(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wortelrot klinkt bijna net zo erg als toprot en dat is het in feite ook. Hoewel wortelrot – de naam zegt het al – de wortels van cannabisplanten aantast, kan het uiteindelijk de hele wietplant om zeep helpen. Wortelrot komt het vaakste voor bij hydrokwekers maar ook wortels die in aarde groeien kunnen rotten. Kortom, alles over wortelrot: voorkomen, herkennen en indien mogelijk oplossen. 

Wortelrot kan door verschillende schadelijke bacteriën, schimmels, algen en andere ziekteverwekkers worden veroorzaakt. Deze tasten de wortels van wietplanten aan, en zorgen ervoor dat die niet meer kunnen functioneren. Er zijn dan ook verschillende vormen van wortelrot veroorzaakt door verschillende bacteriën, maar gelukkig zijn de oplossingen tegen wortelrot (herkennen, voorkomen en genezen) wel universeel.

Wortelrot hindert de opname van voldoende water, voeding en zuurstof, en de symptomen lijken daardoor veel op wietplanten die in aarde groeien en veel te veel, of veel te weinig water krijgen. De bladeren kunnen gaan hangen of omlaag krullen en zullen na verloop van tijd allerlei gebreken laten zien.

Hoewel wortelrot vooral een probleem voor hydrokwekers is, kunnen wietplanten op aarde er ook last van krijgen. Foto: Toa55, Shutterstock

Wortelrot herkennen

Wortelrot komt met voorsprong het meest voor bij de hydrologische teelt. Tenzij je consistent veel te veel water geeft, zul je er niet snel last van krijgen als je op aarde kweekt. De symptomen aan de plant zelf lijken zogezegd veel op die van te veel of te weinig water. De bladeren kunnen omlaag gekruld zijn door het gebrek aan zuurstof bij de wortels, of zelfs slap gaan hangen als de plant stopt met water opnemen.

Wietplanten met rotte wortels nemen vaak verminderd water op. Ook kun je merken dat de pH-waarde steeds naar een waarde van 4 of iets daarboven daalt. De verzuring van het water wordt door de ziekteverwekkers veroorzaakt.

Als je vermoedt dat je last hebt van wortelrot, dan is het belangrijk om ook de wortels zelf te inspecteren. Bij ernstige aantasting ruik je vaak een rottende stank, het doet denken aan de geur van rotte eieren. De wortels worden bruin en slap en sterk aangetaste wortels knijp je gemakkelijk tot pulp. Ook kunnen de wortels met een slijmerige laag snot bedekt zijn.

Een gruwelijke foto van wortelrot in een ver gevorderd stadium.

Let wel goed op want niet alle bruine verkleuring is wortelrot. Soms kunnen de wortels ook bruin verkleuren door de plantenvoeding. In dit geval ruik je geen stank, en is de verkleuring gelijkmatig over de wortels verdeeld. Als je wel met rot te maken hebt dan zie je ook vaak dat de wortels met elkaar verstrikt raken. Terwijl gezonde wortels veel meer gescheiden van elkaar groeien.

In DWC-systemen tasten sommige vormen van wortelrot vooral de wortels onder water aan, en laten de wortels boven water met rust. Dit is de reden waarom kwekers een ruimte van een centimeter of twee open laten tussen de onderkant van het netpotje waarin de plant groeit, en het wateroppervlak. Deze zuurstofrijke laag van lucht vormt een barrière voor de ziekteverwekkers.

Andere vormen van rotting tast juist de wortels boven het water aan, en soms zie je dan nieuwe witte wortels uit de pot groeien omdat de plant zichzelf probeert te redden door nieuwe wortels aan te maken.

Fastberry met wortelrot.

Wortelrot voorkomen

De meest gebruikelijke aanleidingen voor rottende wietwortels zijn (te) warm voedingswater, licht bij de wortels en een gebrek aan zuurstof in het voedingswater. Kweek je in aarde, kokos of steenwol dan is de reden waarschijnlijk stilstaand water bij de wortels. Als je plant in oud water staat en de wortels ook nog eens in het licht groeien, dan is dat het perfecte recept voor wortelrot.

Maar rottende wortels zijn vooral een risico voor de kweker die zonder medium in water kweekt. Zogenaamde DWC-systemen (Deep Water Culture) en SWC-systemen (Shallow Water Culture) dus. Bij deze manier van kweken zijn er verschillende factoren om op te letten, die wortelrot kunnen voorkomen of juist veroorzaken.

Te warm water creëert een omgeving waarin bacteriën snel kunnen groeien, en daarnaast houdt te warm water minder zuurstof vast. Hou het voedingswater daarom tussen de 18 en 21 graden Celsius. Schadelijke bacteriën en schimmels kunnen niet overleven in een koele omgeving!

Deze plant is niet meer te redden.

Zorg ervoor dat er geen licht in je voedingswater bij de wortels kan. Dek je netpotten daarom aan de bovenkant goed af met reflecterende folie of voldoende kleikorrels (hydrokorrels). Licht kan voor een snelle groei van sommige ongewilde ziekteverwekkers zorgen.

Hou het voedingswater zuurstofrijk met lekker veel bubbels. Hoe meer zuurstof in het water, hoe beter je wietplant groeit en hoe slechter schadelijke pathogenen kunnen groeien. Probeer jonge wortels met rust te laten, als je ze aanraakt verzwak je ze en introduceer je misschien zelfs wel je eigen wortelrot. Het spreekt voor zich dat je dood materiaal uit het water moet zien te houden. Zorg er dus voor dat afgeknipte blaadjes en dergelijke nooit in je watertank terechtkomen.

Als je het voedingswater onder de 21 graden houdt, licht tegenhoudt en het water voldoende opgeloste zuurstof bevat, dan is de kans klein dat je wortels gaan rotten. Voor de zekerheid voegen sommige kwekers daarnaast ook nuttige bacteriën aan het voedingswater toe. Deze concurreren en bevechten eventuele schadelijke bacteriën. Zorg wel dat je een product gebruikt dat geschikt is voor hydrosystemen, zoals Trikologic-S van Terra Aquatica, of VooDoo Juice van Advanced Nutrients.

De ruimte tussen pot en water voorkwam dat deze wortelrot in de netpotten kon komen. Nieuwe wortels proberen de aantasting te omzeilen.

Rottende wortels genezen

Als je symptomen van wortelrot ontdekt moet je er snel wat aan doen voor een redelijke kans op genezing. Het is echter zeer belangrijk om daarbij ook de omstandigheden aan te passen die de rotting heeft veroorzaakt. Zorg dus dat je de watertemperatuur omlaag brengt als die te hoog is. Zorg voor meer bubbels in het water en ververs het water tijdig. Scherm het reservoir af zodat er geen licht bij de wortels kan.

Als alle omstandigheden goed zijn kun je de wortels steriliseren met waterstofperoxide (H2O2). Weet echter dat H2O2 slechts 24 uur actief blijft, en het dus een tijdelijke oplossing is die ALLE bacteriën (dus ook eventuele nuttige bacteriën die je hebt toegevoegd) doodt. Ververs eerst al het voedingswater, en voeg dan 3 milliliter 3%-waterstofperoxide (verkrijgbaar bij iedere drogist) per liter water toe.

De waterstofperoxide ontsmet het voedingsreservoir maar als je de omstandigheden niet aanpakt zal de wortelrot waarschijnlijk terugkomen. Ook helpt het niet tegen ernstige aantasting en moet je er dus snel bij zijn. Na de behandeling is het aan te raden om een beschermend product met nuttige bacteriën te gebruiken.

(advertentie)