- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Zaad vs. stek #9 – Zo doe je een bodemtest
Omdat Master Kroblo niet helemaal tevreden was over de prestaties van zijn stekkenplanten, voerde hij deze week een bodemtest uit. Een zeer nuttige test waarmee je veel problemen in de bodem kunt opsporen of juist uitsluiten. De resultaten van de test én instructies om zelf te testen krijg je van de kweekgrootmeester zelf.
De tijd vliegt voorbij, zo laat je een paar zaden ontkiemen en stekken wortelen, en zo zitten we alweer in de achtste levensweek van de 24K Gold. Aangezien ik vijf weken geleden met verduisteren begon, tellen we bloeiweek vijf. Zoals jullie weten ben ik bezig met een buitenkweek-wedstrijdje tussen twee zaadplanten en twee planten uit stekken om te laten zien wat daar nou de verschillen tussen zijn.
Zaadplanten steeds mooier
Er is eigenlijk weinig nieuws te melden over het verschil tussen de zaadplanten en de stekken; ze gaan allemaal prima maar de zaadplanten worden steeds mooier terwijl de stekken steeds lelijker worden. Aan het blad te zien lijkt het wel of de stekken reeds in de herfstperiode zijn aangekomen, maar ook de topjes van een van de zaadplanten lijken al in de eindfase te zitten. Terwijl daar nog geen enkel verkleurd blaadje aan zit. Ik ga komende week eens met de microscoop kijken hoe ver de trichomen inmiddels zijn.
Deze week heb ik de Mills C4 omgeruild voor de PK Booster. Beide toevoegingen zijn bedoeld voor mooie toppen in de bloeifase, maar de PK Booster is een wat vollediger voeding waardoor ook de nodige micro-elementen in de laatste fase van de bloei worden aangevuld.
Bodemtest
Zoals beloofd heb ik van alle 4 de planten een bodemtest gedaan. Ik had verwacht dat de stekken een probleem hadden met het opnemen van de voeding die ik ze geef. Dat zou dan uit de test moeten blijken, maar dat is echter toch niet het geval.
De planten krijgen iedere dag een liter water, de ene dag alleen water, de andere dag water met Mills A & B en dus de Mills PK Booster, waarbij ik een EC-waarde van 2,2 aanhoud. De EC-waarde van de bodem is bij alle vier de planten hetzelfde: 0,9. En dat betekent dat de planten dus goed hun voeding opnemen. Ik heb de pH-waarde natuurlijk ook meteen even gemeten, maar ook daar is niets mis mee, die is namelijk 6,1.
Test je eigen bodem
Het is aan te bevelen om zelf ook af en toe eens een bodemtest te doen, en het is heel makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een paar bekertjes, een flesje gedemineraliseerd water, wat koffiefilters en een goede geijkte EC en pH-meters, maar die horen eigenlijk bij de standaarduitrusting.
Haal wat aarde uit de zijkant en halverwege de pot en vul daarmee een bekertje tot ongeveer de helft. Vul het bekertje af met gedemineraliseerd water en laat het een paar uurtjes staan. Giet het modderige mengsel hierna door een koffiefilter en meet de EC- en pH-waarde van dit water. Deze waarden geven je een indicatie van de zuurtegraad (pH) en concentratie voedingsstoffen (EC) in je aarde.
De bodemtest is ontzettend handig om de oorzaak van een probleem te achterhalen of juist uit te sluiten. Het is vaak de eerste stap bij bladproblemen waardoor je niet in het duister hoeft te tasten en je problemen mogelijk alleen maar erger maakt. Ik hoop van harte dat de bodemtest je helpt om betere oogsten te draaien.
Volgende week zitten we in de zesde week van de bloeifase, en kunnen we zo langzamerhand naar het spoelen toe werken. Ik hoop jullie dan ook weer hier te treffen, tot dan!
Master Kroblo
(advertentie)