- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Willie Wietman bouwt Bonanza CMH 315
Vorige week heb je kennis kunnen maken met Willie Wietman, de nieuwe en technisch getalenteerde CNNBS kweekverslaggever. Deze week ontvangt hij zijn Bonanza met 315 Watt CMH (Ceramic Metal Halide) kweeklamp. Als een echte Willie Wortel bouwt hij deze kweekkast op, en plaatst hij de eerste sensor om de temperatuur en luchtvochtigheid mee in de gaten te houden.
Hallo en welkom bij mijn eerste echte kweekavontuur. Bij mijn introductie van vorige week heb je kunnen zien hoe ik mijn stekken liet wortelen in de VÄXER pluggenbak van IKEA. Hoe het met die stekken is afgelopen vertel ik straks; eerst zal ik laten zien hoe je de Bonanza 315 CMH kweekkast opbouwt. De stekken hebben immers een onderkomen nodig om te kunnen groeien en bloeien.
Met dank aan G-Tools gaan we dus van start met het openen van de drie grote dozen waarin de Bonanza 315 CMH geleverd wordt.
Ding dong..!
Het is vrijdagmiddag 15:08 als de deurbel gaat, het is de Bonanza CMH 315 kweekkast van G-Tools. Drie flinke pakketten worden afgeleverd. De spanning stijgt, terwijl ik de dozen aan het inspecteren ben. Er staan pijlen op de zijkant die aangeven welke zijde de bovenkant is.
Bij het uitpakken en in elkaar zetten viel mij op dat deze kast niet van gefineerd spaanplaat is, zoals mijn oude en kleinere Bonanza kweekkast. Deze nieuwe kast is van PVC/XPS/PVC sandwichpanelen (foamplaat). Dit is superlicht en schuift zo op zijn plek. Dat maakt het in elkaar zetten van de kweekkast makkelijker, en de Bonanza ongevoelig voor eventuele waterschade. Het oude spaanplaat mocht niet nat worden maar de sandwichplaten hebben hier geen last van.
De bouw van een Bonanza
Na het uitpakken en het opruimen van de dozen is het tijd geworden om de boel in elkaar te zetten. Let trouwens even op voor je de pakketten opent. Doe dit niet doet op je dure hoogpolige tapijt want er kunnen wat kleine aluminiumsplinters uit vallen. Op de site van G-Tools, onder het kopje handleidingen is de instructie handleiding informatie verkrijgbaar als PDF bestand en als YouTube film. Ik ben natuurlijk voor de korte animatiefilm gegaan.
Het in elkaar zetten van de Bonanza gaat van onderaf. Je begint dus met de poten en de bodemplaat en werkt naar boven. Wanneer de wanden erin zitten is het tijd om het dak (de bovenplaat) op het kweekverblijf te zetten. Dat is wellicht het belangrijkste onderdeel van de kast, tegen het plafond zitten namelijk ook de schakelkast, de lamp en het voorschakelapparaat bevestigd.
Timer Box
Ik zou Willie Wietman niet zijn, als ik ook niet even een kijkje zou nemen in de schakelkast aka Timer Box. Dat is een verdeeldoos met een tijdklok. De Timer Box heeft drie stopcontacten met continuestroom en twee geschakelde stopcontacten die met een relais op de tijdklok aangesloten zijn. Het relais zorgt ervoor dat de schakelklok niet belast wordt bij het opstarten, en dus niet kan doorbranden. Wel zo veilig! Zoals je kunt zien is dit allemaal netjes volgens de NEN 1010 en de NEN 3140 aangesloten.
CMH 315 Watt
Het ophangen van de Azerwing Vega pro reflector met PGZ18 fitting voor de Ceramic Metal Halide gasontladingslamp, was een fluitje van een cent. Het voorschakelapparaat is een dimbare e-ballast CMH315 Watt van Lucilu. Deze was gelukkig al aan het plafond van de Bonanza bevestigd. Het aansluiten van de fitting was erg makkelijk door de lange kabel.
Voor de afzuiging wordt er gebruik gemaakt van de G-tools 125 2 standen fan. Deze is op 230 of 360M3 per uur schakelbaar en is aangesloten op een geluidsdemper en een Prima Klima K2601 (360m3) koolstoffilter. Hierdoor heb je buiten de kast geen last van ongewenste geur of lawaai van de afzuiging. Omdat zowel de lamp als de afzuiging te dimmen is, heb ik een goede controle over de temperatuur in de kweekkast.
Inkbird
Nu de Bonanza is opgebouwd en aangesloten, is het tijd geworden om te gaan testen of alles werkt. De afzuiger start op en de lamp start ook op, een happy moment 🙂
Na een goede 30 minuten ben ik maar eens gaan kijken in de kamer waar de Bonanza staat, om te zien of alles nog goed gaat. Het is al wat warmer geworden in de kamer en er hing een heerlijke geur van nieuwe elektronica in de lucht.
Hoe warm en hoe vochtig het nu is weet ik nog niet. Daarvoor heb ik een Inkbird IBS-TH1 Mini datalogger met Bluetooth gekocht. Dit is het eerste slimme apparaatje wat ik in de Bonanza ga plaatsen. Hiermee meet ik via de bijbehorende app, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kast. Ik zie deze meteen live en in een grafiek op mijn telefoon.
De Inkbird IBS-TH1 Mini datalogger met Bluetooth, is te koop bij AliExpress. Het metertje is erg klein, namelijk 35 bij 10.5 millimeter. Met de meegeleverde plakstrips plak je hem zo in de kast. Hoe het exact werkt, daar kom ik volgende week uitgebreid op terug.
Stekken geworteld
Helaas zien de stekken er niet zo goed uit. Ze hebben droog gestaan waardoor ze er nu een beetje verdord uit zien. Dit is redelijk normaal voor stekken wanneer ze nog geen wortels hebben om vocht mee op te nemen, maar er is hoop, want 8 van de 10 stekken hebben wortels. Ik heb dus alle vertrouwen in deze dames.
Benieuwd hoe het met mijn stekken in de Bonanza 315 CMH verder gaat? Je leest het in mijn volgende kweekavontuur!
Willie Wietman
(advertentie)