- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
Vijf december is niet alleen de verjaardag van Sinterklaas maar ook de internationale dag van de aarde, aka World Soil Day. Wisten wij tot vorig jaar ook niet maar we hebben in de loop van de jaren wel van alles over aarde geschreven. En dan hebben we het dus niet over de aardbol maar over het kweekmedium aarde. Je weet wel, dat zwarte spul waar je wietplanten in groeien.
Aarde is waarschijnlijk het meest door thuiskwekers gebruikte kweekmedium, en zeker voor beginners. In de tuin en op je vensterbank groeien planten immers ook in aarde, en dat gaat ook prima. Aarde wordt meestal ook aan beginnende thuiskwekers aangeraden, omdat het een bufferende werking heeft. Dit houdt in dat je planten niet meteen te lijden hebben als je een keer te veel of te weinig voeding geeft.
Maar goed, er valt natuurlijk nog veel meer over aarde te vertellen en dat hebben we natuurlijk ook allang gedaan, zoals je hier zult zien.
Aardemengsels
De invloed van aarde op wietplanten moet je niet onderschatten, zo vertellen de specialisten van Plantarium ons in hun artikel over aardemengsels. Het is namelijk letterlijk de omgeving (aka rhizosfeer) waaruit de wortels van je opgroeiende dames wekenlang voeding en water opnemen. Maar wat maakt nou een goede aarde, wat zit er in aarde, waar moet je bijvoorbeeld op letten als je aarde gaat kopen, wat is het verschil tussen aarde voor organische en minerale voeding en nog veel meer? Je leest het in dit artikel over aardemengsels.
Startersgids voor biologisch kweken op aarde
Biologisch kweken doe je altijd op aarde, want daar heb je namelijk een bodemleven voor nodig, en alleen aarde leeft! Dit bodemleven verzorgt en voedt je wietplanten vervolgens voor je, zodat je daar zelf geen omkijken meer naar hebt. Bij biologisch kweken hoef je vervolgens ook geen pH- of EC-waardes meer te meten. Dat niet alleen maar de kwaliteit van biowiet is onovertroffen, dus tel uit je winst met deze uitgebreide startersgids voor biokwekers.
De perfecte pH-waarde in aarde
Als je minerale voeding gebruikt om je in aarde groeiende wietplanten mee te voeden, dan is ook de pH-waarde in het natuurlijke medium van belang. De juiste pH-waarde of zuurtegraad (tussen de 5,5 en 6,5) zorgt er namelijk voor dat de verschillende voedingsstoffen (mineralen) allemaal goed kunnen worden opgenomen. Hoe je de pH-waarde van je aarde kunt meten met een pH-meter en aanpassen lees je in ‘De perfecte pH-waarde in aarde‘.
Aarde voor beginnende kwekers?
Wat is nou de beste aarde voor een beginnende thuiskweker? Dat vroeg Stefan uit België in 2016 aan onze Lieve Muna. Niet voor zichzelf hoor maar voor twee vriendinnen die net als Stefan ook graag hun eigen wietplant zouden willen kweken. Omdat er zoveel verschillende soorten aarde en (pot)grond verkrijgbaar zijn, zagen zij door de bomen het wietbos niet meer. Muna zocht het voor ze uit, en schreef het voor ze op.
Groene wietplanten op aarde tot aan de oogst
Wietplanten kunnen soms paars worden maar zijn over het algemeen toch gewoon groen. Mits ze gezond zijn althans, want door problemen verkleuren de bladeren bij menig aardekweker voortijdig, en dikwijls in de bloeifase. Hydrokwekers hebben hier doorgaans minder last van maar ook als je op aarde kweekt kun je wietplanten mooi groen houden. Hoe je dat doet lees je hier.
Wietplanten op aarde gemakkelijk voeden
Als je niet zoveel over plantenvoeding weet en moeite hebt om precies de juiste hoeveelheid voeding te geven, dan kun je ook het beste voor aarde kiezen. De bufferende werking zorgt ervoor dat voedingsfouten niet meteen tot vergelende bladeren of verdorde bladpuntjes leidt. Wat je daarnaast allemaal kunt doen om het bemesten op aarde nóg makkelijker te maken, dat lees je in dit artikel voor beginners. Je vindt het (net als onze andere basiskennis over wiet kweken) in onze CNNBS Basics artikelen.
Welke aarde moet je hebben?
Je hebt inmiddels wel door dat er vele soorten aarde bestaan, dus welke kies je? Dat lezen we in het tweede deel van Plantariums korte serie over aarde. Zij sprongen met twee voeten in de klei voor je, en vertellen je in dit artikel alles over de keuze van aarde. Koop dus niet zomaar een zak, maar lees eerst even in welke situaties je beter voor de ene dan wel de andere soort aarde kunt gebruiken.
Aarde vs. hydrokweken
Voordat je überhaupt voor aarde als kweekmedium voor wietplanten kiest, wil je misschien wel weten hoe dat van een hydrologische kweek verschilt. In dat geval kun je natuurlijk ook gewoon op CNNBS terecht, want dat leggen we in dit artikel aan je uit. Je leert niet alleen wat de belangrijkste verschillen tussen aarde en hydrokweken zijn, maar ook welke alternatieven er voor aarde zijn. Wil je de overstap naar hydrokweken maken? Dan is kokos de voor de hand liggende keuze omdat het op aarde lijkt en ook een lichte bufferende werking heeft.
Wat ‘mulchen’ voor wietplanten doet
Mulchen doe je eigenlijk alleen op aarde. Natuurlijk kun je ook blokken steenwol of een DWC-emmer ook afdekken maar dat is toch niet precies wat we onder mulchen verstaan. Mulch is namelijk een toplaag die je op aarde aanbrengt en die zo helpt om de wortelomgeving in tiptop conditie te houden voor je planten. Wat de voordelen ervan zijn, en wat je allemaal kunt gebruiken voor zo’n laag, dat lees je in: ‘Wat een laag mulch voor wietplanten doet‘.
Wietzaden direct in aarde ontkiemen
Als het over ontkiemen gaat dan raden we op CNNBS meestal de ‘koffiefilter methode’ aan. Ontkiemen kan echter ook gewoon direct in aarde, en in dit artikel breken we zelfs een lans daarvoor. Ontkiemen in aarde heeft namelijk ook zijn voordelen. Zo bespaar je jezelf de moeite van het poten van een uitgekomen zaadje en is de methode erg gemakkelijk. Toch liever even voorkiemen? Dan lees je ook meteen over de nadelen van direct in de aarde ontkiemen.
Wiet kweken op hydrosoil
Wist je dat je ook een aardemengsel kunt maken die de voordelen van aardekweken met die van hydrokweken combineert? Het heet hydrosoil en is een mengsel van aarde, kokos en perliet dat je met alle soorten voeding kunt bemesten. Helaas kun je hydrosoil alleen niet kant en klaar kopen en moet je het dus zelf maken. Maar goed, hoe dat moet lees je natuurlijk in het artikel dat we over hydrosoil schreven.
Aarde hergebruiken
World Soil Day gaat eigenlijk niet over wiet kweken maar vooral over duurzaamheid en het behoudt van kwaliteit van aarde in de natuur. Wat dat betreft is dit dus wel een heel toepasselijke kweektip, want dat gaat over het hergebruiken van aarde. Jazeker dat kan ook, en past trouwens ook helemaal bij een biologische aanpak van wiet kweken. Gun je aarde dus ook eens een tweede leven en lees: ‘Aarde hergebruiken, zo doe je dat!‘.