn, maar niet nat. In een te natte omgeving kunnen zaden verstikken omdat ze geen zuurstof krijgen. Ook levert een te natte aarde snel schimmelproblemen op. Uiteraard kan het omgekeerde ook het geval zijn, want als je zaadje te droog staat zal ontkiemen ook niet lukken. Een beetje water is essentieel bij het ontkiemen.
- Diepte: Wanneer je direct in aarde ontkiemt moet je je zaadje ongeveer een halve centimeter diep in de grond stoppen. Wanneer het zaadje dieper zit zal dat het ontkiemen vertragen of zelfs laten mislukken omdat je plantje niet op tijd boven de grond kan komen. De temperatuur van de aarde is naarmate je dieper zaait ook lager. Wanneer je je wietzaadje niet diep genoeg zaait kan ze weer snel uitdrogen. Zaai op een halve centimeter tot een hele centimeter diepte.
- Schimmels: Schimmels zullen je plantje aantasten waardoor ze bijvoorbeeld geen wortel krijgen of zonder reden omvallen. Te veel water, te koude temperatuur en een te hard aangedrukte pot met aarde werken schimmelproblemen in de hand.
- Structuur van de grond: In een te hard aangedrukte aarde kan je kiemplantje mede door een slechte afwatering verstikken maar een te losse aarde kan ook problemen geven omdat het kiemplantje daarin maar moeilijk vocht kan opnemen. De grond moet redelijk los zijn, maar wel enige houvast bieden, druk de aarde licht aan na het zaaien maar niet te veel.
- Kiemkracht: Slechte zaden kunnen er natuurlijk ook voor zorgen dat ontkiemen niet lukt. Wanneer zaden te oud zijn of gewoon onvruchtbaar omdat ze bijvoorbeeld te vroeg geoogst zijn, zal het ontkiemen ook niet lukken. Maar goed, na je tweede pakje zaden zal het daar waarschijnlijk net aan liggen Menno.
100% succesvol ontkiemen!
Om alle bovengenoemde problemen te omzeilen, kun je voortaan misschien beter op de Serious Seeds methode ontkiemen. Sinds ik deze kiemmethode gebruik ontkiemt alles altijd, kiemsucces gegarandeerd dus! Je kiemt bij deze methode niet meteen in de aarde, maar tussen een velletje vochtig keukenpapier dat je in een plastic gripzak verticaal ophangt in het donker, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een keukenkastje.
De kamertemperatuur is prima voor je zaadje en het gripzakje zorgt ervoor dat het niet uitdroogt. Doordat het verticaal hangt, zakt het teveel aan vocht naar beneden en groeit het worteltje ook mooi recht naar beneden. Na een paar dagen heeft je zaadje een mooi worteltje en kun je hem voorzichtig overplaatsen in een potje met aarde. Zie ook de kiem-minisite van Serious Seeds.
- Stap 1: Neem een vel keukenpapier, maak dat nat onder de kraan en knijp het overtollige water even uit.
- Stap 2: verdeel je zaden met de puntige kant naar beneden over de helft van het natte vel keukenpapier en vouw het dubbel zodat je zaden tussen twee laagjes papier zitten.
- Stap3: Stop het dubbelgevouwen vel met de zaden in een gripzak en hang het met een plakbandje aan de binnenkant van een donkere kast (keukenkastje oid).
- Stap 4: Het overtollige water zakt onderin het gripzakje, leg het dagelijks even een minuutje horizontaal zodat het water terugtrekt in het keukenpapier. Een worteltje kan al binnen 1 dag naar buitengroeien dus kijk elke dag even voorzichtig of dit al het geval is. Wanneer je zaadje een worteltje heeft van ongeveer een centimeter kun je het voorzichtig in de grond plaatsen met behulp van een theelepeltje. Plant hem zo diep dat het zaadje zelf voor de helft boven de grond uitsteekt en met het witte worteltje naar beneden uiteraard 😉
Zo, nu kan het ontkiemen niet meer mislukken denk ik. Veel kweeksucces Menno!
Muna
(advertentie)