- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Doe het zelf: compost thee voor buitenwiet
Nog even en dan gaan we weer lekker met z’n allen onze handen vuil maken voor onze buitenwietplanten. Een manier waarop dat uitstekend kan, is door het maken van compost thee. Wietplanten zijn er gek op, het is puur biologisch en heeft snel effect. De compost thee zelf heb je ook zo gemaakt.
Het maken van je eigen compost thee heeft veel voordelen. Het is goedkoop, het stimuleert het bodemleven en voedt wietplanten en beschermt ze tegen ziektes. Het brouwen van een lekker bakkie – of emmertje – compost thee is echt makkelijk. Meer dan een grote emmer, een luchtpomp en wat goede compost – uit de winkel of eigen tuin – heb je niet nodig.
Compost verrijkt de aarde enorm. Hobbykwekers en professionele tuinders mixen dikwijls hun eigen aarde, waarbij compost of organische compost-producten zoals wormenmest of humus vaak vaste ingrediënten zijn. Kant en klare aardemengsels bevatten gewoonlijk overigens ook een deel van dit soort compost-meststoffen.
Bladvoeding en bescherming tegen ongedierte
Compost thee bevat een grote hoeveelheid macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compost-thee ook een uitstekende bladvoeding. In de compost-thee zitten daarnaast ook allerlei micro-organismen die op de bladeren een beschermende coating vormt tegen ongedierte.
Stap 1. Om compost thee te maken, heb je een grote (20 liter) emmer en een luchtpomp nodig. In aquariumwinkels kun je zulke pompen kopen. Koop een grote aquarium pomp, bevestig aan de slang een bruissteen en plaats die onderin de emmer.
Stap 2. Vul de emmer met schoon kraanwater en voeg hier 500 gram goede compost aan toe. Zorg ervoor dat de emmer en de pomp met bruissteen schoon zijn voor je begint en maak ze na afloop altijd goed schoon. Spoel eventuele zeepresten goed af en laat de pomp eerst een uurtje in schoon water bubbelen om de laatste zeepresten weg te krijgen. Probeer de watertemperatuur gelijk te houden aan de temperatuur van de compost, te grote temperatuurverschillen kunnen de bacteriën uit de compost doden.
Eventueel kun je een paar eetlepels melasse (blackstrap zonder zwavel) aan de mix toevoegen. Dit bevat extra suikers en extra bacteriën. Heb je geen melasse, dan kun je zelfs vruchtensap gebruiken, de suikers voeden de bacteriën in de thee.
Hoewel de compost direct in het water kan, vinden veel tuinders het gemakkelijker om dit eerst in een kaasdoek te knopen. Op die maner kun je het gemakkelijk eruit halen als de compost thee klaar is, als een soort theezakje.
Stap 3. Zet de pomp aan en laat hem 24 tot 36 uur pompen. Wanneer het begint te schuimen en een bruine kleur krijgt is het klaar voor gebruik. Je kunt ook ruiken wanneer het klaar is. Het krijgt dan een frisse geur van aarde. Laat de compost thee niet langer bubbelen dan nodig is, daar gaat het bacteriologische leven van dood.
Compost thee gebruiken
Compost thee kun je niet lang bewaren. Op een gegeven moment is de voeding uit de thee op en beginnen de bacteriën elkaar op te eten. Gebruik je compost thee dus zo snel mogelijk. Je kunt het als gietwater gebruiken of als een bladvoeding sproeien. De compost thee zorgt op die manier voor een dagenlange bescherming tegen ongedierte.
Een ander voordeel van compost thee, is dat je je planten er niet mee kunt overvoeden, dus geef zoveel je wilt. Je kunt wietplanten natuurlijk nog steeds wel verdrinken met compost thee dus wees ook weer niet al te scheutig, maar dat geldt ook voor gewoon water.
(advertentie)