- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
In huize Wietman is de bloeifase van drie Sneeze planten in aantocht. Tegelijkertijd zijn de dames de afgelopen weken hard gegroeid en duidelijk aan een knipbeurt toe. Met alweer een nieuwe sensor meet Willie het CO2 gehalte in zijn kasten, en de camera legde alles natuurlijk weer vast voor de kweekvideo van deze derde en vierde kweekweek. Kweekavontuur!
Jawel, natuurlijk! Hier is weer een heel nieuw kweekavontuur. De kleine Sneeze plantjes zijn de afgelopen dagen mooie struikjes geworden. Ik heb ze zelfs al een knipbeurt moeten geven, dus laten we snel kijken hoe het er voor staat. Daarvoor neem ik jullie mee terug in de tijd, naar afgelopen dinsdag. De dames waren inmiddels al zo groot geworden dat hun bladeren over de bloempot heen groeiden. En dat zat met water geven redelijk in de weg.
Sneeze snoeien
De Sneeze planten in de CNNBS G-Kit XL is lekker breed geworden. Alleen lijkt het erop dat de grote bladen erg veel licht wegnemen van de takken die er onder zitten. Ook drukken ze de takken omlaag, waardoor er met water geven erg veel gemorst wordt.
Na het wegknippen van de grote bladeren zagen de dames er een beetje droevig uit. Dit komt alleen door het wegknippen van die grote zware bladeren. Omdat er deze keer maar twee planten in de grote G-Kit XL staan, kon ik gemakkelijk overal bij, zonder de planten uit de kast te moeten halen.
De dames zijn een stuk groter geworden. Als we de Sneeze aan de linkerkant van de G-Kit XL bekijken, lijkt ze na de knipbeurt een stuk breder geworden. Van bovenaf gezien is de bloempot bijna niet meer zichtbaar nu. En als ik de top van de Sneeze even bekijk, dan denk ik dat de bloei nu elk moment kan beginnen.
Als we de rechter schuifdeur openen zien we hier ook een mooie Sneeze dame staan. Deze is iets breder dan haar buurvrouw, al is dat op de foto niet echt te zien. Als we hier naar de top van de plant kijken zien we dat deze Sneeze al is begonnen met bloeien, al is het nog maar het prille begin.
De Sneeze planten in de G-Kit XL zijn nu zo’n 42 centimeter hoog. De twee SANlight EVO 3-60 lampen heb ik op een hoogte van 37 centimeter boven de planten gehangen. Ik heb de lamp ook al iets lager gehad maar toen gingen de planten minder snel de hoogte in. Ze moeten nog eerst tot boven de luchtinlaat (de zwarte deksels op de foto’s) strekken voor ik het scrogrek kan plaatsen.
Dorstige dames genieten van een heerlijk klimaat
Het waterverbruik zit weer lekker in de lift. Ik ben sinds vorige week zondag overgegaan op bloeivoeding. Dat wilde ik eigenlijk woensdag al doen, maar ik vond de dames toen nog wat aan de korte kant. Vandaar dat ik het met een paar dagen heb uitgesteld.
Nu in beide kweekkasten LED’s hangen drinken de planten ook allemaal evenveel water. Ze krijgen nu dagelijks 1,2 liter water met voeding van Plagron. Volgens de watersensor (tensiometer) zouden de planten nog meer kunnen verwerken maar ik wil de luchtvochtigheid in huis niet te ver laten oplopen. Als de planten straks in bloei staan wil ik de luchtvochtigheid zo laag mogelijk houden.
Het klimaat in de G-Kit XL is gewoon lekker geweest de afgelopen twee weken. Met een gemiddelde temperatuur van 22,5 graden Celsius, en een gemiddelde luchtvochtigheid van 57,7 procent, is het een heerlijke omgeving voor de Sneeze om in op te groeien. De gemiddelde VPD-waarde kwam uit op 1,18 kPa.
Sneeze nummer drie
In de kleine CNNBS G-Kit van 0,36 m2 (ik heb er nog een verhogingsset op) vinden we de derde Sneeze dame, en ook hier ben ik met de schaar aan de slag gegaan. Ook bij deze Sneeze zaten de grote bladeren wat in de weg. Na het wegknippen daarvan kon je de bloempot weer zien. Ik had ik net de top uit de plant geknipt toen ik me had bedacht een voor- en na-foto zou wel leuk zijn.
De Sneeze in de CNNBS G-Kit is op het moment wel wat lastig op de foto te zetten. Als ik de plant er in zijn geheel op wil hebben, zit er een balk in de weg. Ik heb in deze kast wel al het scrogrek geplaatst. Deze zit iets lager dan in de G-Kit XL. Als we naar de toppen van de plant kijken, zien we ook hier dat de bloei van start is gegaan. De Sneeze heeft een hoogte van 42 centimeter, en ik heb mijn oude G-Bars van 150 Watt er 21 centimeter boven gehangen.
Het was de laatste twee weken iets koeler in de kleine G-Kit dan in de grote. De gemiddelde temperatuur was 21,3 graden Celsius met een luchtvochtigheid van 61,5 procent. Dit zijn ook die geen verkeerde weersomstandigheden om in op te groeien, met een gemiddelde VPD van 0,98 kPa.
Nieuwe CO2 sensor
Mocht het je nog niet zijn opgevallen; er zit een nieuwe sensor in de G-Kit XL. Ik hoor je ook al bijna denken, “Willie? Wat moet je nou weer met nóg een sensor in de kweekkast?”. Nou, dat zei Mevrouw Wietman dus ook maar deze is officieel voor de caravan, echt waar 😜😇 Dit is namelijk een CO2 meter van Switchbot.
Deze sensor meet naast de CO2 ook de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het gaat mij natuurlijk om de CO2 gegevens. Ik heb al een keer eerder zo’n meter besteld voor een paar euro bij AliExpress maar dat was geen succes. Er was niets meetbaar. Maar nu ik in het bezit ben van een caravan had ik een mooi excuus om een betere te bestellen. En aangezien het caravanseizoen erop zit dacht ik, laat ik dat ding eens meenemen en in de G-Kit XL plaatsen.
Zoals we op school hebben geleerd: als de lampen branden, doen de planten aan fotosynthese. Ze nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof af. Als de lamp uit is stoppen ze met opnemen van CO2 en uitstoten van zuurstof, en geven de planten zelfs een kleine hoeveelheid CO2 af. Nou vroeg ik me dus af kan je dat ook zien, en het antwoord is ja.
Als we naar de grafieken kijken zien we een duidelijk op en neer gaande grafiek. Die piek van de grafiek is rond 04:00 wanneer de lamp aangaat, dan zien we dat de CO2 waarde in de G-kit XL aan het dalen is. Om 16:00 wanneer de lamp uit gaat, zien we weer dat de CO2 waarde in de lucht toeneemt. De sensor is erg gevoelig, één keer richting de sensor blazen en de waarden lopen meteen op. Zo is te zien dat ik zondag veel in de kamer was, waar de G-kit staat, je ziet goede stijging in de CO2. Maar je kan dus zonder laboratoriumspullen zien wanneer de planten CO2 opnemen en wanneer niet. De lucht in de kamer waar de kasten staan is trouwens goed. 400 PPM is het niveau van de buitenlucht, en daar zit ik niet heel ver boven.
Kweekvideo
Deze week zien we dat de Sneeze uitgroeien tot mooie struiken. Ook zie je het herstel van de knipbeurt die ik ze deze week gaf. De camera heeft een beetje last van een discostand…
Dit was het alweer voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan gaan we het eens hebben over de toppen die dan ondertussen wel aanwezig moeten zijn. Tot dan!
Willie Wietman
(advertentie)