- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Wormen: gratis voeding voor wortels
Wormen. Je kunt ze overal gratis en voor niets uit de grond vissen en ze zijn ontzettend nuttig voor de grond in de natuur. Maar ze zijn dus ook nuttig voor de grond waarin wietplanten staan. Je kunt ze buiten maar ook binnen gebruiken, ze maken gratis voeding voor je wortels.
Gratis NPK
De tunneltjes die de wormen vormen maken de structuur van de aarde luchtiger, ze eten het dode plantmateriaal in de aarde op en vormen dit om in mooie meststoffen. Terwijl wormen zich een weg door de grond heen banen eten ze dood plantmateriaal als stukjes afgevallen blad, stukjes tak en afgestorven wortels op. De uitwerpselen die ze hierdoor produceren zijn een goede meststof voor wietplanten, ze bevatten een hoge concentratie aan stikstof (N), maar ook fosfor (P), kalium (K) en magnesium (Mg).
Wormenmest bevat een hoge concentratie aan stikstof (N), maar ook fosfor (P), kalium (K) en magnesium (Mg).
Wormen houden
Mocht je wormen in de aarde willen houden, zul je ze ook moeten verzorgen, en dit is het nadeel van het hebben van levende wormen bij je planten. Je zult ze bijvoorbeeld moeten voorzien van voeding door bijvoorbeeld wat gemaaid gras of afgevallen blaadjes door de aarde te mengen en net als planten, doen wormen het het best in vochtige maar niet te natte aarde. Tot zover geen probleem dus.
Wanneer je wormen aan de aarde voor je wietplanten buiten wil toevoegen, hoef je je niet zo’n zorgen te maken over schimmels en parasieten. Je kunt dan simpelweg volstaan door een of twee handjes regenwormen aan de aarde toe te voegen. Je houdt de wormen happy door ze wat te eten te geven, ze zijn gek op snoei-afval uit de tuin, gemaaid gras en krantensnippers.
Wanneer je je binnenplanten met wormen wil verrijken, kun je ze van tevoren beter even schoonmaken. Dit doe je niet met water en zeep, maar door je wormen eerst een paar dagen door een bak met schone potgrond te laten kruipen. Voeg daar wat oude bladeren en wat gemaaid gras doorheen zodat de wormen hun darmen snel leeg poepen.
Levendige wormen
Voorkom het gebruik van pesticiden wanneer je zo lang mogelijk van je wormen wil genieten. Ook moet je voorzichtig zijn met het gebruik van plantenvoeding, teveel stikstof is namelijk ook schadelijk voor wormen. Daarnaast kan het bewerken van aarde, zoals bijvoorbeeld bij het overpotten van de plant, schadelijk zijn voor wormen. Wormen houden van een neutrale pH-waarde, zo dicht mogelijk bij een pH van 7 is het best voor de wormen. Komt dat even goed uit want daar houden wietplanten in aardemengsels ook wel van.
Wie wormen aan zijn aarde toevoegt zal ze tevreden moeten stellen want dode wormen zijn zeker geen goede toevoeging.
Wie wormen aan zijn aarde toevoegt zal ze dus tevreden moeten stellen want dode wormen zijn zeker geen goede toevoeging. De plant – waar het uiteindelijk toch om draait – is niet altijd blij met de omstandigheden die wormen vereisen. Wie wil profiteren van de voordelen van de worm kan wellicht nog beter een composthoop in zijn tuin aanleggen en dáár wormen aan toevoegen. Nog gemakkelijker is het wellicht om kant en klare wormenmest of met wormenmest verrijkte aarde te kopen. Zo profiteer je wel van de lusten, maar heb je niet de lasten van wormen.