- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Willies zomerkweek met Mohammed en Sneeze heeft helaas niet alleen wiet opgeleverd. Na Sneeze bleek Mohammed namelijk ook toprot te hebben, en zijn ook die dames geoogst. Voor zijn volgende kweekronde gaat er dan ook het een en ander veranderen, maar dat hoor je natuurlijk van Willie Wietman zelf. En vergeet ook de time lapse niet te kijken, want daarin zie je de hele ronde van start tot finish.
Twee weken geleden moest ik de Sneeze dames oogsten, omdat ze toprot kregen. De Mohammed planten gingen nog goed maar waren wel een beetje lang. Tijd dus voor een nieuw kweekavontuur; wat zou er allemaal gebeurd zijn de afgelopen weken? Nou, er waren wat verrassingen en ook wat tegenvallers maar gelukkig heb ik ook goed nieuws. Laten we maar snel van start gaan. Te beginnen met de tegenvallers, dan hebben we die vast gehad.
Mohammed met een verdachte top
In mijn grote kweekkast, de CNNBS G-Kit XL, was er één top die er wat minder goed uitzag dan de rest van de Mohammed toppen. Dat was bijna twee weken geleden; de dubieuze top groeide vlak achter de linker schuifdeur en had wat opgekrulde bladeren. Ik vond het natuurlijk verdacht en heb wat aan de opgekrulde bladeren getrokken. Ze zaten gelukkig nog goed vast.
Omdat de rest van de Mohammeds er nog goed uitzagen, heb ik me van de rest niet zoveel aangetrokken. Op de zondag die erop volgde ben ik de kweekkast nog eens ingedoken om alles te checken. Het zag er top uit en de planten konden nog wel een goede week mee. Die ene top zat me echter nog steeds niet lekker.
Ik heb de black light zaklantaarn erbij gepakt en die top nog eens goed bekeken. Deze zag er toch iets anders uit dan de andere toppen. Hij weerkaatste wat minder licht. En toen ik nog eens aan een van de bladeren trok kwam deze meteen los. Ik dacht, “nee niet weer! Hopelijk valt het mee en ben ik er vroeg bij”.
‘Hopelijk valt het mee’
Ik heb de top van de plant geknipt om te kijken of het klopte wat ik dacht. Het antwoord was helaas ja, de top had toprot zoals je ook kan zien op de foto. Ik heb de top weggegooid, alles schoongemaakt en ben me gaan voorbereiden om de volgende dag te gaan oogsten. Het kon volgens mijn nog wel een dagje wachten, aangezien de andere toppen er nog goed uitzagen.
Doordat ik dit keer wat meer tijd had, was ik ook even in de gelegenheid om de toppen op de foto te zetten. De Mohammeds hadden hun best gedaan. Ondanks de defecte bulb en het wachten op vervanging, zitten er lekkere grote toppen aan.
De toppen van de Mohammeds glinsteren niet allemaal evenveel op de foto’s, en dat is in het echt ook zo. De ene top heeft veel meer trichomen dan bij de andere. Dat is wel raar want de Mohammeds hebben wel lang genoeg gebloeid. Elke andere keer dat ik zoiets had, bleek het een mannetje te zijn. De foto’s zijn gemaakt en het is tijd geworden om te gaan knippen.
Knippen maar!
Het knippen ging lekker snel met die grote toppen, en de ene top was nog groter dan de andere. Ze waren wel groot maar ze hadden helaas niet veel massa. De toppen hebben een erg open structuur waardoor het wel weer makkelijk was om te zoeken naar toprot.
Op een klein topje na was de rest van de oogst zonder toprot. Er zat alleen heel veel verschil in de kwaliteit. De trichomen waren niet op alle toppen evenveel aanwezig, waardoor de ene top wel kleverig was en de andere niet. Het leek er op dat de Mohammed rechts achter het het slechts had gedaan. Die plakte totaal niet! We zullen het merken als het eenmaal droog is.
Ik was per plant ongeveer 45 minuten bezig voordat ik deze in het droognet kon leggen.
Ook met toprot scoort Sneeze
Dan is het tijd geworden voor wat positief nieuws. De Sneeze die ik vorige keer geoogst heb, was inmiddels droog en kon gewogen worden. Ook in de kleine G-Kit had ik helaas last van toprot, alleen wel in de hoofdtoppen van de twee planten. Die konden meteen de prullenbak in.
De Sneeze had me echter toch nog beloond en wel met 136 gram lekkere wiet! Dat onder mijn oude 150 Watt G-Bars vind ik helemaal niet verkeerd. Ik had het slechter verwacht, en was bang dat het onder de 100 gram zou uitkomen.
Bewatering & klimaat
Deze kweekronde is er weer een hoop water in de G-Kits gegaan. Het waterverbruik ligt tussen de 20 en 50 liter hoger dan de gemiddelde kweekronde, en kwam uit op 360 liter. Dat komt natuurlijk door het overdag laten branden van de lampen. Hierdoor was er een hoge temperatuur dan ik gewend was.
Ik denk dat het moment van water geven de planten ook een stuk beter uitkwam. Voorheen gaf ik water één à twee uur voor de lamp aanging, en nu is dat één à twee uur na de lamp uit is. Hierdoor hebben de planten volgens mij meer tijd om de voedingstoffen op te nemen.
Ik heb de klimaatgegevens er ook bij gepakt, vanaf de start van de bloei tot het einde. De gemiddelde temperatuur tijdens de bloeifase was 26 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid in deze periode was 60,2 procent. De gemiddelde VPD-waarde was 1,35. Dat zou top moeten zijn. Het is alleen nog even wachten tot het droog is voor we het zeker weten.
Test geslaagd?
Na een test moet je natuurlijk ook evalueren. Dus hoe is de test verlopen met de kweeklampen overdag aan, in plaats van s nachts? Toen de lampen nog ’s nachts aan stonden had ik niet veel last van de hitte. Het was zomer en de deuren konden nog gewoon open. Alleen was het met vochtig weer wel lastig om het vocht uit het huis te krijgen. Dit kwam ook omdat er binnen ook wasgoed te drogen hing, afgezien van ’s nachts want dan was dat al weggehaald.
Of het een goede kweek is geweest, durf ik je nog niet te zeggen tot ik het gewogen en gerookt heb. Ga je nu voortaan overdag de lampen aanhouden of weer in de nacht? Nou, daar heb ik nog eens goed over nagedacht en ik denk dat ik de lampen overdag blijf laten branden. Dit vind ik toch wel wat prettiger dan in de nacht. De warmte die dan opgewekt wordt kan ik dan nog een beetje gebruiken om de bovenste verdieping te verwarmen, daar schoot ik voorheen niets mee op in de nacht.
Nieuwe ontwikkelingen + kweekvideo
Er komen veranderingen aan voor de volgende kweekronde. De lampen gaan om te beginnen dus overdag aan in plaats van in de avond. Maar er is meer, want we gaan ook afscheid nemen van de trouwe 315 Watt CMH lamp. We gaan verder terug in het aantal planten, zodat de planten die er staan zich beter kunnen ontwikkelen. Ik ga dus terug van vijf planten naar drie. Daarvan komen er twee in de G-Kit XL (1 m2) en één in de G-Kit (0,36 m2). Dit zou er ook voor moeten zorgen dat het waterverbruik iets terugloopt, waardoor de vochtige lucht wat beter te verwijderen is.
Die nieuwe plantjes komen al bijna weer boven de grond uit. Ben jij ook benieuwd naar welke planten het zijn? Volgende keer vertel ik het. Nu gaan we door met de kweekvideo, want ik heb er weer een van de hele kweekronde gemaakt. Je ziet de Mohammed planten van zaailing uitgroeien tot volwassen dames met lange toppen. En dat in nog geen twee minuten, dus geniet er maar van voordat het weer voorbij is!
Dit was het even voor nu. Ik weet niet zeker of ik er over twee weken alweer ben met een nieuw kweekavontuur. Er moet een hoop verbouwd worden, dus hou de site maar even goed in de gaten. Ik ga m’n best doen tot dan !
Willie Wietman
(advertentie)