(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw Canadees ‘succes’ in Nederland. Nadat we eerder deze week al het nieuws brachten dat het Canadese cannabisbedrijf Village Farms 1 van de 10 ingelote Nederlandse wietproef-kwekers heeft gekocht, meldt Xebra Brands Ltd. nu dat het zijn kwekerij in Nederland al klaar heeft. Daar gaat jaarlijks 5.000 kilo medicinale wiet voor onze apotheken uit rollen!

Monopolie van Bedrocan komt ten einde

Het was ons eerlijk gezegd even ontschoten deze zomer, dat het Ministerie van Volksgezondheid 5 bedrijven heeft geselecteerd die de concurrentie mogen aangaan met ons eigen Bedrocan. Dat bedrijf heeft jarenlang het exclusieve monopolie gehad in Nederland op de teelt van medicinale cannabis.

Maar aan die bevoorrechte positie komt nu dus een einde, zoals het Canadese Xebra op 8 juli jongstleden bekendmaakte met het persbericht ‘Xebra Receives a Cannabis License in Holland‘. En deze week volgt het nieuws dat ze er al helemaal klaar voor zijn ook, op ‘ongeveer honderd kilometer ten oosten van Amsterdam’.

Oud-Bedrocan ‘master grower’ Harry leidt Xebra in Nederland

Onder leiding van voormalig Bedrocan master grower Harry van Duijne wordt er straks 5.000 kilo mediwiet per jaar geproduceerd bij Xebra in Nederland

Xebra Brands Completes Construction of Cannabis Facility in the Netherlands‘, kreeg het persbericht van afgelopen dinsdag mee. En weet je wat nu de allergrootste grap is? Xebra heeft een team in Holland samengesteld’ dat geleid wordt door de Nederlander Harry van Duijne, en die is afkomstig van… Bedrocan!

‘Xebra has assembled an experienced team in Holland, led by Harry von Duijne, formerly of Bedrocan®, where he was responsible for managing every aspect of operations of a state-of-the-art cannabis facility, from construction through cultivation and processing, quality management, and GMP certification’, stelt het persbericht van Xebra Brands

Op de netwerksite LinkedIn zien we dat hij daar van juni 2014 tot januari 2017 heeft gewerkt als ‘Head Cultivation, Master Grower, Team leader’. Sindsdien is hij eigen baas ofwel de CEO van CGS BV  in Emmen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘cannabis grow solutions and systems’.

Modernste kweektechnieken

Hoe dan ook, het wiethok is dus reeds klaar, om het maar eens wat oneerbiedig te zeggen. Want deze ‘indoor cannabis growing facility’ is natuurlijk volgestopt met het nieuwste en beste dat er op de markt voorhanden is. ‘Progress on commissioning the facility has been swift, with high hygiene standards and standard operating procedures already implemented’, klinkt het overtuigend vanuit Vancouver.

Ze beginnen in Nederland met een wietfabriek van 185 vierkante meter, maar dat kan gemakkelijk worden opgeschaald – ‘exceptional and efficient scalability’ heet dat in vaktermen – naar liefst 9.300 vierkante meter wietplanten. De faciliteit krijgt 4 geautomatiseerde cellen: 3 voor de daadwerkelijke wietproductie en 1 voor het opkweken van de plantjes. De omstandigheden waarin de dames groot worden gebracht worden gecontroleerd en aangestuurd door HVAC, een computersysteem voor warmte, koeling, bevochtiging en ontvochtiging. ook het water geven gebeurt volautomatisch via de computer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Xebra Brands (@xebrabrands)


Xebra verkoopt wiet aan Nederlandse overheid tegen vaste prijs

‘Wij zijn blij dat we onze faciliteit voorlopend op schema gecomplementeerd hebben’, zegt Xebra-president Rodrigo Gallardo. ‘Cannabis soorten met specifieke THC- en CBD-ratio’s zullen op zeer korte termijn bij de fabriek arriveren.’

Xebra hoopt als 1 van de 5 door onze overheid geselecteerde ondernemingen op 1 of 2 definitieve licenties als de trial eenmaal is afgerond. Er worden in totaal 4 vergunningen verstrekt door Nederland, aldus het bedrijf. In de ‘preliminary cannabis license’ die ze nu al op zak hebben staat dat ze toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid hebben voor ‘het bezit, teelt, verwerking en transport van cannabis’. Die licentie is dan geldig voor 6 jaar en levert de Canadezen naar eigen zeggen 70,5 miljoen euro op. Moeten ze wel even de trial (proefperiode) goed doorlopen, ofwel eersteklas en stabiele mediwiet droppen.

Alle wiet of ‘pharma-grade cannabis’ zoals Xebra het noemt, is in eerste instantie bedoeld voor de Nederlandse markt. ‘Maar aanvullende oogsten kunnen voor de export naar andere Europese landen worden geteeld’, denkt men ook alvast voorbij de grenzen. Maar zonder export praten we hier ook al over 5.000 kilo wiettoppen. Die worden tegen een vaste prijs van 2.350 euro per kilo ‘aan de Nederlandse regering verkocht’.

(advertentie)